ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Χρέη στην εφορία: Πρόστιμο «μαμούθ» για φορολογούμενη

 


Χρέη στην εφορία: Πρόστιμο «μαμούθ» για φορολογούμενη, για τα εμβάσματα που βρήκε η εφορία μετά από 10 χρόνια.


Η Εφορία βρήκε σε φορολογούμενη εμβάσματα ύψους 355.500 ευρώ και της επέβαλε φόρους και πρόστιμα 274.689 ευρώ!

Η απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στις αρχές του 2022, με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (2591 /2022) εκδόθηκε στις 20 του περασμένου Ιουλίου.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Χρέη στην εφορία – Πρόστιμο «μαμούθ» για φορολογούμενη

Η Εφορία βρήκε εμβάσματα ύψους 355.500 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενης τα έτη 2012 και 2013 και παρότι είχε περάσει η πενταετία που παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις, της επέβαλε φόρους και πρόστιμα 274.689 ευρώ!

Η απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στις αρχές του 2022, με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (2591 /2022) εκδόθηκε στις 20 του περασμένου Ιουλίου.

Το τραγικό λάθος της φορολογούμενης ήταν ένα. Δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις για τα συγκεκριμένα έτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο χρόνος της παραγραφής από 5 χρόνια που είναι κανονικά, να επεκταθεί στα 15 χρόνια, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Αν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, η υπόθεσή της θα είχε παραγραφεί και θα γλίτωνε φόρους και πρόστιμα ύψους 274.689 ευρώ.

Η υπόθεση επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Σin για την αναζήτηση από την ΑΑΔΕ, όσων δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις στα προηγούμενα χρόνια, με παράλληλο έλεγχο των τραπεζικών τους καταθέσεων και των κινήσεων των λογαριασμών τους.

Η υπόθεση

Αναλυτικότερα, από τον διενεργηθέντα έλεγχο στην φορολογούμενη, συντάχθηκε στις 28.02.2022 έκθεση μερικού ελέγχου Φορολογίας Εισοδήματος, και εκδόθηκαν στο όνομα της προσφεύγουσας οι οριστικές πράξεις, οικονομικών ετών 2013 και 2014 (διαχειριστικές χρήσεις 2012 και 2013), σύμφωνα με τις οποίες:

Για τη χρήση 2012 εντοπίστηκαν από τις κινήσεις των τραπεζικών της λογαριασμών, η αποστολή στο εξωτερικό εμβασμάτων ύψους 143.000,00 ευρώ.

Για τη χρήση 2013 εντοπίστηκαν από τις κινήσεις των τραπεζικών της λογαριασμών, η αποστολή στο εξωτερικό εμβασμάτων ύψους 212.500,00 ευρώ.
Οι συγκεκριμένες αποστολές των εμβασμάτων, συσχετίστηκαν με τα δηλωθέντα εισοδήματα και προέκυψε το απόλυτο κενό, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τόσο για τα συγκεκριμένα έτη (2013 για τα εισοδήματα του 2012 και 2014 για τα εισοδήματα του 2013).

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές καταλόγισαν σε βάρος της προσφεύγουσας:

Για το έτος 2013: Ποσό φόρου εισοδήματος 51.770,00 ευρώ, πλέον 62.124,00 ευρώ (πρόσθετος φόρος/πρόστιμο), εισφορά αλληλεγγύης ποσού 5.720,00 ευρώ, συνολικά 119.614,00 ευρώ.

Για το έτος 2014: Ποσό φόρου εισοδήματος 66.625,00 ευρώ, πλέον 79.950,00 ευρώ (πρόσθετος φόρος/πρόστιμο), εισφορά αλληλεγγύης ποσού 8.500,00 ευρώ ήτοι συνολικά 155.075,00 ευρώ.

Δηλαδή, για συνολικό ποσό αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 355.500 ευρώ, οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ανήλθαν στο ποσό των 274.689 ευρώ ή στο 77,3% του ποσού που δεν δηλώθηκε.

Χρέη στην εφορία – 15 χρόνια η παραγραφή

Στην προσφυγή της στη ΔΕΔ, η φορολογούμενη υποστήριξε βασικά ότι η υπόθεσή της έχει παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της πενταετίας. Όμως το επιχείρημα αυτό αποδείχτηκε έωλο καθώς, η Εφορία διαπίστωσε από τον έλεγχο, ότι δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα συγκεκριμένα έτη.

Όπως υπενθυμίζει η ΔΕΔ, όταν δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις εισοδήματος για κάποιο έτος, ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται από πέντε χρόνια, που είναι κανονική περίοδος, σε 15 χρόνια.

Εφόσον, η συγκεκριμένη φορολογούμενη είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα έτη 2013 και 2014, η Εφορία δεν θα μπορούσε να της επιβάλει κανένα φόρο ή πρόστιμα.

