ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Μάκης Παπαδάτος: Άγρια κόντρα για τον Συμπαραστάτη του Δημότη στον Δήμο Ηλιούπολης

EDITORIAL της έντυπης έκδοσης της  εφημερίδας «Σφυγμός» 

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και Επιχείρησης είναι ένας θεσμός που «γεννήθηκε» το 2010 με τον Καλλικράτη, καταργήθηκε από τον Κλεισθένη και επανήλθε στη ζωή από τη νέα Κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2019.

 ΕΥΧΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ 

 

Ευχές του Υφ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη Ευχές του Παναγιώτη (Τάκης) Θεοδωρικάκου Βουλευτή Β3΄Νότιου Τομέα Αθηνών Ευχές του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης & Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Ευχές της Αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ηλιούπολης κ. Κυριακής Μαρή Ευχές του Στέλιου Κουρουπάκη Αντιδήμαρχος πολιτισμού και εκδηλώσεων, Δήμου Γλυφάδας Ευχές του πολιτευτή (Β Αθηνών - Νότιου Τομέα) κ. Μιχάλη Χριστοφίδη Ευχές της Αργυρώς Πίκουλα επικεφαλή της Παράταξης «Ηλιούπολη Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» Ευχές του Δημοτικού Συμβούλου Ηλιούπολης κ. Γιάννη Ταβουλάρη Ευχές του Τμήματος τένις του Γ.Σ.Η. από την κ. Σωτηρία Μπισμπίκη & Παναγιώτη Ηλιόπουλο ΣΕυχές της κ. Σωτηρίας Μπισμπίκη πρόεδρου του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Ηλιούπολης & Όμορων Δήμων «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΎΣΑ»

Σκοπός του Συμπαραστάτη είναι να δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των Υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.

Στον δήμο Ηλιούπολης για την θέση του Συμπαραστάτη υπήρχαν τρεις  προτάσεις, μια της δημοτικής αρχής με τον Δημήτρη Πανταζόπουλο, από την παράταξη «Ηλίου Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» ο Μπάμπης Πανοτόπουλος, ενώ από την παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» ο Δημήτρης Ταμβάκος

Το θέμα για την εκλογή του Συμπαραστάτη έφτασε δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο και τις δύο δεν υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, έντονων αντιπαραθέσεων και ενστάσεων μεταξύ της διοίκησης και της αντιπολίτευσης.

-         Αιτία της σφοδρής αντιπαράθεσης ήταν ότι ο κ. Πανταζόπουλος προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου Στάθη Ψυρρόπουλου, και όπως ειπώθηκε, είναι αντίθετο με το πνεύμα του θεσμού.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος απάντησε σε έντονο ύφος, πως η επίθεση προς το πρόσωπο του κ. Πανταζόπουλου δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα πορεία του, ζητώντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το πρόσωπο του συμπαραστάτη.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας και διαδραματίζει καίριο ρόλο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.   

Η τοπική κοινωνία δεν χρειάζεται συμπαραστάτη, έχει εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο που έχει κριθεί από την κάλπη, αν οι αιρετοί δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δημοτών πάλι η κάλπη θα τους κρίνει, ενώ αν διαπιστωθεί κακοδιαχείριση ή απάτη αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και κανένας άλλος.


Αν ήθελε πραγματική η κεντρική εξουσία να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και να διασφαλίσει την σωστή λειτουργεία των δήμων θα μπορούσε πολύ απλά να δώσει περισσότερες αρμοδιότητας στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Η αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

-         1ον Βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο της δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί εγγύηση για την διαφάνεια, την λογοδοσία και την υλοποίηση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

-         2ον Προϋποθέτει επαρκή χρηματοδότηση. Η οικονομική αυτοτέλεια και η επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων της και την υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

-         3ον Απαιτεί στενή συνεργασία με άλλους φορείς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συνεργάζεται στενά με την κεντρική διοίκηση, άλλους ΟΤΑ, ΜΚΟ, ΜΜΕ και φορείς του ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας συνέργειες και τεχνογνωσία για την επίτευξη κοινών στόχων.

 Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 90 Απρίλιος 2024. 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια