Γνωρίστε το φυτικό συστατικό που φαίνεται από έρευνες να βοηθά στην διατήρηση της μνήμης και στην προστασία από την παρακμή του εγκεφάλου.
Περίπου 55 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο ζουν με άνοια, ωστόσο μόλις
το ένα τέταρτο έχει διαγνωστεί επισήμως. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί θεωρούν
τα συμπτώματα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης.
Όπως αναφέρει η βρετανική Express, η ασθένεια έχει γίνει πρόσφατα
κατανοητή ως μία δια βίου διαδικασία που καθορίζεται από πολλούς παράγοντες
τρόπους ζωής.
Το Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από σταδιακή εμφάνιση συμπτωμάτων,
που κυμαίνονται από σύγχυση έως σοβαρή απώλεια μνήμης.
Σύμφωνα με το Health: «η ασθένεια του Αλτσχάιμερ ζημιώνει τις νοητικές
λειτουργίες του εγκεφάλου. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη επηρεάζεται νωρίς.
Σταδιακά, άλλες νοητικές λειτουργίες χειροτερεύουν. Η κρίση εξασθενεί. Το
άτομο χάνει την ικανότητά του να κάνει με φυσιολογικό τρόπο καθημερινές
δραστηριότητες».
Ερευνητές πιστεύουν ότι η Ινδία παρουσιάζει χαμηλότερους ρυθμούς της
ασθένειας εξαιτίας της διαδεδομένης κατανάλωσης αντιφλεγμονώδων τροφών, όπως η
σκόνη κάρι.
Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι το κάρι προστατεύει από το
Αλτσχάιμερ. Τα ισχυρά του αντιοξειδωτικά, του δίνουν τη δυνατότητα να
είναι κατάλληλο για θεραπεία ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και καρδιακές
παθήσεις.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι o κουρκουμάς μπορεί να είναι μία
«χρήσιμη θεραπεία στην διαχείριση του Αλτσχάιμερ και της άνοιας» μετά από
πειράματα σε ποντίκια.
Οι ενώσεις του φυτού προστατεύουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τις
αρτηρίες από τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών στην κυκλοφορία
του αίματος.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπαχαρικά όπως η κουρκουμίνη θα μπορούσαν
να μειώσουν την πλάκα, καλύτερα από άλλα παυσίπονα.
Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε ότι άτομα που
παίρνουν κουρκουμίνη, είδαν την μνήμη τους να βελτιώνεται κατά 28% κατά
τη διάρκεια 18 μηνών.
Πώς να
αποφύγουμε την άνοια
Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS ) «δεν υπάρχει κάποιος
συγκεκριμένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε όλα τα είδη άνοιας, καθώς οι
ερευνητές εξακολουθούν να ερευνούν το πώς αναπτύσσεται η συγκεκριμένη
κατάσταση».
«Ωστόσο, υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως μία υγιεινή διατροφή μπορεί
να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, όταν μεγαλώνουμε».
Είναι ευρέως γνωστό ότι στοιχεία του τρόπου ζωής που
προστατεύουν την καρδιά, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο παρακμής του
εγκεφάλου.
Αυτό, εν μέρει συμβαίνει, επειδή κάποιες καρδιαγγειακές παθήσεις όπως
το εγκεφαλικό ή το καρδιακό επεισόδιο, είναι από μόνοι τους
παράγοντες κινδύνου για την άνοια.
Το διάβασμα και η μάθηση, θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν την παρακμή του εγκεφάλου.
0 Σχόλια