ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Δίκη για τη Δολοφονία Καραϊβάζ. Τι γίνεται με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;

 

 


 Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδάτος

 

 Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, αθωώθηκαν κατά πλειοψηφία, οι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.


Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονους προβληματισμούς, όχι μόνο επειδή η απόφαση ήταν αντίθετη από Εισαγγελική πρόταση, αλλά και για την ουσία της υπόθεσης. Ήταν τελικά αθώοι οι κατηγορούμενοι;

Kαι αν ναι, ποιος και γιατί, θα είναι ο επόμενος στόχος των δραστών που κυκλοφορούν ελεύθεροι;

-        Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους αστυνομικούς συντάκτες, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του στις 9 Απριλίου 2021 στον Άλιμο.

-        Η υπόθεση αυτή συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ανέδειξε τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα.

-        Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters Without Borders), η δολοφονία του Καραϊβάζ αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός που επηρέασε αρνητικά την κατάταξη της χώρας μας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες επιθέσεις και παρενοχλήσεις κατά δημοσιογράφων (όπως οι απόπειρες δολοφονίας κατά των Στέφανου Χίου και Κώστα Βαξεβάνη, οι δεκάδες παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και οι αγωγές SLAPPs που έχουν γίνει ρουτίνα) καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου στη χώρα μας. Για τους δημοσιογράφους, η μη απονομή δικαιοσύνης, δημιουργεί προβληματισμούς και ανασφάλεια για τη δυνατότητά τους να κάνουν σοβαρή και αποκαλυπτική έρευνα.

-        Η ανασφάλεια αυτή μπορεί να τους οδηγήσει στο να αποφύγουν την έρευνα σημαντικών υποθέσεων, φοβούμενοι ακόμα και για τη ζωή τους. Πολλοί ενδεχομένως να επιλέξουν την αποφυγή του «επικίνδυνου δρόμου» του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ.

Αυτό δεν είναι μόνο πλήγμα για την επαγγελματική εξέλιξη των δημοσιογράφων , αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχεται στη κοινωνία.

-        Η δημοκρατία στηρίζεται στην ύπαρξη ελεύθερων και ανεξάρτητων δημοσιογράφων που δεν φοβούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή.

-        Η δημοσιογραφία στη χώρα μας υφίσταται αυξανόμενη πίεση, με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα να δημιουργούν εντάσεις και τον διχασμό της κοινής γνώμης.

-        Από τον Μάρτιο του 2024 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νέα νομοθεσία για την προστασία των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης.

-        Μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Πίσω από τους δολοφόνους του Καραϊβάζ, όποιοι και αν ήταν αυτοί, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί οι οποίοι ποτέ δεν μπήκαν ούτε θα μπουν στο στόχαστρο των αρχών.

Γιατί άραγε;

Για να έχουμε και στην Ελλάδα αξιόπιστη δημοσιογραφία πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί η προστασία των δημοσιογράφων, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών και δικαστικών αρχών και να διασφαλιστεί ότι οι δράστες εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Για τη δημοσιογραφική κοινότητα η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σοβαρό μήνυμα. Είτε θα αποδεχτεί το φόβο και θα περιοριστεί η ερευνητική δραστηριότητα, είτε θα αγωνιστούμε για μια πιο ασφαλή και δίκαιη κοινωνία, όπου η αλήθεια και η δικαιοσύνη θα είναι πάνω από όλα.

Η επιλογή αυτή είναι δική μας, αλλά η υποστήριξη της κοινωνίας και των θεσμών είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να την κάνουμε πράξη.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια