ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Τιμώμενος προσκεκλημένος στο Forum του Harvard για την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας - Τι είπε για την ΕΕ

«Αυτή είναι, ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας


Συνεχίζει τις σημαντικές παρεμβάσεις και συναντήσεις του στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του 28ου Harvard College China Forum, καθώς ήταν ο τιμώμενος προσκεκλημένος για τη φετινή χρονιά.


Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τους φοιτητές που διοργάνωσαν το συνέδριο, στην πιο δύσκολη στιγμή των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων των τελευταίων δεκαετιών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ανοίξουμε και να προστατεύσουμε τον ακαδημαϊκό χώρο διαλόγου εδώ στις ΗΠΑ, στην Κίνα, αλλά, επίσης, και στην Ευρώπη. Να μιλήσουμε για όλα αυτά τα θέματα.

Να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε.

Κυρίως, όμως, να συζητήσουμε πως θα ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο», είπε συγκεκριμένα.

«Η ατζέντα του διαλόγου και της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ και γενικότερα Κίνας-Δύσης είναι ευρύτερη και σημαντικότερη από την ατζέντα της σύγκρουσης και της διαφωνίας.

Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο με μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε μιλώντας για τη διεθνή τάξη που την τελευταία περίοδο είναι πιο ασταθής από ποτέ.

Να μη δεχτούμε έναν κόσμο χωρίς κανόνες

Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «η δύναμή της ήταν ότι το διεθνές δίκαιο παρέμενε το σημείο αναφοράς της ακόμη και όταν παραβιαζόταν»

Τέλος φόρμας

«Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Να αποδεχτούμε ότι το νέο σημείο αναφοράς είναι το δίκαιο του ισχυρού. Κι αυτό δεν πρέπει να το δεχτούμε. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών μας να έχουμε έναν κόσμο χωρίς κανόνες. Πρέπει να εργαστούμε για έναν κόσμο με καλύτερους κανόνες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα, κάλεσε τους ηγέτες των κρατών «να καθιερώσουμε και να σεβαστούμε κοινούς κανόνες και να καταλήξουμε σε δύσκολες αλλά αναγκαίες συμφωνίες, αντί να ενισχύουμε τις εμπορικές ανισορροπίες ή να επενδύουμε σε δασμούς και προστατευτισμό», προειδοποιώντας για τους κινδύνους που έρχονται.

ΕΕ και Κίνα να πορευτούν μαζί

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω κάνοντας λόγο για την ανάγκη η ΕΕ και η Κίνα να συμπορευτούν, έως ότου οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία.

«Να καθιερώσουμε και να σεβαστούμε κοινούς κανόνες και να καταλήξουμε σε δύσκολες αλλά αναγκαίες συμφωνίες, αντί να ενισχύουμε τις εμπορικές ανισορροπίες ή να επενδύουμε σε δασμούς και προστατευτισμό.

Άρα εναπόκειται στις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί χώρος για διάλογο και συνεργασία και να μην πέφτουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής.

Κι αν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας, μέχρι να το αναγνωρίσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναλύοντας τη διεθνή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα επισήμανε ότι η Δύση και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα που είναι υπαρξιακά για την ανθρωπότητα αναφέροντας μεταξύ άλλων την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών, την ειρήνη στην Ουκρανία,την Παλαιστίνη και την Αφρική.

Ο κ. Τσίπρας όμως έκανε αναφορά και στα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Δύσης και της Κίνας. Είπε συγκεκριμένα ότι «υπάρχουν και τομείς στους οποίους διαφωνούμε και πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτούς. Είτε πρόκειται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για παράδειγμα στο Xinjiang, είτε για τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Τέλος μίλησε κατά της λογικής του αυταρχικού καπιταλισμού που βασίζεται στο γνωστό απόφθεγμα του Deng Xiao Ping – «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα – αρκεί να πιάνει ποντίκια». «Κάθε χώρα έχει την δική της πορεία στην πρόοδο αλλά πρέπει να "αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα” όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό από το Βιβλίο του Han. Kαι τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες» επεσήμανε.

newsbomb.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια