Από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας.
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας ο χώρος του έχει παραβιαστεί τρείς φορές. Και τις τρείς φορές αφαίρεσαν επιλεκτικά την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα, όπου υπήρχε το αρχείο του Ιατρείου. Τώρα, δέχεται την επίθεση της Δημοτικής Αρχής, που του κάνει έξωση.
To αυτοοργανωμένο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας είναι ένα από τα δεκάδες κοινωνικά ιατρεία, που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Τα κοινά στοιχεία αυτών των ιατρείων: είναι αυτοοργανωμένα, αυτόνομα, ανεξάρτητα , αυτοδιαχειριζόμενα, λειτουργούν οριζόντια χωρίς ιεραρχίες, δεν υπάγονται σε καμία δημόσια αρχή, δεν έχουν οικονομική εξάρτηση από επίσημους κρατικούς φορείς ή ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, δεν είναι Μ.Κ.Ο., και παρέχουν χωρίς αμοιβή, εθελοντικά, εντελώς δωρεάν, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και φάρμακα σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους πολίτες.
Δημιουργήθηκαν, ασκώντας το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης συνεργασίας πολιτών για θέματα που τους αφορούν άμεσα ή για θέματα που αφορούν άλλους συμπολίτες, και τότε πρόκειται για αλληλεγγύη. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή στην οποία βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο, το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα γίνεται επιτακτικό καθήκον. Έτσι το ένιωσαν οι χιλιάδες συνολικά εθελοντές τους, επιστήμονες υγείας σε συνεργασία με απλούς πολίτες, βλέποντας την εγκατάλειψη των πολιτών αυτών από τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Επίσης τα κοινωνικά ιατρεία διεκδίκησαν και διεκδικούν την ελεύθερη και δωρεάν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών των ανθρώπων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, πιέζουν για τη βελτίωση της άθλιας δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με τις πολύμηνες αναμονές και τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα, και ιατρικό υλικό.
Τα κοινωνικά ιατρεία, εκτός από τα παραπάνω, ανέδειξαν, μέσα από τον αλληλέγγυο χαρακτήρα τους και την οριζόντια λειτουργία τους, μια νέα ποιότητα ιατρικής φροντίδας, σχέσεων, και κοινωνικής οργάνωσης, με κέντρο τον άνθρωπο και την ισότιμη συνεργασία με αλληλοσεβασμό. Οι ασθενείς ένιωσαν φροντίδα χωρίς ιδιοτέλεια και πρόσφεραν πολλοί από αυτούς με τη σειρά τους διάφορες υπηρεσίες στα κοινωνικά ιατρεία. Οι εθελοντές γιατροί είδαν στο πρόσωπο του ασθενή ολιστικά τον άνθρωπο και τον συνεργάτη και όχι μόνο την ασθένεια του αφ’ υψηλού. Οι απλοί πολίτες μέσα και έξω από την Ελλάδα ένιωσαν τη σημασία αυτών των ιατρείων, και τα στηρίζουν με τις προσφορές τους. Οι εθελοντές βίωσαν την αλληλεγγύη με τους ασθενείς και μεταξύ τους, καθώς και το να αποφασίζουν οι ίδιοι άμεσα, για αυτά που τους αφορούν, δηλαδήβίωσαν και βιώνουν το κοινωνικό ιατρείο σαν σχολείο δημοκρατικής παιδείας.
Αυτή η νέα ποιότητα, έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη νοοτροπία, που περιέχεται στις φράσεις ‘’κοίτα την πάρτη σου’’ , ‘’αποφασίζουμε πριν από σας για σας’’, με συνέπεια την ανάθεση και την κάθετη ιεραρχία, πηγή πολλών στρεβλών διαδικασιών του παρελθόντος και του παρόντος μας ως κοινωνίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, για πολλαπλούς λόγους ενοχλείται, και είτε παρεμποδίζει τη λειτουργία των κοινωνικών ιατρείων είτε τα ανέχεται, χωρίς όμως να τα διευκολύνει.
Είναι όμως υποχρέωση του κάθε Δήμου να παρέχει στους δημότες του δημόσιους χώρους, για κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Και είναι δικαίωμα των δημοτών να τους διεκδικούν, και να συμμετέχουν στα κοινά, σαν ενεργοί πολίτες, με κριτικό πνεύμα , δημιουργικότητα και φαντασία.
Ιδιαίτερα για τα κοινωνικά ιατρεία, θα έπρεπε να προσφέρονται από τις Δημοτικές Αρχές τα καταλληλότερα κτίρια.
Δυστυχώς, ο Δήμος Καλαμάτας ανήκει στην συντριπτική πλειοψηφία, και έτσι ανέχεται, και όταν μπορεί παρεμποδίζει την λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας. Με τελεσίγραφα θέλει να το απομακρύνει από τον χώρο που στεγάζεται, και προσφέρει τις υπηρεσίες του επί πέντε (5) χρόνια, με τους 250 εθελοντές του και το Δίκτυο δεκάδων εξωτερικών συνεργατών ιατρών και ιατρείων, σε 9.000 ασθενείς, με 20.000 ιατρικές πράξεις. Ο ‘’λόγος’’ της απομάκρυνσης είναι η εγκατάσταση μιας δημοτικής υπηρεσίας. Παρά τις συναινετικές προσπάθειες και τις εναλλακτικές προτάσεις των εθελοντών για κατάλληλο χώρο, η Δημοτική Αρχή απαντά και θέλει να επιβάλλει ‘’λύσεις’’, που στην ουσία ακυρώνουν την λειτουργία του ιατρείου.
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στηρίζει τον αγώνα των εθελοντών του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας, και καλεί σε σεβασμό των πολιτών που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών του ιατρείου, που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη.
Καλεί επίσης την Δημοτική αρχή, να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για παραχώρηση κατάλληλου χώρου, και να σεβαστεί την πεντάχρονη προσφορά του ιατρείου και των δεκάδων ιατρείων της πόλης που συνεργάζονται μαζί του, καθώς και τους εκατοντάδες εθελοντές, που δίνουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com |
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας....... κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους
0 Σχόλια