Εφορία – Νέο «όπλο» και άμεσα κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών

«Βήμα- βήμα» απλώνει τα … ηλεκτρονικά της δίχτυα στην αγορά η Εφορία: Μετά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα «κεντρικά» του ΥΠΟΙΚ και την επικείμενη ευθυγράμμισή τους με τα POS, τώρα ενεργοποιείται ακόμη ένα «όπλο» που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ελέγχει κάθε κίνηση στην αγορά και να διαθέτει και ηλεκτρονικό «φάκελο» για κάθε πολίτη. Με το νέο σύστημα Eispraxis, μάλιστα, θα υιοθετηθούν διαδικασίες – εξπρές στις κατασχέσεις.

Από το Φθινόπωρο λοιπόν, πιθανόν και τον Σεπτέμβριο, υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με το συγκεκριμένο σύστημα η Εφορία φιλοδοξεί να ασκήσει αφόρητη πίεση στους οφειλέτες του Δημοσίου και να εισπράξει χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά… αποφεύγουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Εφορία – Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» κάθε οφειλέτη

Με «φόντο» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία που πλέον αγγίζουν τα 113 δισ. ευρώ και τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Κράτος να υπερβαίνουν συνολικά τα 4,7 εκατ. η ΑΑΔΕ βάζει σε λειτουργία το «Eipsraxis» προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα από όσους έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με την συμπεριφορά του το Eisxpaxis θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» θα καταγράφει τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.).

Πότε θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις από την Εφορία

Βάσει των στοιχείων που θα προκύπτουν θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση θα προχωρούν διαδικασίες ακόμη και πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, με το νέο πληροφοριακό σύστημα:

Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα
Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Επιστροφές φόρου – εξπρές
Με την ενεργοποίηση του Eispraxis θα επισπευσθούν πάντως και οι διαδικασίες για την καταβολή των χρωστούμενων από τη φορολογική διοίκηση που αποτελεί μια μεγάλη πληγή καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει επειδή με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

EISPRAXIS – Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία

Το «Μεγάλο Αδελφό» για πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προχωρώντας στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και των εισοδημάτων και της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενισχύεται από τον Σεπτέμβριο με το EISPRAXIS. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό όπλο που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το EISPRAXIS θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

EISPRAXIS – Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα «βλέπει» το προφίλ κάθε οφειλέτη, θα ελέγχει την οικονομική του κατάσταση αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ, Μητρώο Πολιτών κ.ά.) ενώ θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.

EISPRAXIS – Στην τελική ευθεία

Το EISPRAXIS μπαίνει στην τελική ευθεία και με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη διάθεση του νέου συστήματος θα είναι στοιχεία και πληροροφορίες από το «Μητρώο Πολιτών», το «ΕΡΓΑΝΗ» και το «ΓΕΜΗ» που αφορούν:

Οικογενειακή κατάσταση, προσωπικά στοιχεία εγγυτέρων συγγενών, οικογενειακές μερίδες

Αναζήτηση στοιχείων με βάση έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, έναν συγκεκριμένο ΑΜΚΑ, με προσωπικά στοιχεία και ημερομηνία θανάτου.

Στοιχεία για κατάσταση απασχόλησης με βάση ΑΦΜ

Στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου

Τρέχουσα εργασιακή κατάσταση από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη μέθοδο αναζήτησης βάσει ΑΦΜ του εργαζομένου.

Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ για στοιχεία διοικητικού συμβουλίου επιχείρησης, έλεγχος ΑΦΜ και αριθμού μητρώου ΓΕΜΗ.

Ελεγχος ύπαρξης ΑΦΜ στο μητρώο ΓΕΜΗ.

Στοιχεία σύστασης εταιρειών από το ΓΕΜΗ.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Παράλληλα το EISPRAXIS επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών ενώ ενεργοποιούνται νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

EISPRAXIS – Ηλεκτρονικά μηνύματα

Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει το EISPRAXIS θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οφειλετών η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.

Το νέο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων

Ανατροπές στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων και οφειλών έφερε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η νέα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 συνοδεύεται με την πληρωμή διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου 2022 αλλά και τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο χρόνος αποπληρωμής της «τρέχει» από σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες η προθεσμία εξόφλησης ξεκινά από τις 31 Αυγούστου.

Το νέο ημερολόγιο

Πιο συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 έχουν τις εξής επιλογές:

– Να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου. Οι επόμενες επτά δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών με την τελευταία να καταβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

– Να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου 2022.

– Να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου 2022 κερδίζοντας έκπτωση φόρου 3%.

Φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου 2022. Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο του «λογαριασμού» της Εφορία θα έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν έκπτωση 3%.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τους οποίους η βεβαίωση της οφειλής της επιστρεπτέας πραγματοποιήθηκε έως τις 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει σήμερα Παρασκευή να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο με έκπτωση 15%. Για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού της οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως και 31 Αυγούστου 2022 με έκπτωση 15%.

Ποιοι χάνουν την έκπτωση

Το έξτρα «κούρεμα» 15% χάνουν όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου 2022.

3. ΕΝΦΙΑ: Η τρίτη από τις δέκα μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί σήμερα.

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια