ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Αλλάζει όψη η Αττική - Προχωρά ο σχεδιασμός σε Δάφνη και Κορυδαλλό

 

του Νίκου Ρουσάνογλου

Δύο από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στην Αττική προωθούνται αυτή την περίοδο, έπειτα από προσπάθειες αρκετών ετών. Πρόκειται για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου στην έκταση της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, η οποία θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Αθήνας από την ύπαρξη δεκάδων κυβερνητικών κτιρίων και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης. Επίσης για τη μεταφορά των Φυλακών του Κορυδαλλού από την περιοχή, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια σημαντική παρέμβαση στο αστικό τοπίο.


Πρόκειται για έργα εκτιμώμενης αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ που προωθούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ και τα οποία θα διεκδικήσουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ, όπου ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τρία σχήματα, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την κοινοπραξία Metlen-Aktor (πρώην Intrakat) και την κοινοπραξία Άβαξ-Άκτωρ Παραχωρήσεις. Η διαγωνιστική διαδικασία τρέχει από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Αφού ολοκληρωθεί η επιλογή των σχημάτων που θα προκριθούν, θα ακολουθήσει το στάδιο του διαγωνιστικού διαλόγου και στη συνέχεια η υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση χρόνου, υπολογίζεται ότι ο ανάδοχος θα έχει επιλεγεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2026, ή και λίγο αργότερα, με τα έργα να ξεκινούν ίσως προς το τέλος του ίδιου έτους. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος της δεκαετίας είναι μια λογική εκτίμηση για την έναρξη λειτουργίας του πάρκου "Ανδρέας Λεντάκης" (όπως θα ονομαστεί). Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 421 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση για τα επόμενα 30 χρόνια (μαζί φυσικά με το κόστος κατασκευής και χρηματοδότησης). 

Το πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί ένα νέο διοικητικό συγκρότημα γραφείων στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου, που θα λειτουργήσει ως πνεύμονας πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δάφνης - Υμηττού, στην Περιφέρεια Αττικής. Στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ θα παραμείνουν διατηρούμενα κτίρια έκτασης 47.704 τ.μ., τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε τρεις αρχιτεκτονικές περιόδους (1890-1930, 1930-1950 και 1950-2000), τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων. Η επιφάνειά τους θα αυξηθεί κατά 55% –με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν– και θα φτάσει τα 64.314 τ.μ. Τα βιομηχανικά κτίρια θα διατηρηθούν κατόπιν στατικής ενίσχυσης, ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης. Με την πρόταση ανάπτυξης ο αριθμός των κτιρίων θα ανέρχεται σε 30, εκ των οποίων τα 5 αποτελούν νέα κτίρια, ενώ τα υπόλοιπα 25 διατηρούνται και προστατεύονται. Η συνολική κάλυψη θα ανέρχεται σε 45.257 τ.μ. και η συνολική δόμηση σε 148.704 τ.μ., εκ των οποίων τα 98.000 θα αφορούν πέντε νέα κτίρια.
Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε.). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια, εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα. Η απελευθέρωση τόσων ακινήτων είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει μια σημαντική συνθήκη στην αγορά, για αλλαγή χρήσης και προσθήκη π.χ. περισσότερων διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης, που θα διατίθενται σε προσιτές τιμές. 

Τα νέα κτίρια που θα προκύψουν οφείλουν να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από το όριο της ιδιοκτησίας-ακινήτου. Η ζώνη αυτή έχει σκοπό να απαλείψει τη σημερινή κατάσταση του οπτικού και λειτουργικού φράγματος λόγω της ύπαρξης του περιμετρικού τοίχου. Σε όλα τα κτίρια προβλέπεται η λειτουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε στάθμευση για τις νέες λειτουργίες, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων της περιοχής (απευθείας υπόγεια σύνδεση με σταθμό "Δάφνη", αύξηση λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από την περιοχή επέμβασης). Οι χώροι αυτοί μπορούν να αναπτύσσονται και κάτω από κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, όχι όμως κάτω από διατηρητέα κτίσματα για την προστασία τους. Τέλος εντός των κοινόχρηστων χώρων αλλά και εντός του Ελεύθερου Χώρου Αστικού Πρασίνου υπάρχουν και διατηρούνται κτίρια σημαντικού αρχιτεκτονικού αποτυπώματος και ενδιαφέροντος, που θα λάβουν χρήσεις κοινωφελών δραστηριοτήτων, χώρων συνάθροισης κοινού και καθημερινών εξυπηρετήσεων.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται ασφαλώς και το έργο για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εγκαινιάστηκαν το 1967. Σήμερα, μετά και τις επεκτάσεις που μεσολάβησαν, έχουν φτάσει να καλύπτουν έκταση 260 στρεμμάτων σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, κάτι που δεν ίσχυε βέβαια πριν από 60 χρόνια.

Αυτή την περίοδο ο διαγωνισμός εισέρχεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ώστε να καθοριστούν οι επιμέρους τεχνικές προδιαγραφές και να υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις ΣΔΙΤ και η μεγαλύτερη που αφορά κτιριακό έργο, καθώς είναι εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ. ευρώ, εφόσον αξιοποιηθεί από τον ανάδοχο η δυνατότητα της χρηματοδοτικής συμβολής του Ελληνικού Δημοσίου κατά 50 εκατ. ευρώ, ή, εναλλακτικά, 700 εκατ. ευρώ, χωρίς συμβολή του Δημοσίου. Συμμετοχή έχουν δηλώσει η Άβαξ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Metlen. 

Οι νέες φυλακές έχουν χωροθετηθεί στο Θριάσιο Πεδίο, στο πρώην Στρατόπεδο "Αμερικανικής Ευκολίας". Για τη στέγαση των κρατουμένων και την κάλυψη όλων των επιμέρους αναγκών, πρόκειται να κατασκευαστούν νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 87.700 τ.μ., εκ των οποίων 57.700 τ.μ. θα αφορούν την επιφάνεια ανωδομής και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. τα υπόγεια. Η κάλυψη του οικοπέδου θα αγγίξει τα 32 στρέμματα. Στον χώρο αυτό προβλέπεται να φιλοξενούνται 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων εκάστη, ήτοι 2.800 κρατούμενοι, το κτίριο μεταγωγών, σχολικό συγκρότημα, βιβλιοθήκη, γενική και ψυχιατρική κλινική και χώροι λατρείας. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, ο ιδιώτης ανάδοχος θα κληθεί να μελετήσει, να χρηματοδοτήσει, να κατασκευάσει και να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ενώ παράλληλα μετά την κατασκευή των νέων υποδομών θα αναλάβει τη συντήρηση και την τεχνική διαχείρισή τους για περίοδο 30 ετών (4 χρόνια κατασκευαστική περίοδος + 26 χρόνια εκμετάλλευσης).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ο τρόπος αξιοποίησης της έκτασης που θα απελευθερωθεί στον Κορυδαλλό, με το ΤΑΙΠΕΔ να "τρέχει" ήδη Μελέτη Σκοπιμότητας για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα κτίρια. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται επιλογές, όπως η δημιουργία φοιτητικής στέγης, ή κοινωνικών κατοικιών, παράλληλα με κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

capital.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια