ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Τρελά κέρδη – χρυσάφι για τις τράπεζες! Πόσα έβγαλαν

 



Πολλά τα κέρδη για τις τράπεζες. Στα… πράσινα με πολύ μεγάλα έσοδα. Δείτε πόσα χρήματα έβγαλαν.


Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιτυγχάνουν την “ολική επαναφορά”, επιστρέφοντας σε τροχιά ανάπτυξης και αυξανόμενης κερδοφορίας.

Κέρδη πολλαπλάσια από τα περυσινά, δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και των επισφαλειών, έσοδα-ρεκόρ, μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Τρελά κέρδη – χρυσάφι για τις τράπεζες! Πόσα έβγαλαν

Μετά από πολλά χρόνια επίμονων μεθοδικών προσπαθειών, με υλοποίηση σχεδίων εσωτερικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιτυγχάνουν την “ολική επαναφορά”, επιστρέφοντας σε τροχιά ανάπτυξης και αυξανόμενης κερδοφορίας.

Τα στοιχεία για τις επιδόσεις εξαμήνου που ανακοίνωσαν η Εθνική και η Eurobank είναι εντυπωσιακά: Κέρδη πολλαπλάσια από τα περυσινά, δραστική μείωση των κόκκινων δανείων και των επισφαλειών, έσοδα-ρεκόρ, μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων, ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ανάλογες επιδόσεις αναμένεται ότι θα εμφανίσουν η Τρ. Πειραιώς – που θα ανακοινώσει εξαμηνιαία αποτελέσματα την προσεχή Τετάρτη – και η Alpha Bank.
Απαλλαγμένες από βάρη και δεσμά του παρελθόντος και με την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αποδίδοντας θεαματικά αποτελέσματα, η βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών θα συνεχισθεί.

Ελληνικές τράπεζες – Επενδυτικό ενδιαφέρον

Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέφει πλέον στην κανονικότητα και μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επούλωση των πληγών που προκάλεσαν οι διαδοχικές κρίσεις.

Η αγορά “διαβάζει” τη συντελούμενη αλλαγή στον κλάδο, βλέπει ακόμη καλύτερες προοπτικές και αρχίζει να βλέπει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις τραπεζικές μετοχές. Αυτή η μεταστροφή απόψεων αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό:

Οι τραπεζικές μετοχές που απετέλεσαν επί μήνες αντικείμενο προβληματισμού και αμφισβήτησης, γίνονται πάλι αντικείμενο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, προσελκύοντας τοποθετήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων και εγχώριων επενδυτών-αποταμιευτών. Γίνονται λοιπόν πάλι κινητήριος μοχλός της αγοράς και οδηγούν του δείκτες του ΧΑ σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.

Τράπεζες – Μετοχές και δείκτες

Με τις τραπεζικές μετοχές επικεφαλής της κούρσας η ανάκαμψη συνεχίζεται σήμερα για 11η κατά σειρά συνεδρίαση (με μία ενδιάμεση πτωτική). Ο κλαδικός τους δείκτης πραγματοποιεί άλμα +4,50%, δίνοντας ώθηση και κατεύθυνση στην αγορά. Μέσα σε δύο εβδομάδες καταγράφει κέρδη περίπου 21%

Περίπου 5,2% κερδίζει αυτή την ώρα η Eurobank. Ακολουθούν Alpha Bank +4,8%, Εθνική και Πειραιώς +3,7%, Attica Bank +2,8%,

Θετική η συνολική εικόνα στο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,35% στις 862,5 μονάδες, έχοντας διασπάσει ανοδικά διαδοχικές αντιστάσεις
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 1,60% στις 2083,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps περιορίζεται στο ¨φτωχό” +0,43%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +3,7%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +3,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, Βιοχάλκο +1,7%, ΕΛΠΕ και Aegean +1,4%.
Στο κόκκινο μόνοι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης, με -0,6%.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες

Την άποψη πως οι πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτισή τους αποτελούν τροχοπέδη εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Στην παρούσα φάση είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις και ότι θα έχουμε μία οικονομία που θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, όχι μόνο το 2022, αλλά και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, εγείροντας σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και την τροφοδότηση κοινωνικών εντάσεων», σχολίασε με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς.

«Κόκκινα» δάνεια αξίας άνω των 87,6 δισ. ευρώ κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχερίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Ξεπέρασε τα 87,6 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχερίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας μία αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,811 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022, από 32,026 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 763 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 3,708 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 16,728 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 24 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 556 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 12,231 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 6,582 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 42,619 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022. Ειδικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 2,187 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 18,257 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 4,394 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 24,170 δισ. ευρώ.

Έρχονται νέα μεγάλα deals – Ποια funds κρατούν τα ηνία της αγοράς

«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 52 δισ. ευρώ, έχουν βγάλει από τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες από το 2017 έως σήμερα, με την αγορά να «μετρά» 43 deals και τους επενδυτές να διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει τα υπόλοιπα 17 χαρτοφυλάκια που είναι προς πώληση, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση τους.

«Η αγορά ξεκίνησε αρκετά διστακτικά, όταν ακόμη δεν υπήρχε μία ευρεία και ανταγωνιστική γκάμα των servicers, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να επιταχυνθούν τα deals. Ξεκινήσαμε με το project Αrtemis της Attica Bank, τα Venus και Eclipse, κυρίως απλά χαρτοφυλάκια που δεν είχαν εξασφαλίσεις.

Σιγά – σιγά ακολούθησε το Amoeba, το πρώτο με εξασφαλίσεις από την Tράπεζα Πειραιώς. Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα μετράμε 43 ολοκληρωμένα deals, ύψους 52 δισ. ευρώ», ανέφερε ο συνιδρυτής και senior partner της OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, κ. Γιώργος Παυλάτος, στο πλαίσιο του 4ου NPL Summit, υπογραμμίζοντας πως τα 42 δισ. ευρώ αφορούσαν σε 16 συμφωνίες, οι οποίες έγιναν εντός του 2021.

«Για το 2022 αναμένουμε άλλα 17 deals, με το μείγμα να είναι εξίσου τιτλοποιήσεις και πωλήσεις», πρόσθεσε.

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια