ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ανησυχία για τον άκρως θανατηφόρο ιό που προκαλεί αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για την επιδημία

Τρόμο προκαλεί η εξάπλωση του ιού Μάρμπουργκ στην Τανζανία, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για τον αυξητικό ρυθμό της επιδημίας. Ο Μάρμπουργκ, ένας από τους πιο θανατηφόρους παθογόνους παράγοντες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, έχει ήδη μολύνει εννέα άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν καταλήξει.


Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ή θεραπείες, γεγονός που αναγκάζει τους γιατρούς να επικεντρωθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι βρίσκονται συχνά σε άμεσο κίνδυνο, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σωματικών υγρών, προκαλώντας σοβαρές αιμορραγίες από τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει στείλει ομάδες στη βορειοανατολική περιοχή Καγκέρα της Τανζανίας, όπου έχουν καταγραφεί όλες οι περιπτώσεις μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούνται να παρακολουθούν την κατάσταση και στις γειτονικές χώρες, όπως η Ρουάντα και το Μπουρούντι, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται χωρίς να εντοπίζεται.

Οι τοπικές αρχές σήμαναν συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, όταν μια μυστηριώδης ασθένεια έπληξε έξι άτομα, εκ των οποίων τα πέντε κατέληξαν. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις κατέδειξαν ότι ο ιός Μάρμπουργκ είναι πιθανότατα υπεύθυνος για τους θανάτους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι την 11η Ιανουαρίου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε εννέα και των θανάτων σε οκτώ, με τα περιστατικά να καταγράφονται σε δύο περιοχές: την Μπιχαραμούλο και τη Μουλέμπα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί αιμορραγικό πυρετόκαταστρέφοντας όργανα και αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα εσωτερική αιμορραγία ή αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά. Η μετάδοση του γίνεται μέσω επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων, μολυσμένων αντικειμένων ή άγριων ζώων.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν έντονους πονοκεφάλους, πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος και εμετό. Η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα.

Στα πρώτα στάδια, ο αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί από άλλες τροπικές ασθένειες, όπως ο Έμπολα και η ελονοσία.

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί αποκτούν μια «νεκρική» όψη, με βαθείς οφθαλμούς και ανέκφραστα πρόσωπα.

Η ΠΟΥ αναφέρει ότι ο δείκτης θνησιμότητας για τον ιό Μάρμπουργκ μπορεί να φτάσει το 88%, σημαίνοντας ότι σχεδόν 9 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό πεθαίνουν.

Η έξαρση στην Τανζανία έρχεται σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την επίσημη λήξη της επιδημίας στη γειτονική Ρουάντα, στην οποία είχαν μολυνθεί 66 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 80% ήταν υγειονομικοί εργαζόμενοι. Η Ρουάντα ανέφερε 15 θανάτους, με την αντίδρασή της να εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα λόγω του χαμηλού ποσοστού θνησιμότητας, που ανήλθε στο 23%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε επιδημία Μάρμπουργκ στην Αφρική.

Τον Μάρτιο του 2023, η περιοχή Μπουκόμπα της Τανζανίας είχε αντιμετωπίσει την πρώτη επιδημία Μάρμπουργκ, η οποία πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων και διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες. Ωστόσο, οι αρχές υγείας της Τανζανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτή την τελευταία έξαρση.

 

Η θέση του ΠΟΥ

«Περιμένουμε περαιτέρω κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ οι διαδικασίες επιτήρησης της ασθένειας βελτιώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, στο X νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η προέλευση της επιδημίας παραμένει άγνωστη.

«Η καθυστερημένη ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων, καθώς και η συνεχιζόμενη ανίχνευση επαφών, υποδηλώνει έλλειψη πλήρους πληροφόρησης για την τρέχουσα επιδημία», δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

Η περιφερειακή απειλή θεωρείται υψηλή λόγω της στρατηγικής τοποθεσίας της περιοχής Καγκέρα, η οποία λειτουργεί ως κόμβος διέλευσης, με σημαντική διακίνηση πληθυσμού προς τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Μπουρούντι και τη Δημοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό.

«Ορισμένα από τα ύποπτα κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές κοντά σε διεθνείς σύνορα, γεγονός που αναδεικνύει την πιθανότητα εξάπλωσης σε γειτονικές χώρες», ανέφερε η ΠΟΥ.

Παρά την περιφερειακή απειλή, ο παγκόσμιος κίνδυνος παραμένει χαμηλός, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

newsbeast.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια