ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πρωτοφανής κίνηση της ΑΑΔΕ για την παράταση πριν τη λήξη

Μηδαμινές οι πιθανότητες για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024. Η ΑΑΔΕ έστειλε «μήνυμα» για το τι θα γίνει τελικά.

Κυριολεκτικά ο χρόνος μετρά αντίστροφα στην ΑΑΔΕ για τη λήξη προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων 2024.


Ήταν Απρίλιος όταν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έβαζε στοίχημα ότι δεν θα δοθεί παράταση για τις δηλώσεις εισοδήματος του 2023.

Όπως όλα δείχνουν, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, να μην δοθεί παράταση.

Μάλιστα, όποιος μπει στην ΑΑΔΕ, θα δει ένα «παράθυρο-μπανεράκι» με χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα για το πότε λήγει η προθεσμία.

Δείτε την παρακάτω εικόνα με την αντίστροφη μέτρηση στις φορολογικές δηλώσεις:

 

Αν πάντως τελικά δοθεί παράταση, έστω και λίγων ημερών μέχρι δηλαδή 31 Ιουλίου, είναι κάτι που πρέπει να ανακοινωθεί σήμερα για να ενημερωθούν άμεσα πολίτες και λογιστές.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές «Δεν θα δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, έχει ληφθεί συλλογικά η απόφαση, η καταληκτική ημερομηνία να είναι η 26η Ιουλίου».

Μάλιστα στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πόσες δηλώσεις είχαν γίνει μέχρι και 24/7 «Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί 5.800.000 φορολογικές δηλώσεις, υπολείπονται περίπου 700.000 αλλά από αυτές, οι 200.000 περίπου είναι με προσωρινή αποθήκευση, όπερ σημαίνει πως έχουν συμπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν έχουν υποβληθεί».

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα θυμηθούμε τον Κωστή Χατζηδάκη να βάζει στοίχημα για την παράταση των δηλώσεων 2024, όταν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής «Αταίριαστοι»  «θα στοιχηματίσουμε ότι θα δοθεί παράταση τον Αύγουστο» και ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε «στοιχηματίστε, παράταση δεν θα δοθεί, 31 Ιουλίου το τέλος των δηλώσεων».

Λίγες μέρες αργότερα το 31/7 έγινε 26/7 καθώς ο κ. Θεοχάρης είχε πει ότι «Μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για όσους έχουν χρέη φυσικά στην εφορία. Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο. Άρα θα πάει μέχρι 26 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο». 

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η επιστροφή και τα πρόστιμα

Η επιστροφή του φόρου θα γίνει άμεσα, με τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων να διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νομικά πρόσωπα: έως 26 Ιουλίου.
  • Φυσικά πρόσωπα: έως 26 Ιουλίου.
  • Μέλη ΟΕ – ΕΕ με απλογραφικά βιβλία: έως 16 Αυγούστου.
  • Αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής κατοικίας και για θανόντες φορολογούμενους: έως 31 Δεκεμβρίου.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή

  • 100 ευρώ για φορολογούμενο ο οποίος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία (Φυσικά πρόσωπα)
  • 200 ευρώ για φορολογούμενο ο οποίος έχει μια επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ πρόστιμο για επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς γίνεται μέσω taxisnet

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ στο Taxisnet ή ΕΔΩ μέσω gov και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Για εκτύπωση Ε1 μέσω taxisnet στις φορολογικές δηλώσεις 2024 μπορείτε να μπείτε ΕΔΩ.

ieidiseis.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια