ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις φαλαινών δολοφόνων κατέγραψαν τα ζώα να μιλούν σαν άνθρωποι - Τι λέγανε

Μια 14χρονη θηλυκή όρκα με το όνομα Wikie εξέπληξε τους επιστήμονες αναπαράγοντας με ακρίβεια λέξεις που της έμαθαν

Οι φάλαινες-δολοφόνοι, ή αλλιώς όρκες, έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως μερικά από τα πιο έξυπνα πλάσματα στον ωκεανό. Γνωστές για τις ικανότητές τους στο κυνήγι, τις περίπλοκες κοινωνικές ιεραρχίες και τα μοναδικά συστήματα επικοινωνίας, συνεχίζουν να εκπλήσσουν τους ερευνητές με τις γνωστικές τους ικανότητες. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ένα εκπληκτικό και κάπως ανησυχητικό ταλέντο: την ικανότητά τους να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία.


Μια 14χρονη θηλυκή όρκα με το όνομα Wikie εξέπληξε τους επιστήμονες αναπαράγοντας με ακρίβεια λέξεις όπως «γεια», «ένα, δύο» και «αντίο». Οι απόκοσμες ηχογραφήσεις των προσπαθειών της να μιλήσει έχουν μαγνητίσει το κοινό, αφήνοντας πολλούς γοητευμένους και άλλους αμήχανους από την αλλόκοτη φύση των φωνητικών της.

Αυτή η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Χιλή, είχε ως στόχο να διερευνήσει τα όρια της φωνητικής μάθησης των όρκων. Τα ευρήματά τους προσφέρουν μια σπάνια ματιά στις δυνατότητες φωνητικής μίμησης μεταξύ διαφορετικών ειδών, εγείροντας ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τις επικοινωνιακές ικανότητες των όρκων και την κοινωνική δυναμική τους στη φύση.

Πώς εξελίχθηκε η μελέτη

Η πρωτοποριακή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B, είχε ως στόχο να καθορίσει πόσο ευέλικτες θα μπορούσαν να είναι οι φάλαινες-δολοφόνοι στην εκμάθηση άγνωστων ήχων. Η Wikie, μια 14χρονη όρκα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ήταν το επίκεντρο της μελέτης. Οι ερευνητές την εκπαίδευσαν να αναπαράγει τρεις οικείους ήχους όρκας που έκανε το μικρό της και στη συνέχεια την εξέθεσαν σε πέντε νέους ήχους όρκας που δεν είχε συναντήσει ποτέ πριν.

Στην επόμενη φάση, η Wikie παρουσιάστηκε με έξι ανθρώπινους ήχους, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων «hello», «Amy», «ah ha», «one, two» και «bye-bye». Παραδόξως, κατάφερε να μιμηθεί αρκετούς από αυτούς τους ήχους με την πρώτη της προσπάθεια, αφήνοντας τους ερευνητές έκπληκτους από την ταχύτητα της προσαρμογής της.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό που θα ήταν πραγματικά πειστικό είναι να τους παρουσιάσουμε κάτι που δεν είναι στο ρεπερτόριό τους - και σε αυτή την περίπτωση το «γεια» [δεν είναι] αυτό που θα έλεγε μια φάλαινα δολοφόνος», εξήγησε ο Josep Call, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews.

Οι ηχογραφήσεις αποκάλυψαν τις προσπάθειες της Wikie να αναπαράγει τις ανθρώπινες λέξεις με εντυπωσιακή ακρίβεια, αν και η φωνητική της ανατομία έδωσε στους ήχους έναν απόκοσμο τόνο. Η μίμηση ανέδειξε την ικανότητά της να προσαρμόζει τις φυσικές φωνές της ώστε να μιμείται τους ξεχωριστούς ήχους της ανθρώπινης ομιλίας.

Συνέπειες για την κατανόηση της επικοινωνίας των όρκων

Η ικανότητα της Wikie να μιμείται ανθρώπινες λέξεις προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι φάλαινες-δολοφόνοι μπορεί να μαθαίνουν ήχους στη φύση. Είναι γνωστό ότι οι όρκες έχουν διακριτές διαλέκτους που διαφέρουν μεταξύ των κοπαδιών, ένα φαινόμενο που θεωρείται ότι αντανακλά τις πολύπλοκες κοινωνικές δομές και τις μαθημένες συμπεριφορές τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα φωνητικής μίμησης μπορεί να στηρίζει αυτές τις διαλέκτους, καθώς τα άτομα μαθαίνουν και μοιράζονται ήχους μοναδικούς για τις ομάδες τους.

Τέλος φόρμας

«Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι η βάση των διαλέκτων που παρατηρούμε στη φύση - είναι εύλογο», δήλωσε ο Call, τονίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις των ευρημάτων τους. Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι όρκες αποκτούν και χρησιμοποιούν τους ήχους, οι επιστήμονες μπορούν να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις σχετικά με τις πολιτιστικές και κοινωνικές πτυχές των συστημάτων επικοινωνίας τους.

Οι προκλήσεις της μίμησης μεταξύ ειδών

Παρά την εντυπωσιακή φύση της μίμησης της Wikie, η επιτυχία της υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα των φωνητικών συστημάτων των φαλαινών-δολοφόνων. Η φωνητική ανατομία των όρκων διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ανθρώπων, καθιστώντας την ικανότητά τους να αναπαράγουν ήχους που μοιάζουν με τους ανθρώπινους ακόμα πιο εκπληκτική.

«Παρόλο που η μορφολογία [των όρκων] είναι τόσο διαφορετική, μπορούν να παράγουν έναν ήχο που πλησιάζει σε αυτό που μπορεί να παράγει ένα άλλο είδος, στην προκειμένη περίπτωση εμείς», σημείωσε ο Call. Αυτή η προσαρμοστικότητα αποτελεί απόδειξη των γνωστικών και φυσικών ικανοτήτων αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών, των οποίων οι εγκέφαλοι είναι από τους μεγαλύτερους στο ζωικό βασίλειο.

Ωστόσο, ο Call τόνισε επίσης ότι ενώ η Wikie μπορούσε να αναπαράγει ήχους, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κατανοούσε το νόημά τους. «Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι καταλαβαίνουν τι σημαίνει το «γεια» τους», πρόσθεσε, μετριάζοντας τις προσδοκίες σχετικά με το βάθος των γλωσσικών ικανοτήτων των όρκων.

Οι αντιδράσεις του κοινού στις απόκοσμες ηχογραφήσεις

Οι ηχογραφήσεις της μίμησης της Wikie προκάλεσαν ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων από το κοινό. Ενώ πολλοί γοητεύονται από την ομορφιά των φωνητικών της ικανοτήτων, άλλοι βρίσκουν τους ήχους ανησυχητικούς λόγω της αλλόκοτης ομοιότητάς τους με την ανθρώπινη ομιλία. Τα σχόλια των ακροατών περιλαμβάνουν περιγραφές της μίμησης ως «απόκοσμης» και ακόμη και «δαιμονικής», αντανακλώντας το μείγμα δέους και ανησυχίας που προκαλούν οι ηχογραφήσεις.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν την έκπληξή τους για την πολυπλοκότητα της επικοινωνίας των φαλαινών-δολοφόνων, με έναν σχολιαστή να γράφει: «Αυτό με κάνει να δακρύζω, το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο γεμάτο με υπέροχα πλάσματα». Άλλοι, ωστόσο, αστειεύτηκαν με την ανησυχητική φύση του «γεια» της Wikie, παρομοιάζοντάς το με κάτι που βγήκε από ιστορία φαντασμάτων.

Τι ακολουθεί για την έρευνα επικοινωνίας των όρκων;

Τα ευρήματα από τα πειράματα μίμησης του Wikie είναι μόνο η αρχή μιας ευρύτερης έρευνας για την επικοινωνία των όρκων. Στόχος των ερευνητών είναι να διεξάγουν παρόμοιες μελέτες με άγριες όρκες για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα αυτά μαθαίνουν και μοιράζονται ήχους στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω στοιχεία για την πολιτιστική μετάδοση των διαλέκτων μεταξύ των κοπαδιών των φαλαινών-δολοφόνων, ρίχνοντας φως στις πολύπλοκες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

Αν και η μελέτη εγείρει εξίσου πολλά ερωτήματα με τις απαντήσεις που δίνει, επιβεβαιώνει την απίστευτη ευφυΐα και προσαρμοστικότητα αυτών των θαλάσσιων γιγάντων. Η αλλόκοτη αλλά συναρπαστική μίμηση της Wikie χρησιμεύει ως υπενθύμιση των ανεξερεύνητων μυστηρίων του ζωικού βασιλείου και της συνεχιζόμενης αναζήτησης για την κατανόηση των πλασμάτων με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη μας.

newsbomb.gr/

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια