ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Η μεγαλύτερη κλινική για τις νεφρικές παθήσεις στην Ελλάδα δημιουργείται στο Ηράκλειο – Τριπλασιασμός χωρητικότητας και αναβάθμιση στις παροχές

 

Οι νέες κλίνες θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των νεφροπαθών με παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών


Η μεγαλύτερη κλινική της Ελλάδας για τις νεφρικές παθήσεις έρχεται στο Ηράκλειο. Έτσι τη χαρακτηρίζει ο δρ. Κωνσταντίνος Στυλιανού, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος έχει λάβει τα ηνία αυτού του τεράστιου έργου. 

«Αποφασίστηκε πρόσφατα από τη διοίκηση η επέκταση της κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου», μοιράστηκε με τη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, ο κ. Στυλιανού και πρόσθεσε ότι «ήδη από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα πρώτα σχέδια». 

Η εκπόνηση του έργου είναι αποτέλεσμα μίας τεράστιας δωρεάς που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Αυτό το έργο εκπονείται στο πλαίσιο μίας τεράστιας δωρεάς, που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε χρησιμοποιηθεί για κάποια ανάλογη αναβάθμιση του νοσοκομείου. Το πρόβλημα ήταν καθαρά τυπικό, διότι προοριζόταν είτε για τη Νεφρολογική είτε για την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Το υπέρογκο ποσό πέρασε εντέλει στο νεφρολογικό τμήμα, μετά που έλαβε ενίσχυση η Ογκολογική από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η χρηματοδότηση για τη Νεφρολογική Κλινική προέρχεται εξ ολοκλήρου από δωρεές για τους ίδιους τους ασθενείς, όπως η δωρεά 2 εκατομμυρίων που αναφέρθηκε παραπάνω. 

Ποια είναι η δυναμική της κλινικής

Το τμήμα περιλαμβάνει τη Νεφρολογική Κλινική (Ν.Κ.) με 15 κρεβάτια, τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης (ΜΠΚ) με 6 κρεβάτια, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) με 15 σύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τη Μονάδα Πλασμαφαίρεσης-Λιπιδιαφαίρεσης με 3 μηχανήματα και το Εργαστήριο Ερευνητικής Νεφρολογίας. 

«Η κλινική, βάσει των σχεδίων, πρόκειται να τριπλασιαστεί. Από τους 80 ασθενείς που μπορεί τώρα να φιλοξενήσει, θα αποκτήσει χωρητικότητα για 200 ακόμη. Θα είναι μία υπερσύγχρονη μονάδα, πάνω απ’ όλα “πράσινη” και βιώσιμη», σημείωσε ο κ. Στυλιανού. 

Ο διευθυντής της Νεφρολογικής του ΠΑΓΝΗ τόνισε πόσο σημαντικό είναι η κλινική να αναδιαμορφωθεί στα πλαίσια της βιωσιμότητας. «Πετάμε 20.000 βιτόνια ετησίως, που χρησιμοποιούνται για την αιμοκάθαρση». 

Οι νέες κλίνες θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των νεφροπαθών με παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών

Ο αριθμός αυτός μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλος στον αναγνώστη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιλιγγιώδης. Σημαίνει πως από τα εγκαίνια της κλινικής το 1991, μόνο αυτό το τμήμα του νοσοκομείου έχει παράξει πάνω από μισό εκατομμύριο βιτόνια, που χρειάστηκαν για μία μόνο θεραπεία. Αυτά δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και σίγουρα δε θα διασπαστούν εύκολα.

Τουλάχιστον τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Στυλιανού, αυτό θα σταματήσει. Ολόκληρη η σύσταση της μονάδας θα αλλάξει και η κλινική θα εξοπλιστεί με δικό της χειρουργείο, «που θα μπορεί να εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά», αντιμικροβιακούς τοίχους και γενικότερα θα αναβαθμιστεί στο κομμάτι της υγιεινής, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού. 

Θα προσφέρει περισσότερες παροχές στους ασθενείς 

Με υπερσύγχρονες κλίνες, θα καλύπτει της ανάγκες όλων των ασθενών, είτε στο κομμάτι της αιμοκάθαρσης, του τεχνητού νεφρού, είτε της περιτοναϊκής διάλυσης. Μάλιστα, γι’ αυτήν την τελευταία θεραπεία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος που γινόταν παλαιότερα, μέσα στη Νεφρολογική Κλινική, θα αλλάξει και κατά μία έννοια θα “αυτονομηθεί”, ώστε να υπάρχει χώρος για περισσότερα κρεβάτια και λοιπές άλλες υπηρεσίες. Έχει από καιρό πάρει το όνομα της «μεγαλύτερης μονάδας περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα» και τώρα την ακολουθεί η μονάδα του τεχνητού νεφρού. 

«Χαιρόμαστε τόσο πολύ», τονίζει ο κ. Στυλιανού, «που θα μπορούμε ακόμη καλύτερα να προσφέρουμε τη φροντίδα και τη στήριξη που χρειάζονται εκείνοι που πάσχουν χρόνια από νεφρικές νόσους. Επιπλέον, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για καλύτερη πρόληψη σε ένα πλαίσιο ασταμάτητης εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού μας». 

Αυτό που χαροποιεί εξαιρετικά τον κ. Στυλιανού είναι ότι, εκτός από τις 12.000 αιμοκαθάρσεις περίπου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε χρόνιους νεφροπαθείς και σε ασθενείς με οξεία νεφρική βλάβη, τώρα το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει και σε έκτακτες καταστάσεις, εάν ας πούμε γίνει ένας σεισμός. 

«Στην Τουρκία, οι τραγικοί σεισμοί του 2023 είχαν ονομαστεί “νεφρική κρίση”, γιατί τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού των σεισμόπληκτων χρειάστηκαν έκτακτη αιμοκάθαρση μετά το συμβάν. 

Τώρα η μονάδα του ΠΑΓΝΗ θα μπορεί να σταθεί με θεραπείες σε όσους το χρειάζονται, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι αρκετά σεισμογενής τόπος. Στόχος μας είναι να μην επαναληφθεί η κατάσταση που παρατηρήθηκε την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο, μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τα νεφρολογικά κέντρα “Μεσόγειος”, που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του έργου, εργαζόμαστε με πείσμα για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και τη βελτίωση της ξενοδοχειακής και υλικοτεχνικής υποδομής του τμήματος». 

neakriti.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια