ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Τα 7 ηχηρά «λουκέτα» που συγκλόνισαν την αγορά το 2016

Κάθε πέρσι και καλύτερα. Η οικονομική κρίση δεν κάνει «εξαιρέσεις» και τα λουκέτα στις ελληνικές επιχειρήσεις τη χρονιά που φεύγει αφορούσαν και ορισμένα από τα μεγαλύτερα brand της πάλαι ποτέ «υγιούς» αγοράς.
Τα απόνερα από τις συνέπειες των capital controls, η όλο και μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι τεράστιοι φορολογικοί συντελεστές και προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις και η κακοδιαχείρηση, είχαν ως αποτέλεσμα να περάσουν στην ιστορία πρώην κραταιές και ηγετικές δυνάμεις στο χώρο τους. 
Ηλεκτρονική Αθηνών

Το πιο τρανταχτό κρούσμα ήταν αυτό της Ηλεκτρονικής Αθηνών, της τελευταίας μεγάλης ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών. Μια εξέλιξη πού ήταν πάντως κατά πολλούς προδιαγεγραμμένη, αφού τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η εταιρία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και οι ελπίδες του ιδιοκτήτη της Γιάννη Στρούτση να τη θέσει ξανά σε κερδοφόρα τροχιά διαψευδόταν διαδοχικά.


Παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες δέχτηκαν τον Απρίλιο του 2015 να στηρίξουν την αλυσίδα, προχωρώντας σε ένεση ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ υπό την προϋποθεση ότι ο κ. Στρούτσης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του δικτύου του (έκλεισαν τότε 12 καταστήματα), σε μείωση των μισθών των εργαζομένων (κατά 20%) και σε περικοπές του λειτουργικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%. 
Τους μήνες που ακολούθησαν η κατάσταση για την Ηλεκτρονική Αθηνών αντί να βελτιωνόταν γινόταν ολοένα και δυσχερέστερη. 
Υπήρξε αδυναμίας καταβολής των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, πάγωμα των πληρωμών προς τους προμηθευτές και κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι οι καταναλωτές έβρισκαν άδεια τα ράφια των καταστημάτων.
Η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τα προμηθευτές την περίοδο των capital controls, οδήγησαν στην κατάρρευση. Το οριστικό κλείσιμο στις 14 Απριλίου οδήγησε στην ανεργία περισσότερους από 500 εργαζόμενους της Ηλεκτρονικής (σ.σ. ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας είχε φροντίσει ώστε να πληρωθούν έως και τον τελευταίο μισθό τους) ενώ προκάλεσε κραδασμούς τόσο στον χώρο τον προμηθευτών όσο και της κτηματαγοράς.
Jetoil - Μαμιδάκης


Η πλέον τραγική περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης ήταν για το 2016 ήταν αυτή της Jetoil του ομίλου Μαμιδάκη τον περασμένο Ιούλιο καθώς αυτή συνοδεύθηκε από την αυτοκτονία του πατριάρχη της οικογένειας, Κυριάρκου Μαμιδάκη.


Ο όμιλος Μαμιδάκη μετά από μια σειρά επιχειρήσεων στον χώρο των καυσίμων που δεν άντεξαν την κατακόρυφη αύξηση των φόρων και την αντίστοιχη πτώση της ζήτησης κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα καθώς οι υποχρεώσεις της ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Στις καλές ημέρες είχε χτίσει μία αυτοκρατορία σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια με περισσότερα από 600 πρατήρια καυσίμων.
Softex


Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε το 2016 και για την Softex. Η πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE, έβαλε οριστικά λουκέτο στο εργοστάσιο τον περασμένο Μάρτιο, οδηγώντας και τους εναπομείναντες 200 εργαζόμενους της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην ανεργία. 


Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex (σ.σ στον Ταύρο) που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. 
Αυτό αποτέλεσε το πρόσχημα, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα, να συνεχίσει την λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.
Πάντως το brand Softex παρέμεινε «ζωντανό» χάρη στην ελληνική εταιρία Intertrade Hellas που απέκτησε τα δικαιώματα, συστήνοντας την Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. 
Ledra Athens


Xρέη προς το ΙΚΑ, προμηθευτές και τις πιστώτριες τράπεζες ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra (πρώην Ledra Marriott) σε λουκέτο. Κάτι που προκάλεσε αν μη τι άλλο ερωτήματα, σε μια περίοδο τουριστικής ανάπτυξης για την Αθήνα και πληρότητας που άγγιζε το 100% για το ίδιο το ξενοδοχείο.


Οι εναπομείναντες 150 εργαζόμενοι, στους οποίους δεν καταβλήθηκαν δεδουλευμένα τριών μηνών, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» ανακοίνωσε και επισήμως τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει.
Έτσι, το γνωστό σε όλους Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra.
Η αποχώρηση της Marriott φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το μέλλον του ξενοδοχείου, αφού τον Απρίλιο του 2014 η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
ΠΥΡΣΟΣ


Ένας κλάδος του οποίου οι εργαζόμενοι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα είναι αυτός των εταιρειών security. Αρκετές από αυτές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας όμως τον περασμένο Μάιο το λουκέτο της Πυρσός, η οποία απασχολούσε περίπου 800 υπαλλήλους, δεν μπορούσε να μείνει στο σκοτάδι.


Η εταιρεία είχε προχωρήσει, έως και ένα χρόνο πριν το κλείσιμό της, σε στάση πληρωμών προς τους πιστωτές, έφτασε να χρωστά 8,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι τουλάχιστον πέντε μήνες. Η «Πυρσός Security» δραστηριοποιούνταν τα τελευταία 22 χρόνια στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας.
Παπασωτηρίου


Το 2016 σήμανε το τέλος εποχής και για δύο από τα πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Με το λουκέτο του καταστήματος της οδού Πανεπιστημίου γράφτηκε ο επίλογος στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου που τις καλές εποχές διέθετε 24 παραρτήματα σ' όλη τη χώρα.


Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο υπήρξε ορόσημο του κέντρου της πόλης, ενώ ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν το είχε συμπεριλάβει το 2013 στη λίστα του με τα 49 καλύτερα του κόσμου...
Ελευθερουδάκης

«Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή. Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε "έξω από το κουτί", συμμετέχουμε στον διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενό μας "βιβλιοπωλείο", αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας». 


Με αυτή την ανάρτηση στο Facebook οι ιδιοκτήτριες του οίκου «Ελευθερουδάκης» προανήγγειλαν το κλείσιμο και του τελευταίου βιβλιοπωλείου της ιστορικής αλυσίδας. Η 1η Οκτωβρίου ήταν η πρώτη ημέρα ύστερα από το 1898 που δεν υπήρχε το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο στην Αθήνα! Η εταιρία πάντως συνεχίζει τη λειτουργία της στο διαδίκτυο και όπως ανακοίνωσε προετοιμάζει το επόμενο βήμα της για επιστροφή στη «φυσική»«παρουσία. 

Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΗΓΗ





 ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ     


ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ


TOP PIZZA ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ


ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΒΑΠΤΙΣΗΣ & ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΕΝΕΤΣ ΣΤΟΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΕΑΚ SRVICE ΘΩΜΑΣ ΜΑΓΙΑΦΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ KYR




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια