ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Τεράστια πτώση συμμετοχής των Ελληνικών Πόλεων στην Βιώσιμη Κινητικότητα



20 μόνο Ελληνικές πόλεις έχουν δηλώσει φέτος συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας από 87 που συμμετείχαν το 2020 και από τις 1.701 που έχουν δηλώσει σε όλη την Ευρώπη.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

#FUN2LEARN #ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Συμφωνική - Μαθητική ορχήστρα - Σύνολο ξύλινων και χάλκινων πνευστών - Σύνολα έγχορδων και πνευστών Σίσσυ Τσατσούλη: Εδώ και 42 χρόνια βάζουμε τα θεμέλια στην ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ηλιούπολη Ξένες Γλώσσες Langoo ….. και μιλάς παντού Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ε.Β.Ε ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ: Είναι Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Που Ήρθε Να Προσφέρει - H άλλη προσέγγιση στις Ξένες Γλώσσες. Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών Ε.Β.Ε ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ: Είναι Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Που Ήρθε Να Προσφέρει - H άλλη προσέγγιση στις Ξένες Γλώσσες. Κέντρο Ξένων γλωσσών «Μαρία Παντελή» 30 χρόνια επιτυχίες ….10 λόγοι να μας επιλέξετε!!!.Γύμναθλος Ηλιούπολης: Γενική Γυμναστική, που στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Φέτος συμμετέχουν μόνο οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Αθήνας, Ανατολικής Σάμου, Αιγάλεω, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κρανιδίου, Νέας Σμύρνης, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Θέρμης, Τρικκαίων, Άργους, Γρεβενών, Δυτικής Σάμου, Σαρωνικού, Κατερίνης, Μακρυχωρίου και Πολυγύρου.

Είναι άλλη μια ένδειξη οπισθοδρόμησης και αδυναμίας ,να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και μια απόδειξη της έλλειψης βούλησης της Ελληνικής Πολιτείας να επιβάλει τους νόμους που ψηφίζει.

Οι Ελληνικές δημοτικές αρχές δεν έχουν κατανοήσει ότι το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της μετακίνησης συνθέτουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την βιωσιμότητα των πόλεων και ότι η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του Ι.Χ. είναι αδιέξοδη.

Τα ΣΒΑΚ απέτυχαν και ενώ όλοι οι δήμοι πήραν τα λεφτά και έκαναν μελέτες, δεν έδωσαν κανέναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα όπως ορίζει ο νόμος και πολύ περισσότερο ελάχιστοι είναι εκείνοι που προχώρησαν σε παρεμβάσεις με στόχο την μείωση της χρήσης του Ι.Χ. τη στιγμή που όλες οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Πόλεις δημιουργούν τεράστιους προϋπολογισμούς και απλώνουν συνεχώς τα δίκτυα πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων.

Όμως ούτε αναρτήθηκε τελικά η πλατφόρμα για τα ΣΒΑΚ στο Υπουργείο Μεταφορών που προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1735/2024)
ούτε προχώρησε ο χαρακτηρισμός των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας_(ΣΒΑΚ) για να προχωρήσει η υλοποίηση τους και να χρηματοδοτηθούν σχετικές δράσεις.

Πολύ απλά διότι αφού χρηματοδοτήθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες μετά ανακάλυψαν ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το νόμο και με Βιώσιμη Κινητικότητα.

Τι λέει το Άρθρο 11 4784/2021
Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Η.Π.Σ.Β.Α.Κ.)

1.    Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Η.Π.Σ.Β.Α.Κ.) για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Σ.Β.Α.Κ., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση της Η.Π.Σ.Β.Α.Κ. είναι το Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

2.    Μετά τη θέση σε λειτουργία της Η.Π.Σ.Β.Α.Κ., οι φορείς εκπόνησης καταχωρίζουν σε αυτή την αναφορά κύκλου Σ.Β.Α.Κ., το Σ.Β.Α.Κ. που έχει καταρτιστεί, τις εκθέσεις προόδου, το επικαιροποιημένο κάθε φορά σχέδιο δράσης και κάθε είδους πληροφορία ή στοιχεία σχετικά με το Σ.Β.Α.Κ., όπως αυτά προσδιορίζονται με την απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 12. Η υποχρέωση επικαιροποίησης των αρχείων του Σ.Β.Α.Κ. βαρύνει τον φορέα εκπόνησης.

Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν και τα θετικά παραδείγματα

Ο Δήμος Αλίμου που βραβεύτηκε και για την καμπάνια του 2023 ανάρτησε μεγάλο εδβομαδιαίο πρόγραμμα.

Με υψηλούς στόχους και για τη φετινή χρονιά και ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ξεκινά την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 του Σεπτέμβρη. Ήδη για την υλοποίηση της ΕΕΚ έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις στο Δημαρχείο με τους εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία. Η Καρδίτσα προσδοκά και φέτος στην διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναδείξουν περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για περισσότερη κινητικότητα και για ασφαλέστερες μετακινήσεις των δημοτών. Εξάλλου και η φετινή εβδομάδα κινητικότητας είναι εναρμονισμένη με τους Ευρωπαϊκούς στόχους. Το φετινό σύνθημα της ΕΕΚ είναι: Shared Public Space (κοινόχρηστος δημόσιος χώρος).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του EUROPEANMOBILITYWEEK με πάνω από το 70% των Ευρωπαίων να ζουν σε αστικές περιοχές, ο δημόσιος χώρος έχει γίνει σπάνιος σε πολλές πόλεις. Ένα μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο προσφέρει περισσότερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Επομένως, η κοινή χρήση του δημόσιου χώρου αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία.
Οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου είναι τα θύματα του 70% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στις πόλεις, επομένως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα σε αυτήν την ομάδα κατά την κατανομή του δημόσιου χώρου. Για να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να περπατούν και να ποδηλατούν πιο συχνά, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη υψηλής ποιότητας ειδική υποδομή και κανόνες κυκλοφορίας που να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Οι δημόσιες αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για να εφαρμόσουν αλλαγές πολιτικής και υποδομής που υποστηρίζουν μια μόνιμη στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Τελικά, οι πόλεις στις οποίες ζούμε διαμορφώνονται από τις ατομικές επιλογές που κάνουμε. Ας εργαστούμε μαζί για να βελτιώσουμε τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο!

Δείτε εδώ το πρόγραμμα

Προσοχή όμως η ΠοδηλΑττική Κοινότητα επισημαίνει:
Η εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας δεν είναι φιέστα.
Είναι εβδομάδα εκεχειρίας έτσι ώστε να δοκιμαστούν νέα μοντέλα μετακίνησης.
Είναι εβδομάδα προβληματισμού και διαλόγου.
Είναι εβδομάδα παρακίνησης επί του πραγματικού πεδίου και όχι σε μια εικονική πραγματικότητα της ουτοπίας.
– Οι δήμοι καλούνται να μοιράσουν το δημόσιο χώρο ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ για να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια μετακίνησης και να δείξουν στους πολίτες τα οφέλη παρακινώντας τους να συμμετάσχουν στην δοκιμή.
– Οι δήμοι καλούνται να συλλέξουν την εμπειρία και τις ιδέες των πολιτών για να βγάλουν συμπεράσματα και να βελτιώσουν τις προτάσεις
– Οι δήμοι καλούνται να ενημερώσουν του πολίτες για σχέδια και μελέτες και να τα βγάλουν σε διαβούλευση.
– Οι δήμοι καλούνται να απολογηθούν για το τί έκαναν μέχρι σήμερα και να ενημερώσουν τί προγραμματίζουν να κάνουν για την επόμενη χρονιά και στο μέλλον.

Πολύ θετική η συμβολή της διοργάνωσης εκδηλώσεων για τη συμμετοχή του κόσμου σε όλα τα παραπάνω. Όμως η Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητα δεν έχει στόχο μόνο το κοινό που περπατάει, ποδηλατεί και μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχει στόχο και όλους τους υπόλοιπους, να κατανοήσουν τα οφέλη μια πόλης που λειτουργεί με όρους Βιώσιμης Κινητικότητας, είτε τους χρησιμοποιούν είτε όχι και να παρακινηθούν να τολμήσουν και αυτοί να μετακινηθούν με εναλλακτικές μετακινήσεις. Και πολύ περισσότερο να σεβαστούν αυτούς που επιθυμούν να περπατήσουν ή να ποδηλατήσουν και το δικαίωμα των ΑμεΑ να κινηθούν στους δημόσιους χώρους.

 myota.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια