ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Αποκλειστικό: Ο επικεφαλής της Παράταξης «Ηλίου -Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» κ. Θεόδωρος Παπαδάτος απαντά

 Για πρώτη φορά ο πολίτης στο προσκήνιο της εξουσίας


Η δημοτική αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντα της στις αρχές του χρόνου, και θα έχει στα χέρια της το τιμόνι της πόλης μας για τα επόμενα πέντε (5)  χρόνια, αποτελείται από νέο δήμαρχο, τρείς νέους αρχηγούς παρατάξεων καθώς και πολλούς νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.


-         Προεκλογικά είχαμε ακούσει από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων για το πρόγραμμα των 90 ημέρων, και σε αυτό το τεύχος τους καλέσαμε να απαντήσουν σε μια κοινή συνέντευξή που τις ερωτήσεις τις έκαναν πέντε ενεργοί πολίτες της πόλης μας.

-         Αυτή την πρωτόγνωρη για την πόλη μας δημοσιογραφική πρωτοβουλία, οι αρχηγοί των παρατάξεων την δέχθηκαν πρόθυμα, και απάντησαν στις ερωτήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν τα απόβλητα της πόλης μας καλύτερα από τον καθένα μας.

Μοναδικές εξαιρέσεις είναι:

-          O δήμαρχος κ. Στάθης Ψυρρόπουλος ο οποίος ήταν απασχολημένος, προτίμησε αντί να απαντήσει στις ερωτήσεις των κατοίκων της πόλης μας να ανεβάσει βιντεάκι στο Tik Tok για έργα που υλοποιήθηκαν στις μέρες του αλλά είχαν ξεκινήσει από τον προκάτοχο του, (για αυτό όμως θα αναφερθούμε με αναλυτικό ρεπορτάζ σύντομα), Δεύτερη αλλά αναμενόμενη «αποχή» ήταν του κυρίου Γαβριήλ Αραμπατζή. 

-         Ο κύριος Μπουγάς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να απαντήσει έγκαιρα αλλά θα δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις του στην ηλεκτρονική μας έκδοση.

Επιμέλεια ύλης:  Βαγγέλης Παπαδάτος

Πρώτη Ερώτηση:  Χρήστος Κολομβούνης

Επιχειρηματίας
Αγαπητοί φίλοι της αντιπολίτευσης
 δώστε μας τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της πόλης και τι θα κάνετε εσείς για τη λύση τους.

Απάντηση: Η αλήθεια είναι πως η πόλη μας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Από τα «απλά» (όπως η έλλειψη αστικού πρασίνου ή η παντελής απουσία σχεδιασμού για την αποκομιδή απορριμμάτων) ως τα πιο «σύνθετα» (όπως, ενδεικτικά, η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας). Σε κάθε περίπτωση, εάν έπρεπε να ιεραρχήσω τρία ζητήματα, τότε θα επέλεγα τα εξής:

-         α) καθαριότητα – διαχείριση απορριμμάτων. Δεν υπάρχει καν καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι κάδοι όχι μόνο είναι σπασμένοι, αλλά δεν πλένονται. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη πόλη να περπατάς και να έχεις την οσμή των σκουπιδιών. Ο Δήμος Ηλιούπολης έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

-         Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής, το καθαρό ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων είναι μόλις 4,6%, (ενώ ο στόχος για το 2025 είναι 55%!), και ο Δήμος μας κατατάσσεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις. Κάθε χρόνο ο Δήμος Ηλιούπολης, και φυσικά όλοι οι δημότες, επιβαρυνόμαστε με το υπέρογκο ποσό των 2.200.000 ευρώ ως κόστος ταφής, ενώ χρήσιμα υλικά και βιοαπόβλητα θάβονται στον ΧΥΤΑ Φυλής υποβαθμίζοντας το περιβάλλον, επιτείνοντας την κλιματική κρίση και διαβρώνοντας την υγεία και την ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Με δεδομένα τα δομικά, διαχρονικά αυτά προβλήματα.

-          Έχουμε ήδη προτείνει τη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τα ζητήματα για τη βέλτιστη επίλυσή τους, ώστε ταχύτατα να προχωρήσουμε, μεταξύ άλλων, σε καθολική εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης αποβλήτων και χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων καθώς και των τεσσάρων ρευμάτων ανακυκλώσιμων συσκευασιών (χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί).

Ομοίως, προτείνουμε:

  • Τουλάχιστον καθημερινή (και σε πολλαπλές βάρδιες) αποκομιδή των σκουπιδιώνεγκατάσταση νέων κάδων, πλύσιμό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και ευπρεπισμό τους.
  • Τουλάχιστον καθημερινός καθαρισμός των οδών και πεζοδρομίων της πόλης.
  •  Κινητό Πράσινο Σημείο ανακυκλώσιμων υλικών που θα επισκέπτεται συστηματικά πλατείες και χώρους σε όλη την πόλη.
  • Εκτεταμένοι και λεπτομερείς καθαρισμοί και αποψιλώσεις μεγάλων χώρων και οικοπέδων. Εφόσον οι ιδιοκτήτες δεν προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, τότε θα γίνεται με μέριμνα του Δήμου και εξόδοις των εν λόγω ιδιοκτητών.
  • Μελέτη για τον μηχανισμό της καθαριότητας που θα μας δείξει την βέλτιστη χωροθέτηση των κάδων, τα αποδοτικότερα δρομολόγια, τα σωστά μεγέθη και τα ενδεδειγμένα ωράρια, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

 Το δεύτερο βασικό πρόβλημα της πόλης μας είναι το συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό. Η λύση του απαιτεί συνολική κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη για την πόλη σε συνάρτηση με την αστική σήραγγα για τη διασύνδεση γειτονιών. Επιπλέον, εκπόνηση σύγχρονου ΣΒΑΚ σε συνεργασία και με τους όμορους Δήμους για την κίνηση στην Κατεχάκη, και την πρωινή κυκλοφορία προς το Κέντρο και τα νότια προάστια. Σημειώνουμε εν προκειμένω, τη νέα «πόλη» με τη μεταφορά Υπουργείων που πρόκειται (τουλάχιστον όπως έχει διακηρυχθεί) να φτιαχτεί στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ (σχέδιο το οποίος μας βρίσκει αντίθετους).  Ακόμη, θα πρέπει να δούμε το θέμα της άμεσης εκτέλεσης του έργου της Αστικής Σήραγγας ώστε να λυθεί το θέμα της υπερτοπικής κίνησης, με τρόπο, όμως, φιλικό προς το περιβάλλον, και με γνώμονα τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα αυτού.

 Το  τρίτο ζήτημα αφορά το θέμα της ανεπάρκειας του υπάρχοντος κοιμητηρίου, όπου θα πρέπει να βρεθεί άμεση λειτουργική λύση.

-         Ως Δημοτική Κίνηση θεωρούμε πως θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα  επέκτασης/αναβάθμισης του υφιστάμενου κοιμητηρίου. Με καλύτερη αξιοποίηση και διευθέτηση του υπάρχοντος χώρου και διαμόρφωση του αναξιοποίητου, ευρισκόμενου εντός της έκτασης του κοιμητηρίου χώρου πίσω από την εκκλησία. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται να συγκροτηθεί τεχνική και νομική για την αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών ζητημάτων που ίσως αναδειχθούν.

Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον τομέα της καύσης, προτείνεται η εκπόνηση μελέτης για τη δυνατότητα κατασκευής δημοτικού αποτεφρωτηρίου. Συγκεκριμένα, προτείνεται, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η δημιουργία μικρής τεχνικής εγκατάστασης αποτεφρωτηρίου εντός του υφιστάμενοι κοιμητηρίου. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι αυτονόητη η εξέταση συνεργασίας με το αποτεφρωτήριο Ριτσώνας για αποτέφρωση οστών νεκρών.

Δεύτερη ερώτηση: Δάτσιος Μπάμπης

Συνταξιούχος αυτοκινητιστής

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η οδική ασφάλεια είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, στην Ηλιούπολη είναι ακόμα σοβαρότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε πολλές πλατείες με ελλιπή  σήμανση. Τι προτάσεις έχετε για να αντιμετωπιστεί το θέμα;

Απάντηση: Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι από τα πι σοβαρά. Πέρα από την ανάγκη επίλυσης του κατά τρόπο ολιστικό, μέσω μιας νέας κυκλοφοριακής μελέτης, προτείνουμε τα ακόλουθα άμεσα μέτρα:

  • Εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος αποτρεπτικής στάθμευσης, μέσω έξυπνων αισθητήρων, αλλά και σήμανση σε ράμπες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου αυτές να είναι όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτες σε οδηγούς και πεζούς.
  • Τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία είναι αποστελεχωμένη. Συγκεκριμένα, κατά το άρθρο 4 του ν. 5003/2022, σε Δήμους όπως η Ηλιούπολη, οι υπηρεσίες δημοτικής αστυνομίας θα πρέπει να στελεχώνονται από 12 τουλάχιστον άτομα (με προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα). Εντούτοις, η ρύθμιση αυτή έχει αφεθηθεί παντελώς αναξιοποίητη, μην καν προβαίνοντας στις αναγκαίες ενέργειες για τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης που προβλέπει μόνο 9 οργανικές θέσεις Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Απομάκρυνση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, αυτοκινήτων, δικύκλων και άλλων εμποδίων από τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους και απόδοση της χρήσης τους στους πολίτες.
  • Κοπή βλάστησης (κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων) σε σημεία με δυσκολία ορατότητας, όχι μόνο στις κυρίες οδούς.
  • Αύξηση των δημοτικών χώρων στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και τους σταθμούς μετρό.
  • Traffic management system με «έξυπνα» φανάρια. Ενδεχόμενη συνεργασία με τεχνολογικούς παρόχους προς το σκοπό αυτό.

Τρίτη ερώτηση: Άγγελος Κάνδηλας

Υπάλληλος Υπουργείου Ανάπτυξης

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η Ηλιούπολη είναι η πιο σκοτεινή πόλη των νοτίων προαστίων τι προτάσεις έχετε για τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης;

Απάντηση: Είναι γενική παραδοχή ότι στην Ηλιούπολη το δίκτυο του Δημοτικού Οδοφωτισμού είναι ανεπαρκές, απαρχαιωμένο και προβληματικό.

-         Ως ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη λέμε ότι πρέπει να σκύψουμε στο θέμα με σοβαρότητα. Είναι προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος του Ηλεκτροφωτισμού, με διαφάνεια, προς όφελος των δημοτών. Οι ακροβατικοί ελιγμοί των τελευταίων χρόνων έχουν ζημιώσει τους δημότες τα τελευταία χρόνια ένα ποσό γύρω στα 2.000.000 ευρώ 

-         Εμπιστευόμενοι, λοιπόν, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι να εκπονηθεί μία μελέτη που θα δείχνει με στοιχεία το ποια είναι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας του Δήμου μας, και άρα ποιες είναι οι ανάγκες για φωτιστικά και ποιο το όφελος από την αναβάθμισή τους σε LED. Τούτο μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί η πραγματική κατανάλωση προκύπτει ακριβώς από τις μηνιαίες καταστάσεις που στέλνει η ΔΕΗ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθίσταται εφικτός ο υπολογισμός εξοικονόμησης ενέργειας, και άρα ο προϋπολογισμός του έργου. Να ξέρουμε δηλαδή πόσα χρήματα πρέπει να σπαταλήσουμε για το έργο.

 Τα ανωτέρω είναι αναγκαία, καθώς η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED σημαίνει:

-         a)Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας που τελικά μεταφράζεται σε μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με «έξυπνα» φωτιστικά σώματα.

-         b) Βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη η πόλη μας. Γιατί αναβαθμίζοντας ποιοτικά και αισθητικά το δίκτυο φωτισμού σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας με τη φώτιση σημείων που παραμένουν σκοτεινά. Έχουμε όλοι δει τα φαινόμενα παραβατικών ομάδων στην περιοχή μας. Αυτά, λοιπόν, πατάσσονται πρωταρχικά με επαρκή φωτισμό, και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν.

Τέταρτη ερώτηση: Μαρία Αρβανίτη

Δημοσιογράφος

Εθελόντρια Δασοπυροσβέστης στην  Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (Ε.Ο.Δ.Π.Η.).
Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης,
 πόσο σημαντική είναι για την παράταξη σας η προστασία του Υμηττού και η ανάδειξη του βουνού μας. Ποιο είναι ενδεχομένως το πλάνο σας για την επίτευξη της ανάδειξης του Υμηττού μας.

Απάντηση: Το όρος του Υμηττού, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, αποτελεί, με σωρεία νομοθετικών κειμένων, προστατευόμενο ορεινό δασικό σχηματισμό.

Ως ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη, διεκδικούμε τη διατήρηση του καθεστώτος αυτού και φιλοδοξούμε να αποκρούσουμε τους όποιους σχεδιασμούς (από όπου και αν εξυφαίνονται) για αλλαγή χρήσης στις παρυφές του βουνού. Γι’ αυτό, ακριβώς, το λόγο, προτάσσουμε:

·        Διασφάλιση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού. Ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Υμηττού οφείλει να διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας, όπου επιτρέπονται μόνο έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος.

·        Μέλη της Δημοτικής μας Κίνησης, από κοινού με φορείς και συλλογικότητες της Ηλιούπολης, έχουν ήδη στείλει επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία περί αντίθεσής μας στο νέο ΠΔ (με το οποίο νομιμοποιείται το υφιστάμενο, και μάλιστα, αναβαθμίζεται Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης –Αργυρούπολης, ενώ επίσης οι ζώνες προστασίες του Υμηττού συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να επιτρέπονται πλέον κατασκευές που ως σήμερα απαγορεύονταν)

·        Έχουμε ήδη μελετήσει διεξοδικά το υπ’ αριθμ. 146/2022 Πρακτικό Επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου  του σχεδίου του εν θέματι προεδρικού διατάγματος, και είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις αναγκαίες νομικές ενέργειες όταν χρειαστεί

·        Εκτιμούμε πως πρέπει να έρθουμε άμεσα σε επαφή με όμορους δήμους για τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με σκοπό την κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά του σχεδίου προεδρικού διατάγματος.

·        Σκοπεύουμε να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς για λήψη νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας(σε αρμονία με την ισχύουσα νομοθεσία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους στόχους που έθετε το Π.Δ. του 2011 για  το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες) με στόχο τη σαφή οριοθέτηση των χρήσεων γης στον Υμηττό, με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία και όχι με αποσπασματικές λύσεις που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

·        Λαμβάνοντας υπόψη και τις καταστροφικές πυρκαγιές, θεωρούμε πως απαιτείται άμεσα η εκπόνηση μελέτης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, περί της δυνατότητας θωράκισης του υπάρχοντος δάσους και γραμμικές παρεμβάσεις αναδάσωσης με είδη πυράντοχα, όπου το επιτρέπουν οι εδαφικές συνθήκες. Διαχείριση του πευκοδάσους με αραιώσεις και διευκόλυνση των πλατύφυλλων ειδών, που συμπεριφέρονται καλύτερα στη φωτιά.

Ο Υμηττός δεν είναι «αστικό πάρκο», αλλά ορεινός δασικός σχηματισμός. Είναι αναγκαία η προστασία και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού, με στόχο την οικολογική του ανόρθωση και τη σύνδεσή του με τις λειτουργίες του αστικού ιστού. Έχουμε εργαστεί για αυτό, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

 Πέμπτη ερώτηση: Αγγελική Ευσταθιάδου

Ιδιωτική υπάλληλος

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων Δημοτικών εκλογών στην πόλη μας η συμμετοχή των πολιτών της ανήλθε σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει την απογοήτευση και αδιαφορία των κατοίκων της. Τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε ώστε ο κόσμος της Ηλιούπολης να νιώσει εμπιστοσύνη για την πόλη του.

Απάντηση: Η Δημοτική μας Κίνηση πιστεύει πως η μεγαλύτερη κακοδαιμονία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει. Ένα πλαίσιο, ομιχλώδες, δίχως θεσμικά αντίβαρα και που από μόνο του, όπως είναι δομημένο, οδηγεί αφενός σε αποκλεισμό της Κοινωνίας των Πολιτών από τη λήψη αποφάσεων και αφετέρου σε πλήρη αδιαφάνεια.

Θεωρούμε πως η πολιτική σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Ηλιούπολης, μπορεί να παράγεται «από τα κάτω». Στην κατεύθυνση αυτή,  θέτουμε ως προτεραιότητα το  μετασχηματισμό των τοπικών θεσμών μέσα από τη συμμετοχή των ανθρώπων στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, με όλα τα υπόλοιπα να ακολουθούν.

Προς το σκοπό αυτό εμπλοκής των συμπολιτών μας στην εν γένει «αυτοδιοικητική διαδικασία», προτείνουμε τα ακόλουθα:

        i.            Δημιουργούμε Πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης με στόχο την ισότητα πρόσβασης και τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων στις αποφάσεις δημοτικών πολιτικών.

      ii.            Δημιουργούμε ενιαίο και απλοποιημένο σύστημα αναζήτησης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και των πάσης φύσεως κανονιστικών αποφάσεων («Δημοτική Διαύγεια»).

    iii.            Δημιουργούμε ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου Ηλιούπολης. Η πλατφόρμα έχει σαν στόχο την συγκέντρωση του συνόλου των απαραίτητων εκείνων πληροφοριών του Δήμου που επιτρέπουν στο ανώτατο διοικητικό και πολιτικό προσωπικό την παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης του Δήμου, των έργων και των εργασιών που επιτελεί.

   iv.            Οργανώνουμε πραγματικές και όχι διακηρυκτικού τύπου Συγκεντρώσεις Διαλόγου σε γειτονιές της πόλης.

     v.            Εφαρμόζουμε σταδιακά το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό για θέματα, γειτονιές και στόχους. Ο θεσμός του συμμετοχικού προϋπολογισμού ή προϋπολογισμού των πολιτών, πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της ανάληψης αποφάσεων διαχείρισης για ορισμένα θέματα μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Η βασική μας πρόταση συνίσταται στη διάθεση του 20% του τεχνικού προγράμματος του Δήμου στα έργα που θα υποδειχθούν απ’ ευθείας από τις συνελεύσεις γειτονιάς ή τα τοπικά συμβούλια, και μπορεί σταδιακά να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες (πολιτισμός, αθλητισμός κ.λπ.). Τα τοπικά συμβούλια είναι αιρετοί εκπρόσωποι κάθε γειτονιάς, με διαδικασία εκλογής υπό την ευθύνη του Δήμου, όπως μπορούν αυτές να σχηματοποιηθούν (π.χ. Αγία Μαρίνα, Αστυνομικά κ.λπ.) που θα ασχολούνται με επιμέρους τοπικά προβλήματα σύγκλιση ανοιχτών συνελεύσεων και κύρια με την προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού και του ελέγχου της υλοποίησής του.

   vi.            Προσπάθεια κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού με την οπτική, μεταξύ άλλων, του φύλου (genderbudgeting). Έτσι, εμπλέκονται μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίες και προωθούνται πολιτικές ενσωμάτωσης «ετεροτήτων» και στην τοπική κοινωνία.

 vii.            Οργανώνουμε την ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες συμμετοχής τους με τα νέα πολιτικά εργαλεία και για τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν άμεσα και με απλό τρόπο τα δημοτικά πράγματα. Καλλιεργούμε με κάθε μέσο την κουλτούρας της συμμετοχής.

viii.            Διαδραστικό πρόγραμμα για τους πολίτεςΧώρος στην Ιστοσελίδα μας “sustainabilityideas” –>giveyouridea –>voteit –>weanalyzeit –>realizeit.

    ix.            Δημόσια ετήσια λογοδοσία της δημοτικής αρχής και διαφανής λειτουργία της. Πλήρης ενημέρωση των πολιτών, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ανοικτά, όχι μόνο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, αλλά κυρίως για τους σχεδιασμούς πάνω σε κάθε τοπικό ή οικονομικό θέμα. Τακτικοί απολογισμοί οικονομικής διαχείρισης με συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία.

Έκτη ερώτηση: Θανάσης Μπίρλης

Επιχειρηματίας – Εικαστικός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης

Κύριοι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, το 2019 ο δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος σε συνεργασία με το ΕΕΑ προσπάθησαν την ένταξη της πόλης στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα open malls

Απάντηση: Για τη Δημοτική μας Κίνηση, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και αγοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα. Και τούτο, διότι στην Ηλιούπολη, ο χώρος της μικρομεσαίας επιχείρησης έχει πληγεί σημαντικά. Ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, λόγω των όσων συμβαίνουν στο Ελληνικό, και δη της επικείμενης λειτουργίας των 2 malls.

Για αυτό το λόγο, θεωρώ πως μια υπεύθυνη και αξιόπιστη Δημοτική Αρχή οφείλει να βρει τρόπους ενίσχυσης της τοπικής αγοράς, με σειρά ενεργειών που θα δίνουν ώθηση σε τοπικό επίπεδο. Με πολύπλευρες δράσεις για την προσέλκυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και των όμορων περιοχών. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις ενέργειες είναι κα η δημιουργία «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου». Όμοροι Δήμοι έχουν ήδη υλοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα, με την Ηλιούπολη, δυστυχώς, να παρακολουθεί αμέτοχη.

Τα open malls είναι, λοιπόν, ένα εργαλείο που πραγματικά θα τονώσει την τοπική αγορά, ενώ θα συμβάλει και στην εν γένει βελτίωση των υποδομών της πόλης, προς την κατεύθυνση του χωροταξικού ανασχεδιασμού της γειτονιάς μας με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, κρίνουμε πως είναι αναγκαία η διαβούλευση με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηλιούπολης, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, με στόχο την εξεύρεση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση ενός Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου και στην περιοχή μας.

   Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 90 Απρίλιος 2024. 




ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια