ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εορτολόγιο: Κυριακή των Βαΐων – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 13 Απριλίου

Σήμερα, Κυριακή 13 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025 είναι η Κυριακή των Βαϊων και τιμάται η μνήμη της Αγίας Θεοδοσίας και Γεροντίου, και του Αγίου Μαρτίνου


 ΕΥΧΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ 

Ευχές του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου Γύμναθλος Ηλιούπολης: Γενική Γυμναστική, που στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Συμφωνική - Μαθητική ορχήστρα - Σύνολο ξύλινων και χάλκινων πνευστών - Σύνολα έγχορδων και πνευστών Ευχές του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Ηλιούπολης κ. Γιάννη Ταβουλάρη Ευχές του Στέλιου Κουρουπάκη Αντιδήμαρχος πολιτισμού και εκδηλώσεων, Δήμου Γλυφάδας Ευχές του Δημοτικού Συμβούλου Ηλιούπολης κ. Τάσου Ευσταθίου Ευχές της Δημοτικής Συμβούλου Ηλιούπολης κ. Χριστίνας Σερέτη Ευχές του Πολιτευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές της Αργυρώς Πίκουλα επικεφαλή της Παράταξης «Ηλιούπολη Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» Εγκάρδιες Ευχές από τις «Συνεργασίες Πόλης» για την Ανάσταση του Θεανθρώπου Ευχές του κ. Κώστα Καλούδη Προπονητή, Ιδρυτή του Α.Σ «Θριάμβος» και διεθνή διαιτητή

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Γερόντιος
  • Μαρτίνος, Μαρτίνη
  • Μαρτίνα, Τίνα
  • Βάια, Βάγια, Βαία, Βάιος
  • Δάφνη, Δάφνης

Κυριακή των Βαΐων


Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.

Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.

 

Πηγή: Unsplash

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μια από τις δύο μέρες της μεγάλης νηστείας της Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται το ψάρι Ή άλλη ήταν στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τέλος φόρμας

Πριν από την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η εκκλησιαστική παράδοση επιτρέπει, την Κυριακή των Βαΐων να είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώσουν ψάρι.

Αναλυτικά η Νηστεία του Πάσχα (Περίοδος Μ. Τεσσαρακοστής):

Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Την περίοδο αυτή επιτρέπεται κατάλυση οίνου και ελαίου μόνο το Σάββατο και την Κυριακή. Επίσης οίνος και έλαιο καταλύεται στις 9 Μαρτίου (Εορτή Των εν Σεβαστεία Αγίων Σαράντα Μαρτύρων) και στις 26 Μαρτίου (Εορτή Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ) οποιαδήποτε ημέρα κι εάν συμπέσει.

Το Μεγάλο Σάββατο δεν καταλύεται οίνος και έλαιο. Κατάλυση ιχθύος επιτρέπεται στις 25 Μαρτίου (Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και την Κυριακή των Βαΐων.

newsbomb.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια