ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Κυβερνητικό πάρκο: Έτσι θα είναι η νέα Πυρκάλ

 Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων έως 28 μέτρα και μέγιστη δόμηση ίση με 145.800 τετραγωνικά μέτρα προβλέπει το Ρυμοτομικό για την Πυρκάλ

Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων έως 28 μέτρα και μέγιστη δόμηση ίση με 145.800 τετραγωνικά μέτρα προβλέπει το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής του κυβερνητικού πάρκου στην Πυρκάλ, που κατατέθηκε προς έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, χθες.


Σύμφωνα με το masterplan για τον υπερτοπικό διοικητικό πόλο «cluster» όπου θα συγκεντρωθούν εννέα υπουργεία, η κεντρική διοίκηση θα καταλαμβάνει 128.500 τ.μ., οι κοινωφελείς χρήσεις 13.500 τ.μ., ενώ για το αμφιθέατρο και τις χρήσεις εστίασης και αναψυχής προβλέπεται έκταση 3.800 τετραγωνικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά της χρήσεις γης, εντός της νέας Πολεοδομικής Ενότητας και σε σχέση με τη περιοχή επέμβασης, καθορίζονται δύο χωρικές ενότητες με χρήση Πολεοδομικού Κέντρου και Ελεύθερου Χώρου – Αστικού Πρασίνου. Στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση Πολεοδομικού Κέντρου, δηλαδή στο 50% του συνόλου της έκτασης της περιοχής επέμβασης, καθορίζεται μέγιστη δόμηση ίση με 139.317 τ.μ. – η οποία επιμερίζεται σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ανάλογα με τις ανάγκες του έργου – ποσοστό κάλυψης έως 60%, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ίσο με 28 μέτρα, ενώ οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που αφορούν την προς πολεοδόμηση περιοχή ανέρχονται σε ποσοστό 40%.

Σύμφωνα με το Ρυμοτομικό Σχέδιο, η περιοχή επέμβασης πολεοδομικά οργανώνεται σε μεγαλύτερα οικοδομικά τετράγωνα σε σχέση με τον περιβάλλοντα οικιστικό ιστό του δήμου Δάφνης – Υμηττού. Με βάση το προτεινόμενο σχέδιο πολεοδομικής οργάνωσης, οι οικοδομήσιμοι χώροι οργανώνονται σε 5 οικοδομικά τετράγωνα. Το οικοδομικό τετράγωνο που διαμορφώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής, δημιουργείται με σκοπό να περιβάλλει το υφιστάμενο ψηλό κτίριο γραφείων στην οδό Ηλιουπόλεως και να υποδεχθεί τη δημιουργία ενός «δίδυμου» ψηλού κτιρίου, στο βορειοανατολικό άκρο της περιοχής μελέτης. Στο εσωτερικό της περιοχής μελέτης θα δημιουργηθεί οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλει υφιστάμενα διατηρητέα κτήρια που θα διαμορφωθούν ως κτίρια γραφείων διοίκησης.

Στα οικοδομικά τετράγωνα που θα κατασκευαστούν τα νέα κτίρια και σχεδόν σε όλα τα μέτωπά τους επιβάλλονται υποχρεωτικά προκήπια μεταβαλλόμενου πλάτους από 3 έως 20 μέτρων, ανάλογα με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της κάθε γειτονιάς. Συγκεκριμένα, πρασιές των 20 μέτρων καθορίζονται στα μέτωπα των οικοδομικών τετραγώνων που γειτνιάζουν με τον υφιστάμενο οικιστικό ιστό.

Τι θα γίνουν τα διατηρητέα

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο ακίνητο θα παραμείνουν 24 διατηρητέα κτίρια, τα οποία θα ανακαινιστούν. Σύμφωνα με το Ρυμοτομικό, σε όσα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα/νεώτερα μνημεία κτίρια, επιτρέπονται επιπλέον περιορισμένης έκτασης δραστηριότητες εστίασης και αναψυχής, για την εξυπηρέτηση του κοινόχρηστου χώρου, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και χώροι συνάθροισης κοινού (αμφιθέατρο).

Σήμερα, η συνολική κάλυψη των κτιρίων ανέρχεται σε 69.578 τ.μ.. Το μεγαλύτερο τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων έχει μέχρι και σήμερα χρήση βαριάς βιομηχανίας και σε αυτό εντοπίζεται πλήθος χώρων. Στη δυτική είσοδο των εγκαταστάσεων, επί της οδού Ηλιουπόλεως, βρίσκεται το 8ώροφο κτίριο των γραφειακών εγκαταστάσεων και της γενικής διοίκησης, κτίριο που τη δεκαετία του ’60 στέγαζε το γραφείο και την κατοικία του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη.

Το σχέδιο για τις εγκαταστάσεις της Πυρκάλ που μετρούν 147 χρόνια ιστορίας ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2021. Η μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων του Υπερταμείου και της ΑΑΔΕ – προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026, ενώ το έργο για την κατασκευή βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων θα δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 520 εκατομμυρίων, σχεδόν διπλάσιο από τον αρχικό. Βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το δημόσιο, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας. To προηγούμενο φθινόπωρο, οπότε προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, κατατέθηκαν τρεις φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την κοινοπραξία Άβαξ- Άκτωρ Παραχωρήσεις και αυτή των Metlen – Aktor. Από το σχέδιο δημιουργίας «κυβερνούπολης» που θα ονομαστεί «Ανδρέας Λεντάκης» δεν λείπουν οι αντιδράσεις, καθώς έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ την αντίθεσή του έχει εκφράσει και ο δήμος Αθηναίων.

mononews.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια