ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Νέα έρευνα: Μικροδουλειές του σπιτιού ευεργετούν την καρδιά όσο η γυμναστική - Αλλά τι δουλειές

Ποιος είπε ότι χρειαζόμαστε σώνει και ντε γυμναστήριο για να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα; Το νοικοκυριό αρκεί. Αρκεί να το κάνουμε σωστά. Να πως!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ασκούμαστε όσο θα έπρεπε. Τουλάχιστον όχι με την έννοια της αυστηρά δομημένης προπόνησης και του γυμναστηρίου. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται σώνει και ντε να λαμβάνει χώρα στο γυμναστήριο. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φροντίσουμε για την υγεία μας.


Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι μερικές σύντομες «εκρήξεις» έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως το να ανέβουμε μια σκάλα ή το να μεταφέρουμε μέχρι το σπίτι τα είδη παντοπωλείου, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ιδίως αν είμαστε από αυτούς που δεν γυμναζόμαστε με κανέναν άλλο τρόπο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 13.000 γυναίκες και 9.300 άνδρες, σε βάθος οκτώ ετών. Έτσι διαπίστωσαν ότι όσοι και όσες επιδίδονταν σε ολιγόλεπτες μικρο-γυμναστικές έντονης διαλείπουσας φυσικής δραστηριότητας, τις οποίες τους επέβαλε η καθημερινότητά τους, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως: Η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την τακτική άσκηση. Ειδικά όσοι είμαστε ενεργοί και την απολαμβάνουμε. Αλλά τα ευρήματα προσφέρουν ένα πολλά υποσχόμενο σημείο εκκίνησης για όσους δηλώνουμε απρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε πιο «παραδοσιακές» μορφές προπόνησης.

«Αυτό το είδος δραστηριότητας, μέσα από μικρές δουλειές του σπιτιού ή της γειτονιάς, ίσως μας φαίνεται πιο εφικτό από την αυστηρά οργανωμένη ρουτίνα άσκησης», προτείνει ο συγγραφέας της μελέτης Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής φυσικής δραστηριότητας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

 Για τη συγκεκριμένη μελέτη, ο Σταματάκης και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 22.368 συμμετέχοντες, με ηλικία κατά μέσο όρο τα 62 έτη. Από αυτούς, στους «μη ασκούμενους» ταξινομήθηκαν όσοι δήλωσαν ότι δεν αφιέρωναν καθόλου χρόνο στην άσκηση και δεν έκαναν ούτε έναν ψυχαγωγικό περίπατο την εβδομάδα.

Όλοι ωστόσο οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα με από τα όσα είχαν δηλώσει, φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο στον καρπό τους, για μια εβδομάδα. Αυτές οι συσκευές επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να εξετάσει την καθημερινή κίνηση των ερωτηθέντων με λεπτομέρεια.

Τα δεδομένα από το επιταχυνσιόμετρο έδειξαν ότι οι γυναίκες που ανέβαζαν παλμούς - δηλαδή κινούνταν πιο έντονα - για 3-4 λεπτά την ημέρα είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Είχαν επίσης 51% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή και 67% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με τις γυναίκες οι οποίος δεν παρουσίαζαν αλλαγές ως προς την ένταση και τη διάρκεια της φυσικής κίνησης.

Ωστόσο, για τους άνδρες, οι ίδιες «μικρο-γυμναστικές» δεν επέφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Οπότε, σε ό,τι αφορά τους άντρες, οι ερευνητές συνιστούν μια πιο δομημένη προσέγγιση της φυσικής δραστηριότητας.

 Πίσω στις γυναίκες τώρα. Τι ακριβώς πρέπει να αλλάξουμε στην ρουτίνα μας για να επωφεληθούμε από αυτά τα 3 - 4 λεπτά «έντονης δραστηριότητας»;

Tα ευρήματα της μελέτης επισημαίνουν ότι ακόμη και λίγη δραστηριότητα υψηλής έντασης είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Όμως, οι τρέχουσες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μας συνιστούν να αφιερώνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά στη μέτρια ή 75 λεπτά στην έντονη φυσική δραστηριότητα. Τελικά λοιπόν, τι ισχύει;

Tο 2018, αυτές οι συστάσεις ενημερώθηκαν. Διότι πλέον, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι ακόμη και πιο ολιγόλεπτες μορφές φυσικής δραστηριότητας ωφελούν την υγεία. Οπότε αυτή είναι η στιγμή να αναζητήσουμε νέους τρόπους να κινήσουμε το σώμα μας, χωρίς αυτό να μοιάζει με αγγαρεία.

Για παράδειγμα:

Αν έχουμε παραγγείλει ένα πακέτο, πηγαίνουμε με τα πόδια να το πάρουμε από το locker που το τοποθέτησε η εταιρεία μεταφοράς.

1.    Πηγαίνουμε με τα πόδια να αγοράσουμε ψωμί.

2.    Συνοδεύουμε τα παιδιά στο σχολείο περπατώντας. Ή πηγαίνουμε να τα πάρουμε χωρίς το αυτοκίνητο.

3.    Ανάμεσα στη σκάλα και το ασανσέρ, επιλέγουμε φυσικά τη σκάλα.

4.    Αν μάλιστα έχουμε και ψώνια μέχρι 5 κιλά, τα ανεβάζουμε και αυτά από τα σκαλιά.

5.    Εάν βρισκόμαστε με τα παιδιά μας στην παιδική χαρά, παίζουμε ενεργά μαζί τους αντί να σκρολάρουμε στο κινητό.

6.    Πάμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ και δεν παραγγέλνουμε τα ψώνια στην πόρτα μας.

Όλα αυτά - και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες άσκησης που είναι στο χέρι μας να τις επινοήσουμε μόνοι μας - ενδέχεται να ανεβάσουν το σκορ της έντονης φυσικής δραστηριότητες ακόμα και στα 120 λεπτά την εβδομάδα. Ή και περισσότερο. Δεν είναι λίγο. Έτσι;

huffingtonpost.gr/


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια