ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Αντιδράσεις σκοταδιστών στη Λατρευτική Εβδομάδα

Υπερσυντηρητικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι στρέφονται κατά του θεσμού που ευελπιστεί «να βάλει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη του προσκυνηματικού τουρισμού» με αφορμή την εμφάνιση ισπανικού μουσικού συνόλου στον ναό της Αχειροποιήτου ● Τις εκδηλώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έχει αναβιώσει τα τελευταία δύο χρόνια ο δήμος.

Eπιχειρούν να κλείσουν το παράθυρο στην κοινωνία που ανοίγει ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. Υπερσυντηρητικοί κύκλοι τού ζητούν να ακυρώσει την εμφάνιση στον Ιερό Ναό της Αχειροποιήτου ισπανικού φωνητικού συνόλου στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας που οργανώνεται από τον δήμο σε εκκλησίες και μνημεία της πόλης από τις 4 έως τις 12 Απριλίου.


Η Λατρευτική Εβδομάδα, που έχει αναβιώσει από πέρυσι, είναι θεσμός που ευελπιστεί «να βάλει την πόλη στον χάρτη του προσκυνηματικού τουρισμού», όπως λέει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, αφού οι εκδηλώσεις είναι οργάνωση του δήμου υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Κατά βάση η διοργάνωση προγραμματίζεται για την εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει μια ποικιλία μουσικών προσεγγίσεων του Θείου Πάθους.

Προετοιμασία

Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς είχε παρουσιαστεί πριν από λίγες μέρες (27/3), με τον μητροπολίτη Φιλόθεο να δηλώνει πως «χαιρετίζω την πρωτοβουλία να διοργανώνεται μία εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί μια ευκαιρία προετοιμασίας όλων μας για να ζήσουμε τα μεγάλα, καθοριστικά, κορυφαία γεγονότα της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας, των Παθών, της Σταυρώσεως του Χριστού, με αποκορύφωση την Ανάστασή του».

Μόνο που φέτος ο μητροπολίτης γνωρίζει από κοντά τη σκοτεινότερη εκδοχή όσων ασχολούνται με την εκκλησία. Κύκλοι εμφανιζόμενοι ως «ενορίτες του Ιερού Ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης» ζητούν να ματαιωθεί εκδήλωση στην Αχειροποίητο αφού «μέσα σε όλες αυτές τις ανάμεικτες εκδηλώσεις υπάρχει και το δηλητήριο της αίρεσης εξαιτίας της συμμετοχής παπικής χορωδίας στον Ναό της ενορίας μας»!

Το… «δηλητήριο της αίρεσης» είναι το ισπανικό φωνητικό σύνολο «Schola Antiqua» το οποίο το Σάββατο του Λαζάρου πρόκειται να παρουσιάσει στην εκκλησία ένα πρόγραμμα με τίτλο «Διάλογοι με τον Θεό. Μεσαιωνικά Λατινικά Ρεπερτόρια» σε μουσική διεύθυνση Juan Carlos Asensio Palacios.

Το ισπανικό σύνολο έχει έδρα τη Μαδρίτη, είναι πολυβραβευμένο και με πλούσια δισκογραφία, ειδικεύεται στην έρευνα και την ερμηνεία της δυτικής μεσαιωνικής εκκλησιαστικής μονωδίας και πολυφωνίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει Αμβροσιανά, Παλαιορωμαϊκά, Μπενεβεντινά, Βησιγοτθικά, Γρηγοριανά Μέλη και Πρώιμη Πολυφωνία.

Για κάποιους αυτά φαντάζουν ιερογλυφικά και γι’ αυτό ζητούν από τον μητροπολίτη: «Ευχόμαστε με πόνο ψυχής στην αλλαγή ή κατάργηση αυτών των “λατρευτικών εκδηλώσεων” που συνδιοργανώνει η Μητρόπολή μας, για να αναφωνήσουμε κι εμείς “Λίαν εύφρανας τους ορθοδόξους και κατήσχυνας τους κακοδόξους”».

Για τους Καθολικούς

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να έχει μια επίσημη δήλωση, η οποία συμπυκνώνεται σε έξι λέξεις: «Δεν θα υπάρξει κάποια σχετική παρέμβαση». Ο,τι δεν μπορεί να πει η μητρόπολη, που πρέπει να ισορροπήσει πολλές αντίρροπες «δυνάμεις», μπορεί να το πει ο Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τον δήμο.

Ο κ. Σταμούλης μάς ξεκαθαρίζει πρώτα πως οι Καθολικοί δεν είναι ούτε θεωρούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία «αιρετικοί». Οπως χαρακτηριστικά μας λέει, «ποτέ οι Ορθόδοξοι δεν είπαν αιρετικούς τους Καθολικούς. Ο Μάρκος Εφέσου τούς λέει χαρακτηριστικά “αδελφούς”. Το καλούμενο Σχίσμα δηλοί διοικητική και όχι θεολογική διαφορά».

Τα απλά μαθήματα θρησκειολογίας συνεχίζονται με την παρατήρηση ότι «οι Καθολικοί γίνονται δεκτοί και από πολλές μονές του Αγίου Ορους, που τους υποδέχονται και τους φιλοξενούν. Η διαφορά μεταξύ άλλων είναι ότι δεν έχουμε Κοινό Ποτήριο».

Σε ό,τι αφορά, δε, την εκδήλωση στην Αχειροποίητο, ο κ. Σταμούλης ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται φυσικά για λειτουργική λατρευτική πράξη, πρόκειται για μουσική προσέγγιση του Θείου Πάθους με καλλιτεχνικά κριτήρια, μια καλλιτεχνική μορφή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας και με παγκόσμια απήχηση, διότι αναδεικνύει σε μια άλλη εκδοχή το Θείο Πάθος».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και με άλλους κύκλους που είναι πολύ κοντά στην εκκλησία και οι οποίοι με αφορμή το περιστατικό κατέληγαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι στη Θεσσαλονίκη, φωνές που θέλουν να υπερβούν τον επίσκοπο της πόλης γιατί ενοχλούνται πολύ από την ξεχωριστή ποιότητα του λόγου και της παρουσίας του. Οσοι, υποτίθεται, σήμερα διαμαρτύρονται δεν έκαναν το ίδιο όταν ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονταν και από τον μακαριστό Ανθιμο. Αλλά τότε δεν έλεγαν τίποτα».

Το πρόγραμμα

Στο φετινό πρόγραμμα της Λατρευτικής Εβδομάδας αξίζει να τονιστούν εκδηλώσεις όπως αυτή στη Ροτόντα με το ρέκβιεμ «CRUCIFIXUS: 6 Σπαράγματα για το Σκοτάδι των Παθών και την Ελπίδα του Φωτός» από το γυναικείο φωνητικό σύνολο VOCI CONTRA TEMPO σε διεύθυνση χορωδίας και τεχνική διεύθυνση από τη Σοφία Γιολδάση, και στο Β’ μέρος με το Ρέκβιεμ του Σίμου Παπάνα (9/4 ώρα 20.00).

Και, όπως και πέρυσι, ανάλογη εκδήλωση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας με στίχους ποιητών φέτος υπό τον τίτλο «Εαρ μικρό έαρ βαθύ έαρ συντετριμμένο», ένας διάλογος του ποιητή Νίκου Καρούζου με τα «σταυρωμένα» τραγούδια, με τη μικτή και παιδική χορωδία «Φωνές» Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης. Σολίστ: Ανδρέας Καρακότας. Πιάνο: Κωνσταντίνος Δημηνάκης. Διεύθυνση: Χρυσόστομος Σταμούλης. Διαβάζει η Χαρά Ζαραβέλα. Διδασκαλία παιδικής χορωδίας: Ιωσηφίνα Κατωφλίδου. Διδασκαλία μικτής χορωδίας: Χρυσόστομος Σταμούλης-Δέσποινα Κολτσίδα (11/4, ώρα 19.30).
efsyn.gr
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια