ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Το αστέρι της Βηθλεέμ ανακαλύφθηκε επιτέλους: Κινείται μέσα από αυτό το σημείο του σύμπαντος

 Μια νέα έρευνα δίνει απαντήσεις


Το Αστέρι της Βηθλεέμ είναι η βιβλική αναφορά σε ένα αστέρι που εξακολουθεί να προβληματίζει τους αστρονόμους και τους ιστορικούς. Γνωστό ως το αστέρι που οδήγησε τους Μάγους στον τόπο γέννησης του Ιησού, το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να συζητείται με επιστημονικούς και ιστορικούς όρους.


Τι ήταν: ένα γνήσιο αστρονομικό φαινόμενο, ένα μυθικό δράμα ή μήπως κάτι άλλο; Μια νέα εργασία προσφέρει στοιχεία, αποκαλύπτοντας βασανιστικά στοιχεία για έναν από τους παλαιότερους γρίφους που έχουν καταγραφεί.

Ήταν το άστρο της Βηθλεέμ ένα φυσικό αστρονομικό φαινόμενο;

Αυτό απεικονίζεται καλά από το Αστέρι της Βηθλεέμ, το οποίο, σύμφωνα με μια θεωρία, θα μπορούσε να είναι φυσικό ή να περιλαμβάνει μια σύνοδο αστέρων ή ένα φαινόμενο όπως αυτό. Άλλες πιθανότητες, όπως κομήτες, νόβα και υπερκαινοφανείς αστέρες, έχουν εξεταστεί, αλλά έχουν αποκλειστεί από τους μελετητές. Για παράδειγμα, ο κομήτης του Χάλεϊ, που παρατηρήθηκε το 11 π.Χ., δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμβολο χαράς, επειδή οι κομήτες θεωρούνταν προάγγελοι καταστροφής. Επίσης, τα novas και τα supernovas δεν έχουν παρατηρήσιμα κατάλοιπα από την προαναφερθείσα περίοδο.

Η ιδέα των πλανητικών συζυγιών έχει τύχει μεγάλης προσοχής. Μια αξιοσημείωτη σύνοδος του Δία και του Κρόνου έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου του 6 π.Χ., ενώ ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονταν στον Κριό. Το γεγονός αυτό απεικόνιζε τέλεια το «ανατέλλον πρωινό άστρο» και ο Δίας θα μπορούσε να φαίνεται ακίνητος στον ουρανό λόγω της ανάδρομης κίνησής του. Σε ένα τέτοιο γεγονός, η παράδοση ότι οι Μάγοι ακολούθησαν ένα αστέρι συνάδει με την ιστορία.

Ακόμη και με τη σημερινή τεχνολογία στην αστρονομία και τα επιστημονικά δεδομένα, οι φυσιοδίφες δεν μπορούν να απαντήσουν επαρκώς. Είναι δύσκολο να «παρακολουθήσουμε» ουράνια αντικείμενα, καθώς φαίνεται να ανατέλλουν και να δύουν όπως κάθε άλλο αντικείμενο. Παρ' όλα αυτά, μια σύνοδος παρέχει ένα ρεαλιστικό σκηνικό για ένα ''φωτισμένο'' ''αστέρι'' που οδηγεί τους ταξιδιώτες.

Ο ρόλος της αστρολογίας στην ερμηνεία των ουράνιων γεγονότων

Η βαβυλωνιακή αστρολογία, μια πολύ δημοφιλής πρακτική στον αρχαίο κόσμο, θα μπορούσε να δώσει το κλειδί για το αίνιγμα του άστρου της Βηθλεέμ. Οι Μάγοι, που συχνά μεταφράζονται ως αστρολόγοι, θα μπορούσαν να είχαν παρατηρήσει τα ουράνια σημεία ως σημάδια σημαντικών γεγονότων. Στις 17 Απριλίου του 6 π.Χ., η σύνοδος του Δία και της Σελήνης στον Κριό υποδήλωνε τη γέννηση ενός βασιλιά με βάση τις αντιλήψεις της αρχαιότητας.

Αυτό το είδος ευθυγράμμισης είχε βαθύ συμβολισμό. Ο Κριός συνδεόταν με την Ιουδαία, πράγμα που σημαίνει ότι σύμφωνα με τα άστρα, ο «βασιλιάς» γεννήθηκε εκεί. Οι αρχαίοι αστρολόγοι πιθανώς χρησιμοποιούσαν την κατανόηση της κίνησης του «άστρου» σε συνδυασμό με την πολιτιστική και θρησκευτική εικονογραφία.

Τέλος φόρμας

Η σημασία της αστρολογικής γνώσης εξακολουθεί να αποτελεί ένα συναρπαστικό θέμα ενδιαφέροντος για τους σημερινούς ερευνητές. Για παράδειγμα, μια άλλη σύνοδος στις 17 Ιουνίου του 2 π.Χ., αφορούσε τον Δία, την Αφροδίτη και το αστέρι Regulus. Αυτό ήταν ένα φωτεινό γεγονός και θα εμφανιζόταν με γυμνό μάτι ως ένα μόνο αστέρι. Οι αστρολογικές θεωρίες δεν αποδεικνύουν τίποτα, αλλά μας δίνουν μια καλή ιδέα για το πώς οι αρχαίοι παρατηρητές θα μπορούσαν να έχουν δει τον ουρανό.

Τι αποκαλύπτει η σύγχρονη επιστήμη για το άστρο της Βηθλεέμ

Η ιστορία αυτή εξακολουθεί να ενδιαφέρει τη σύγχρονη επιστήμη, όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να συνδυάσουν τις ιστορίες της Βίβλου και τους αστρονομικούς υπολογισμούς. Οι συγκλίσεις παραμένουν η πιο πιθανή αιτία, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν μια μακροχρόνια φωτεινή εμφάνιση στον ουρανό. Δεδομένου ότι οι πλανήτες παρατηρείται ότι αντιστρέφουν τη σχετική τους κατεύθυνση με τα αστέρια, θα ήταν λογικό οι Μάγοι να αναφέρουν ότι το αστέρι «στάθηκε ακίνητο» πάνω από τον τόπο.

Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν τον Grant Mathews, έναν αστροφυσικό. Κάποιοι που ταιριάζουν καλά με τη βιβλική αφήγηση περιλαμβάνουν τη σύνοδο της 17ης Απριλίου 6 π.Χ., ενώ άλλοι προτείνουν άλλα ουράνια γεγονότα. Ας υποθέσουμε ότι στον γαλαξία της Ανδρομέδας συνέβη ένας υπερκαινοφανής αστέρας- αυτό μπορεί να έχει παρατηρηθεί, αλλά δεν ταιριάζει τόσο πολύ με την ευαγγελική αφήγηση όσο οι σύνοδοι.

Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες να απαντηθεί αυτό το ερώτημα παραμένουν άκαρπες. Τόσο οι επιστημονικές όσο και οι ιστορικές προσεγγίσεις για τη μελέτη του Άστρου της Βηθλεέμ επιβεβαιώνουν ότι χωρίς άμεσες αρχαιολογικές ή κειμενικές αποδείξεις, η φύση του φαινομένου παραμένει αβέβαιη. Όμως η γοητεία του είναι τόσο διαχρονική που οι άνθρωποι συνεχίζουν να το αναζητούν, καθώς ορισμένοι υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι το γαλαξιακό σημάδι των Χριστουγέννων.

Το Άστρο της Βηθλεέμ, είτε πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, είτε για αστρολογικό σημείο, είτε για συμβολική αφήγηση, παραμένει μια συναρπαστική φιγούρα για τη σημερινή εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αστρονομικές ανακαλύψεις παρουσιάζουν ανόητους λόγους, όπως ευθυγραμμίσεις πλανητών, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις. Αυτό το ουράνιο μυστήριο μας υπενθυμίζει τη διαρκή γοητεία της ανθρωπότητας για το σύμπαν, ενθαρρύνοντας την περαιτέρω έρευνα και την απορία για τις ιστορίες που μας συνδέουν με τα αστέρια.

newsbomb.gr/


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια