ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι «βόμβες» στα θεμέλια της μεγάλης γιορτής της Πόλης του Φωτός

 

Σε λιγότερο από 200 ημέρες, και ακριβώς έναν αιώνα μετά την τελευταία φορά που έγιναν στη Γαλλία, το Παρίσι θα φιλοξενήσει εκατομμύρια επισκέπτες για την 33η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.


Με την εσωτερική αλλά και τη διεθνή πολιτική να βράζει, οι πιθανότητες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να μπορέσει να απολαύσει με ηρεμία το φετινό καλοκαίρι φαντάζουν ισχνές έως και μηδενικές.

Ο εν εξελίξει πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, η εσωτερική διαμάχη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η τρομοκρατία, η έλλειψη κοινωνικής στέγης μέχρι και οι εξαγριωμένοι βιβλιοπώλες κατά μήκος του Σηκουάνα μπορεί να χαλάσουν το μεγάλο πάρτι της Πόλης του Φωτός.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την απαρχή τους το 1896, είχαν πολιτικό και γεωπολιτικό χαρακτήρα» λέει ο Lukas Aubin, ειδικός αθλητικής γεωπολιτικής και διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων. «Το επίπεδο προσοχής είναι πολύ υψηλό σήμερα… Είναι, ίσως, η πιο τεταμένη στιγμή που έχουμε δει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Θα είναι μια άκρως πολιτικοποιημένη έκδοση των Αγώνων».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνεδριάζειAssociated Press

Ο Tony Estanguet, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων και πρώην Ολυμπιονίκης, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα ήθελε η πολιτική να γίνει το κυρίαρχο θέμα της διοργάνωσης, όμως και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Για μήνες φαινόταν ότι η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν θα ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός πονοκέφαλος που θα αντιμετώπιζε η Γαλλία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Εν τω μεταξύ, όμως, η Μέση Ανατολή πήρε φωτιά...

Τα μαζικά αντίποινα των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους, μέχρι στιγμής, ενώ πυροδότησαν παγκόσμια οργή από πολιτικά ενεργούς αθλητές αραβικών χωρών και όχι μόνο.

Η Γαλλίδα μπασκετμπολίστρια Emilie Gomis αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον ρόλο της ως μία από τους πρέσβεις του «Παρισιού 2024» όταν δημοσίευσε σχόλια κατά του Ισραήλ στο Instagram, με την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων να κάνει λόγο για «παραβίαση της απαιτούμενης ουδετερότητας».

 


Κάποιος κρατάει μια ρωσική σημαία πάνω από τους Ολυμπιακούς Κύκλους στο Adler Arena Skating Center κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου 2014Associated Press


Με τους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται, τελικά, ως ουδέτεροι λόγω της συνεχιζόμενης ευρείας κλίμακας εισβολής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι κατηγορίες για ασυνέπεια ακολουθούν κατά πόδας τα «αφεντικά» των Ολυμπιακών Αγώνων σε ό,τι αφορά τους Ισραηλινούς αθλητές.

«Η διαμάχη είναι πιθανό να φουντώσει όσο πλησιάζει η ώρα της διοργάνωση», τονίζει ο Aubin, προσθέτοντας ότι «πολλοί είναι πιθανό να καταδείξουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται εν προκειμένω».

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε στο POLITICO ότι παρακολουθεί την κατάσταση «και τον αντίκτυπο που έχει στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αθλητές». Βέβαια, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι «οι εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές του Ισραήλ και της Παλαιστίνης «συνυπάρχουν ειρηνικά για αρκετές δεκαετίες τώρα».

 Κόντρες στο εσωτερικό

Η δήμαρχος Παρισιού Anne HidalgoAssociated Press

Οι παγκόσμιες συγκρούσεις δεν είναι, όμως, τα μόνα ζητήματα που κρατούν τους διοργανωτές ξύπνιους τη νύχτα. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Clément Beaune ήρθαν σε άγρια κόντρα όταν η δήμαρχος έριξε τη βόμβα ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες «δεν θα είναι έτοιμες» εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια ώρα, σκιές απάτης πέφτουν πάνω από τις εργασίες κατασκευής των αθλητικών υποδομών, καθώς σε πρόσφατη αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν εργάτες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα να δουλεύουν σε αυτές.

Η Γαλλία οδεύει προς τους αγώνες του καλοκαιριού υπό τον φόβο των «παραλυτικών» απεργιών τόσο των εργαζομένων στις μεταφορές όσο και των αστυνομικών συνδικάτων που διεκδικούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τα πυρά του τύπου αλλά και την οργή των ΜΚΟ καθώς, όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εσωτερικών εκκένωσε καταλήψεις και έδιωξε τους άστεγους από την πόλη σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του Παρισιού ενόψει των Αγώνων. Παρόμοιες επικρίσεις ξέσπασαν και όταν οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να επιτάξουν φοιτητικές εστίες για να φιλοξενήσουν το προσωπικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι σπουδαστές που επηρεάζονται από το εν λόγω μέτρο θα λάβουν ως «αποζημίωση» 100 ευρώ και δύο εισιτήρια για τους Αγώνες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τελετή έναρξης που θα γίνει στον ποταμό Σηκουάνα, και στην οποία θα παρευρεθούν περίπου 400.000 άνθρωποι, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και πιθανό στόχο τρομοκρατικής ενέργειας.

Δεν πείθονται

Το Ολυμπιακό Χωριό που θα φιλοξενήσει τους 14.000 αθλητές έχει χτιστεί στο Saint-Denis, μία από τις πιο φτωχές γειτονιές του βόρειου Παρισιού. Τα διαμερίσματα σχεδιάζεται να πωληθούν στο παραδοσιακά εργατικό δυναμικό της περιοχής σε μια προσπάθεια αναβάθμισης με σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien η ανταπόκριση για αγορά διαμερισμάτων στο Ολυμπιακό Χωριό ήταν ιδιαιτέρως χλιαρή, κάτι που ουσιαστικά θέτει εν αμφιβόλω την κοινωνική κληρονομιά των Αγώνων αλλά και τις υποσχέσεις για στεγαστική ενίσχυση των διαβιούντων σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Όμως και οι εμβληματικοί βιβλιοπώλες στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να τους εκτοπίσει προσωρινά προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τους θεατές αλλά και να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ασφάλεια κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Στον απόηχο των παραπάνω, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Tony Estanguet, λέει ότι «η Γαλλία θα παρακολουθείται από όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό να λάμπει. Έχουμε συλλογική ευθύνη να μιλήσουμε για τον αθλητισμό, να μιλήσουμε για τα θετικά και όχι απλώς να μεταφέρουμε αρνητικές δηλώσεις. Όχι να μεταφέρουμε πράγματα που μας εκνευρίζουν και μας αναστατώνουν».

cnn.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια