ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Η κυρά της Αιξωνής ξεναγός στα νότια προάστια της αρχαιότητας


Πολλά κατάλοιπα της αρχαιότητας θυμίζουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Γλυφάδας, της Βούλας και της Βουλιαγμένης ότι στα ίδια χώματα έζησαν πολιτισμοί και άνθρωποι αιώνες πριν.


Τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητα, μιας και η σχετική σήμανση είναι πολύ λιτή, ενώ κατά κανόνα οι εργασίες ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαίων μνημείων έχουν αναβληθεί για το μέλλον, όταν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.
Το αρχαίο όμως παρελθόν είναι εδώ και πολλές φορές «φωνάζει».


Όπως στην περίπτωση μιας οικοδομής στη Γλυφάδα, πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, η ανέγερση της οποίας έφερε στο φως έναν αρχαίο δρόμο.
Αυτή στάθηκε και η αφορμή για την Αθηνά Μπίνιου να αφηγηθεί μια ιστορία για παιδιά και για μεγάλους με κέντρο τους αρχαίους Δήμους Αιξωνής και Αιξωνίδων Αλών, τους σημερινούς δήμους δηλαδή Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Το βιβλίο της Η κυρά της Αιξωνής, που κυκλοφορεί από τις εκδόσειςΠατάκη, είναι μια περιπλάνηση στον αρχαιοελληνικό τρόπο ζωής, από τη σκοπιά των παιδιών.
kyra tis aixonis
Εστιάζοντας στην καθημερινότητα της κοινωνίας του 4ου αιώνα π.Χ., η συγγραφέας καλλιεργεί την αρχαιογνωσία μακριά από την τετριμμένη οδό της ιστοριογραφίας και της παράθεσης πολεμικών γεγονότων.
Κεντρική θέση στην αφήγηση έχει η μυθολογία, η ηθογραφία αλλά και στοιχεία που σπάνια φωτίζονται, όπως η αρχαιοελληνική διατροφή.
Οι γιορτές της αρχαίας Αθήνας, όπως τα Ανθεστήρια, οι κοινωνικές εκδηλώσεις όπως ο γάμος, αλλά και ο πόλεμος από τη σκοπιά αυτών που μένουν πίσω, γίνονται φόντο των ιστοριών, με κεντρική πρωταγωνίστρια μια ιέρεια της θεάς Ήβης και τη μικρή Φιλοστράτη.
Χωρίς να είναι μυθιστόρημα, η Κυρά της Αιξωνής διαρθρώνεται σε 23 κεφάλαια – διηγήσεις που συμπλέκουν τον μύθο με την ιστορία και αποκαλύπτουν τη μοναδική συνέχεια στο χρόνο που χαρακτηρίζει την περιοχή.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά Χελιδόνια του εκδοτικού οίκου για παιδιά 8-12 ετών, ενώ έχει ήδη ενταχθεί σε μάθημα Τοπικής Ιστορίας για την Στ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βουλιαγμένης. Οι σελίδες του εικονογραφήθηκαν από τη Μαρία Οικονόμου.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015 στο Δημαρχείο της Γλυφάδας, με ομιλητές μεταξύ άλλων τη συγγραφέα αλλά και τον Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr





πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια