ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Νομικοί, δικαστές και νεαροί του φραπέ κάνουν εξωτερική πολιτική;

Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας; Η εκλεγμένη κυβέρνηση ή οι νομικοί, οι δικαστές, ακόμη και παρέες νεαρών που πίνοντας τον καφέ τους αποφασίζουν να ανεβάσουν σημαίες σε βραχονησίδες;



Κάθε λογικός άνθρωπος θα απαντούσε «η νόμιμη κυβέρνηση». Στη σημερινή Ελλάδα, όμως, πολλές και κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ή επιβάλλονται από τους υπόλοιπους.

Δείτε τι συμβαίνει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, που τη νύχτα του πραξικοπήματος πήραν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι έκτοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία επιδεινώθηκαν ραγδαία; Προφανώς όχι. Τι έπρεπε να είχε γίνει; Ή απάντηση δεν είναι εύκολη.

Το Εφετείο έκρινε για τους 4 πρώτους ότι δεν έπρεπε να εκδοθούν, όπως ζήτησε αμέσως η Τουρκία, κατηγορώντας τους ότι πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα. Στη συνέχεια, το Εφετείο με άλλη σύνθεση, αποφάσισε την έκδοση των υπόλοιπων τεσσάρων, με το σκεπτικό ότι είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα. Μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή.

Αμέσως μετά ξεσηκώθηκε θύελλα από νομικούς και δημοσιολογούντες, οι οποίοι απαιτούσαν τη μη έκδοσή τους, με το επιχείρημα ότι μπορεί να καταλήξουν στην κρεμάλα. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δικαστές του Αρείου Πάγου είπαν όχι στην έκδοσή τους, τονίζοντας ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και πιθανότατα θα υποβάλλονταν σε βασανιστήρια. Το ανώτατο Δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνιζε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, ωστόσο υπογράμμιζε σταθερά ότι στη χώρα δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι πραξικοπηματίες. Αξιολογούσε και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό, αλλά και την τεράστια επιδείνωση στις σχέσεις με την Τουρκία. Δεν μπορούσε, όμως, να κάνει τίποτα στην πράξη. Το θέμα τής έκδοσης των «8» είχε κλείσει.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν αποφασίστηκε, στη συνέχεια, να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα. Αμέσως υπεβλήθη ένσταση από την κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τα συμφέροντα της χώρας, καθώς θα την έφερνε σε ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Τι έκανε το Συμβούλιο Επικρατείας σήμερα; Αποφάσισε να απελευθερωθεί ο ένας από τους οκτώ -το ίδιο, προφανώς, θα αποφασίσει και για τους υπόλοιπους. Σωστά, αφού έληξε το 18μηνο. Το πρόβλημα αρχίζει από εκεί και πέρα.

Γράφουν οι ανώτατοι δικαστές:

«Αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας, οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Δηλαδή, οι δικαστές απορρίπτουν την αξιολόγηση τής υπεύθυνης κυβέρνησης και κρίνουν ότι η χορήγηση ασύλου δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Με δύο λόγια αφαιρούν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να ασκεί εξωτερική πολιτική και να σταθμίζει τα δεδομένα, με βάση το εθνικό όφελος.

Εντάξει, να μην εκδοθούν στην Τουρκία επειδή δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, εντάξει να μη δικαστούν ποτέ και πουθενά για τις πράξεις που φέρονται να έκαναν, αλλά να τους παρασχεθεί και άσυλο; Και ας φωνάζει η κυβέρνηση ότι πλήττονται τα εθνικά συμφέροντα;


Υ.Γ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους άλλους τρεις Τούρκους, που συνελήφθησαν στην Αθήνα με εκρηκτικές ύλες στην κατοχή τους. Στη χώρα τους κατηγορούνται για σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών, την ίδια περιγραφή κάνουν και οι Ευρωπαίοι, αλλά εμείς εδώ τα δικά μας…



 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ






 μανωλης πετροχειλος


ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 


ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ


ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ  

ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ ΕΠΙΠΛΟ ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ > ΧΡΗΣΤΟΣ> ΤΑΣΟΣ > ΔΗΜΗΤΡΗΣ > KORILLIS > COMPUTING > LAPTOP >TAMPLETS > SMART > SMARTPHONE> SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL ΥΛΙΚΑ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ DECOUPAGE - ΕΙΔΗ HOBBY Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ ΕΙΔΗ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ MARAS COLLECTIONS ΕΙΔΗ ΓΑΜΟΥ ΒΑΠΤΙΣΗΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ  Laptopgenius > service> smartphone> iphone> samsung> service >Επισκευή > Υπολογιστών > laptop

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΙΩΑΝΝΑ > ΑΓΓΕΛΙΚΗ > ΖΕΡΝΟΥ > ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ> ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ >

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια