ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Με τις γυναίκες στο επίκεντρο

«Γυναίκες χωρίς υπότιτλο» 

Δεκαέξι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας από όλη την Ελλάδα δίνουν το καθιερωμένο ανά διετία ραντεβού τους, αυτή τη φορά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου, με στόχο να παρουσιάσουν μια βεντάλια συναφών θεμάτων, με τον φετινό τους τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ - χωρίς υπότιτλο». Θα παρουσιαστεί όμως επισήμως και η Πλατφόρμα Προφορικών Μαρτυριών που έφτιαξε η Ομάδα του Δήμου Χαλανδρίου


Η έμφυλη βία στον Εμφύλιο, το «επισκεπτήριο» στο Επταπύργιο, οι γυναίκες στη μετεμφυλιακή κοινωνία, το γυναικείο «μεροκάματο», οι γυναίκες ναυτικοί, η γυναικεία παρουσία στον ιδιωτικό, κοινόχρηστο και δημόσιο χώρο, πολιτικότητα και αντιλήψεις στις νέες γυναίκες-φοιτήτριες του ΕΚΠΑ. Ολα αυτά είναι ένα ελάχιστο δείγμα των συναρπαστικών θεμάτων που θα πραγματευτούν οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας στην 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας που με θέμα «Γυναίκες - χωρίς υπότιτλο» θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24, 25 και 26 Ιανουαρίου (Παρασκευή και Σαββατοκύριακο) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αεροφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ»).


Στη Γιορτή συμμετέχουν δεκαέξι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας από όλη την Ελλάδα. Οι παλιότερες θα κάνουν ανακοινώσεις με βάση το κεντρικό θέμα («Γυναίκες - χωρίς υπότιτλο»). Μια δια-ομαδική ανακοίνωση αφορά τις «Μοδίστρες» (με υποθέματα όπως «Μοδιστρούλες, ράφτρες: αόρατες» ή «Επάγγελμα Μοδίστρα») και συντονίστρια την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Νάση Σιαφάκα. Αλλες ΟΠΙ «ξεφεύγουν» από το θέμα: αναφέρονται στο άνοιγμα ενός καφενείου, μετά από πενήντα χρόνια, στη Σκλαβοπούλα Χανίων, στις «ανοιχτές αυλές» στη Μάρπησσα Πάρου, στην ιστορία της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης. Οι νεοσυσταθείσες Ομάδες θα αυτοπαρουσιαστούν.

Στο πλαίσιο της 4ης Γιορτής θα γίνει όμως και η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού αποθετηρίου, της Πλατφόρμας δηλαδή Προφορικών Μαρτυριών που έφτιαξε η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου, αναμφισβήτητα ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου - και όχι μόνον για ιστορικούς επιστήμονες ή φοιτητές. Επίσης θα διεξαχθεί σεμινάριο για την απομαγνητοφώνηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα δύο θεατρικά δρώμενα στα οποία έχουν συμβάλει μέλη Ομάδων, καθώς και τρία ντοκιμαντέρ: α) ένα με προφορικές μαρτυρίες για την Παλαιστίνη και τίτλο «Οι 18 καταζητούμενες» που είναι αγελάδες και καταζητούνται από τον ισραηλινό στρατό, γιατί τις αγόρασε μια παλαιστινιακή κοινότητα για να εξασφαλίσει το γάλα των παιδιών της! Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί παρουσία της ποιήτριας και ιδρύτριας και διευθύντριας του Παλαιστινιακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Carol Sansour που μετά θα μιλήσει γι’ αυτό, β) Οι «Αζήτητοι», το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου για το «χαμένο» αρχείο των φυματικών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Και γ) το «Herstories: Οι ρίζες μου» της Βίλμας Μενίκη, με έξι ιστορίες γυναικών.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 16.00 με τους χαιρετισμούς της γενικής διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Χρύσας Νικολάου, και του προέδρου της «Τεχνόπολης» και καθηγητή Ιστορίας Κωστή Παπαϊωάννου. Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει η ιστορικός και μέλος του Συντονιστικού των ΟΠΙ Τασούλα Βερβενιώτη.

Ας σημειώσουμε ακόμα ότι οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας είναι αυτοφυείς και αυτοδιαχειριζόμενες κι αποτελούν ένα δίκτυο με οριζόντια διασύνδεση που απλώνεται σε όλη τη χώρα (http://oralhistorygroups.gr/). Τα μέλη τους είναι εθελοντές/τριες και εκπαιδεύονται ώστε να συλλέγουν τη μνήμη του τόπου τους. Κάθε δύο χρόνια οργανώνουν μια Γιορτή Προφορικής Ιστορίας.

️ Ολες οι εκδηλώσεις της φετινής 4ης Γιορτής είναι ανοιχτές στο κοινό και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις αναζητήσουν αναλυτικά ΕΔΩ



ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια