ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού: Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ και οι νέες αυξήσεις

 

Στις νέες αυξήσεις που έρχονται στο δημόσιο τομέα για τα έτη 2025, 2026 και 2027 αλλά και την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού  αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, με αφορμή ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.


«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται να τους δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με  2,3 δισ. ευρώ».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Πετραλιάς τόνισε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισ. να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια».

Ο κος Πετραλιάς ανέφερε πως έως τώρα έχουν δοθεί 14 αυξήσεις στο δημόσιο συνολικού ύψους 1,37 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ επιπλέον θα εφαρμοστούν επιπλέον 6 αυξήσεις την περίοδο 2025, 2026 και 2027, οδηγώντας σωρευτικά σε 1.200 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά μέσο όρο, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ακόμα μισθό.

Την διετία 2025 – 2026, η δαπάνη για τις αυξήσεις στο δημόσιο θα ανέλθουν στα 1,2 δισ. ευρώ ανέφερε ο κος Πετραλιάς.

15 αυξήσεις στο δημόσιο τομέα

Καταρχήν, για τα έτη 2023-2024, αναφέρθηκε σε 15 αυξήσεις:

– Αναμόρφωση μισθολογίου ιατρών του ΕΣΥ. Αύξηση 10%, κόστος 65 εκατομμύρια.

– Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εισοδήματος και στον δημόσιο τομέα. Κόστος 202 εκατομμύρια.

– Διευθέτηση διαφόρων μισθολογικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων: μισθολογική εξέλιξη ΟΒΑ, εθελοντών μακράς διάρκειας, επέκταση μάχιμης πενταετίας, ειδική αποζημίωση για νυκτερινή απασχόληση, ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Κόστος 60 εκατομμύρια.

– Κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.

– Αύξηση οριζοντίως των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 70 ευρώ με κόστος 558 εκατομμύρια ευρώ.

– Αύξηση της οικογενειακής παροχής στο Δημόσιο για τα παιδιά κατά 20 έως 50 ευρώ τον μήνα με κόστος 155 εκατομμύρια ευρώ.

– Αύξηση των επιδομάτων θέσεως ευθύνης 30% σε όλο το Δημόσιο με κόστος 52 εκατομμύρια ευρώ.

– Αύξηση κατά 30 ευρώ του επιδόματος παραμεθορίου. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενστόλων, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ 10% με ετήσιο κόστος 41 εκατομμύρια ευρώ.

– αύξηση των αποζημιώσεων μετακίνησης και διανυκτέρευσης με κόστος 43 εκατομμύρια ευρώ.

– Αύξηση του αντισταθμιστικού επιδόματος και της πάγιας αντιμισθίας δικαστικών, που αναφέρατε, με κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ.

– Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών του ΕΣΥ κατά 20% πέρυσι με ετήσιο κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον αύξηση ειδικής αποζημίωσης για πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

– Αύξηση τον Οκτώβριο του κινήτρου προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές περιοχές 16 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά που έχουν εφαρμοστεί το 2023 και το 2024 έχουν ετήσιο κόστος 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έξι νέες αυξήσεις

Αναφερόμενος ο κ. Πετραλιάς, στις έξι νέες αυξήσεις που έρχονται για τα έτη 2025, 2026 και 2027, εξειδίκευσε ότι θεσμοθετήθηκε κανόνας ετήσιας αύξησης οριζοντίως στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι ως τον Απρίλιο του 2027 -την επόμενη διετία- θα έχουν συν 105 ευρώ τον μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως, δηλαδή λίγο πιο κάτω από έναν ετήσιο μισθό. Σε ετήσια βάση τα 1.200 ευρώ ετησίως κοστίζουν 800 εκατομμύρια ευρώ. «Άρα, έχουμε ήδη νομοθετήσει ότι θα πάρουν 1.200 ευρώ ετησίως μέχρι τον Απρίλιο του 2027, σταδιακά» τόνισε και εξήγησε ειδικότερα ως προς το κόστος των μέτρων:

– Πρώτο μέτρο, 800 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή: αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης ενστόλων 25 εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση αυτοτελούς φορολόγησης αποζημίωσης ιατρών εφημεριών ΕΣΥ, κόστος 40. εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο από το 2025 με ετήσιο κόστος 40 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από αυτόν τον μήνα κατά μία μονάδα που πιάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους με όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους 83 εκατομμύρια ευρώ.

– Επίσης, από 1η Ιουλίου, αυξάνεται το επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, 100 ευρώ μηνιαίως, με ετήσιο κόστος 222 εκατομμύρια ευρώ, 111 εκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο του 2025, 222 εκατομμύρια ευρώ για το 2026 και για κάθε έτος μετά.

Συνεπώς το 2027 (όπως σημείωσε ο κ. Πετραλιάς) μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, το ετήσιο κόστος αυτών των έξι παρεμβάσεων -επιπλέον των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ- είναι άλλο 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύνολο οι είκοσι μία παρεμβάσεις -οι δεκαπέντε προηγούμενες και έξι οι τωρινές- 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο κόστος. «Έχουμε δώσει, λοιπόν, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Πετραλιάς και απευθυνόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «Και τι μας λέτε; Εκτός από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, να δώσουμε επιπλέον άλλα 2,15 με βάση τους μισθούς του 2023. Είναι λίγο παραπάνω γιατί δόθηκαν αυξήσεις. Εμείς το υπολογίζουμε 2,3 πλέον. Άρα στο 2,5 να δώσουμε συν 2,3. Ο στόχος, όμως, των πρωτογενών δαπανών, με βάση το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι 3,7 για φέτος, 3,6 για το 2026, 3,1 για το 2027 και 3 για το 2028. Αυτά που σας λέω είναι σε δισεκατομμύρια. Είναι 100 δισεκατομμύρια οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης. Αν το παραβιάσεις, μπαίνεις σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και πρέπει εντός έξι μηνών να πάρεις αντίμετρα. Αν, λοιπόν, στα 3,7 δισεκατομμύρια που τα καλύψαμε και με την αύξηση των ενστόλων, δώσουμε άλλα 2,3 τότε 2,3+3,7 πας στα 6 δισεκατομμύρια. Έχεις παραβιάσει τον στόχο. Έρχεται γράμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: αυτόματα τον επόμενο Απρίλιο έχεις έξι μήνες να πάρεις αντίμετρα. Αυτός είναι ο κανόνας. Είναι τόσο αυτόματο. Δεν είναι, λοιπόν, κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει, αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ θα σας λέω την αλήθεια πάντοτε». Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για την επόμενη διετία επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια αυξήσεις αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Το οφέλη για τους δημόσιους υπαλλήλους

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πέρα από αυτά τα μέτρα, επωφελούνται και από γενικότερες πολιτικές, τις 18 μειώσεις φόρων και βαρών και τα δεκαεπτά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, «που μέσα σε αυτά, πέρα από όσα έχουμε αναφέρει -φυσικές καταστροφές, κενά σπίτια, μείωση, επιστροφή ΕΝΦΙΑ στους αγρότες, φόρο ασφαλίστρων, μέτρα του δημογραφικού κ.λπ.-, έχουμε και τις τρεις νέες παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό: Τη μείωση των προμηθειών και την κατάργηση σε πολλές περιπτώσεις, τον μηδενισμό, στις τράπεζες ή για τους χαμηλοσυνταξιούχους μας -γιατί υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες- την απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη και την αναγνώριση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Συνεπώς αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να ενισχύει τα εισοδήματα. Να ξέρετε αυτά τα 1,2 δισεκατομμύρια πιάνουν μεγάλο μέρος της δυνατότητας του 2025, του 2026 και του 2027. Για να έχετε εικόνα ακριβώς των στοιχείων, έχουμε πει ότι από τους στόχους που έχουμε, εάν βγάλεις 1 δισεκατομμύριο της αύξησης των τακτικών δαπανών, 1 δισεκατομμύριο που είναι η αύξηση των συντάξεων μαζί με τις νέες συνταξιοδοτήσεις και την ετήσια αύξηση -περίπου 700 ήταν για φέτος και άλλα 405 του χρόνου η αύξηση των εξοπλιστικών, που είναι προτεραιότητα με τη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί-, μένει περίπου 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο για επιπλέον παρεμβάσεις. Από το 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο, τα 380 δισεκατομμύρια για το 2026 και άλλα 380 δισεκατομμύρια για το 2027 είναι οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Για το 2026 επιπλέον των 380 δισεκατομμυρίων, έχουμε συν 111 δισεκατομμύρια του κόστους του επιδόματος των ενστόλων. Δηλαδή, τα 500 δισεκατομμύρια από το 1 δισεκατομμύριο που έχουμε για το 2026, ήδη έχουν δοθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους και μένουν άλλα 500 δισεκατομμύρια για το 2026 για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν λέω “όλο τον υπόλοιπο κόσμο”, επειδή έχουμε ήδη προϊδεάσει με κάποιες εξαγγελίες για τη μεσαία τάξη, προφανώς η μείωση των φόρων αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους. Άρα πάντα προχωράμε με βάση αυτά που έχουμε, όχι με βάση αυτά που δεν έχουμε, γιατί είδαμε πού μας οδήγησε αυτό την τελευταία δεκαετία» κατέληξε ο αρμόδιος υφυπουργός.

eleftherostypos.gr/


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια