ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Έρχεται νέο σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας των Ρομά - Σχέδιο μόνο για την Αθήνα;

 

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από την επαρχία, για να εφαρμοστεί το όποιο σχέδιο και στην Αιτωλοακαρνανία, ζητούν οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

#FUN2LEARN #ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Συμφωνική - Μαθητική ορχήστρα - Σύνολο ξύλινων και χάλκινων πνευστών - Σύνολα έγχορδων και πνευστών Σίσσυ Τσατσούλη: Εδώ και 42 χρόνια βάζουμε τα θεμέλια στην ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ηλιούπολη Ξένες Γλώσσες Langoo ….. και μιλάς παντού Ελένη Ευστρατιάδου Κεράνη - γερμανικό φροντιστήριο γλυφάδας: ««γιατί γερμανικά»» Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ε.Β.Ε ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ: Είναι Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Που Ήρθε Να Προσφέρει - H άλλη προσέγγιση στις Ξένες Γλώσσες. ΚΔΑΠ- Εξερευνητές γνώσης: Κέντρο μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ) Κέντρο Ξένων γλωσσών «Μαρία Παντελή» 30 χρόνια επιτυχίες ….10 λόγοι να μας επιλέξετε!!!.Γύμναθλος Ηλιούπολης: Γενική Γυμναστική, που στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. ksports club «kaloudis sports club» 35 χρόνια στον αθλητισμό και το παιδί Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κατσιάνος: Τέσσερεις Δεκαετίες Μπροστά στην ξενόγλωσση εκπαίδευσηΣύλλογος Κερκυραίων Ηλιούπολης & Όμορων Δήμων «Οι Φαίακες»: Ο Πολιτισμός και οι παραδόσεις σε πρώτο πρόσωπο Εθνικό Ωδείο Ηλιούπολης

Η διαπίστωση ότι η συμμετοχή των Ρομά στην εγκληματικότητα είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το ποσοστό τους στον συνολικό πληθυσμό, οδηγεί την Αστυνομία σε αλλαγή του επιχειρησιακού της σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τους.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει στην διαδικασία εκπόνησης σχεδίου αντιμετώπισης της παραβατικότητας των Ρομά, με το ζήτημα σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας να είχε εξελιχθεί σε πολυεπίπεδο.
Στη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία τα κρούσματα παραβατικότητας των Ρομά είναι συχνά και πολλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού Ρομά (15,3% στο σύνολο του τοπικού πληθυσμού) και έτσι σε αρκετές περιοχές το πρόβλημα γίνεται ανυπόφορο καθώς η παραβατικότητα τείνει να γίνει εγκληματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως τα κενά των αστυνομικών στην περιοχή είναι πολλά καθώς οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες συχνά αποδυναμώνονται με αποσπάσεις προσωπικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό επισημαίνουν πρέπει να σταματήσει, γιατί μόνο έτσι το όποιο σχέδιο θα μπορέσει να εφαρμοστεί και στην επαρχία.

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Μαυραγάνης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«Στη Δυτική Ελλάδα, όπως και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, το φαινόμενο της παραβατικής συμπεριφοράς ορισμένων Ρομά, δεν μας εκπλήσσει. Ακολουθεί τις γενικές τάσεις της εγκληματικότητας και τροφοδοτείται από συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με το βαθμό κοινωνικής επανένταξης των παραβατών, που όντως παρουσιάζουν αυξημένους ποσοτικούς δείκτες σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Το επισημαίνω για να τονίσω τη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην πραγματική έκταση του προβλήματος, ώστε να αποφύγουμε τυχόν περαιτέρω στιγματισμό των συνανθρώπων μας και βεβαίως για να καθορίσουμε την τακτική αντιμετώπισής του με στοχευμένες δράσεις.

Για την Ελληνική Αστυνομία, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό, πολυπαραγοντικό και γι’ αυτό το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί πρέπει να είναι συγκεκριμένο.
Εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μου αστυνομικούς και εισφέροντας κάποιες σκέψεις στο δημόσιο διάλογο, θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω τα εξής: Ως αστυνομικοί υποχρεούμαστε να ακολουθούμε τις πολιτικές που χαράσσει κεντρικά η ελληνική Πολιτεία, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα απαιτούμενα μέσα και την απαιτούμενη εκπαίδευση για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας.

Τα προβλήματα των αστυνομικών υπηρεσιών τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και απαιτούμε από την Πολιτεία να επιταχύνει τους ρυθμούς ανταπόκρισης της.

Μόνο έτσι θα υπηρετούμε το λειτούργημά μας, όπως θέλει και επιζητεί η κοινωνία μας, αποφεύγοντας στο μέλλον άλλα δυσάρεστα και τραγικά περιστατικά, που δυστυχώς σημειώνονται ορισμένες φορές και απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία. Εμείς ως αστυνομικοί, πρέπει να γνωρίζετε, ότι βιώνουμε πρώτοι το πρόβλημα και πολλές φορές όταν κάποιοι συνάδελφοί μας κατηγορούνται αδίκως, καλούμαστε να υπερασπιστούμε την αλήθεια.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, εξάλλου, οφείλουν σε συνεργασία με την κοινότητα των Ρομά, να καταστρώνουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την πάταξη της εγκληματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά στοιχεία του εγκλήματος και τις διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με άλλες κατηγορίες δραστών.

Γνωρίζω ότι αυτό απασχολεί και την κοινότητα των Ρομά και υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Επειδή, όμως, τέτοια σχέδια υπήρξαν και στο παρελθόν, καλό θα ήταν να γνωρίζαμε αν και πόσο συνέβαλαν στον περιορισμό του εγκλήματος. Και επειδή διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς για στατιστικά στοιχεία που μας τρομάζουν, καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζουμε την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών, σε σχέση με το παρελθόν. Καμιά φορά η υπερβολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και το επισημαίνω αυτό χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, που όντως είναι κρίσιμη και κανείς δεν δικαιούται να εθελοτυφλεί.
Μεγάλη είναι η ευθύνη, επίσης, των λοιπών φορέων, των άλλων Υπουργείων, της Δικαιοσύνης, του εκπαιδευτικού συστήματος, των Περιφερειών και των Δήμων, των κοινωνικών οργανώσεων, των ΜΜΕ κλπ.

Η φτώχεια και η γκετοποίηση, η κακή ενημέρωση της κοινωνίας, η ρατσιστική ρητορική και πολλά άλλα αρνητικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν το πρόβλημα, είναι καλοί «σύμμαχοι» της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό επιμένω: ό,τι και να κάνει η Αστυνομία, το πρόβλημα θα υπάρχει και θα μετατοπίζεται διαρκώς από περιοχή σε περιοχή αν δεν δούμε να λαμβάνονται ουσιαστικά και πολυποίκιλα μέτρα, πρώτα στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και συνακόλουθα της καταστολής του».

«Λείπουν σχεδόν 50 άτομα με αποσπάσεις…»

 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας Χρήστος Τέγας μιλώντας στη «Σ» και εστιάζοντας αποκλειστικά στην περιοχή ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας (Μεσολόγγι) τόνισε:

«το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι πραγματικά τεράστιο και «αγγίζει» τόσο το Μεσολόγγι όσο και το Αιτωλικό. Συνεχώς καταγράφονται κλοπές και ληστείες και στον αντίποδα η Αστυνομία είναι υποστελεχωμένη. Η περιοχή είναι πραγματικά τεράστια για να αστυνομευτεί, έτσι όπως πρέπει. Το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού αστυνομεύει όλη την περιοχή από τις Οινιάδες, το Λούρο, το Λεσίνι και το Πεντάλοφο μέχρι και τα χωριά της Μακρυνείας, διότι και στη Γαβαλού η Αστυνομία είναι επίσης υποστελεχωμένη, συνεπώς καταγράφονται συνεχώς περιστατικά παραβατικότητας από τους Ρομά.

Η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο το έργο των αστυνομικών με τις αποσπάσεις. Αυτή την στιγμή το Σώμα ζητά από αστυνομικούς να αναχωρήσουν για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αρκετά άτομα με απόσπαση. Το σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας των Ρομά συνεπώς μόνο προς την θετική κατεύθυνση θα είναι για περιοχές όπως το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, αλλά ακόμη και σαν τη Ναύπακτο, διότι και εκεί καταγράφονται περιστατικά παραβατικότητας, αλλά εκεί είναι σε μικρότερη κλίμακα.

Πρέπει όμως να αποφασιστεί να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει να υπάρχει και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό για να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

Η Διοίκηση της Α.Δ. Αιτωλίας καταβάλλει σοβαρές και μεγάλες προσπάθειες τόσο για να ενισχυθεί η δύναμη στην τοπική Αστυνομία, τόσο και για να περιοριστούν τα κρούσματα παραβατικότητας των Ρομά, αλλά η έλλειψη αστυνομικών υπαλλήλων είναι μεγάλη και δεν εισακούγεται για το θέμα της ενίσχυσης.

Λείπουν σχεδόν 50 άτομα με αποσπάσεις στην Αθήνα και στα νησιά την στιγμή που στο Αιτωλικό, αλλά και το Μεσολόγγι, από την παραβατικότητα των Ρομά σιγά – σιγά περνάμε στην εγκληματικότητα. Καταγράφονται ληστείες πλέον και άτομα που συλλαμβάνονται τώρα μετά από 20 ημέρες συλλαμβάνονται και πάλι. Η διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή γίνεται από Ρομά, οι συλλήψεις είναι συνεχείς. Τουλάχιστον το 70% των Ρομά οδηγούν χωρίς δίπλωμα, παραβιάζουν συνεχώς τον ΚΟΚ και συλλαμβάνονται και αυτό επαναλαμβάνεται.

Πλέον μιλάμε για εγκληματικότητα, η οποία είναι σε έξαρση, και δεν μιλάμε απλά για παραβατικότητα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, ενώ σε όλη την περιοχή διαπιστώνουμε πως συνεχώς υπάρχει αναβάθμιση, από κλοπές δηλαδή περνάμε στις ληστείες και δυστυχώς κάποιες φορές δρουν τα ίδια άτομα."

Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια