ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Εικαστική Έκθεση - Αφιέρωμα στη Σμύρνη από την Ιωνική Στέγη και την IANOS Αίθουσα Τέχνης


Ένα μοναδικό ταξίδι μνήμης, τέχνης και πολιτισμού είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι Ηλιουπολίτες και κάτοικοι όμορων Δήμων, που επισκέφθηκαν από τις 10 έως τις 14 Μαρτίου την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο "Επιστολικά Δελτάρια από τη Σμύρνη - Αφιέρωμα στα 90 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή". Την έκθεση, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, διοργάνωσε η "Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης" σε συνεργασία με την "IANOS Αίθουσα Τέχνης" υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικράς Άρκτου και του Ανδρέα Γεωργιάδη και υπό την επιμέλεια της
ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.
                                                                                        
Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια της έκθεσης το απόγευμα της 10ης Μαρτίου, η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Αργυρώ Πίκουλα, χάρη στην πρωτοβουλία της οποίας η έκθεση μεταφέρθηκε στην πόλη μας, μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τους δημιουργούς των έργων, ευχαρίστησε το πλήθος κοινού που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: "Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζουμε να γράφουμε, να δημιουργούμε για τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, την καθ' ημάς Ανατολή. Ενενήντα χρόνια μετά, είμαστε εδώ, παρόντες, στην Ηλιούπολη, ως Ιωνική Πολιτιστική Στέγη, με τα 'Επιστολικά Δελτάρια από τη Σμύρνη', μία εξαιρετική ομαδική εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής, που φιλοτέχνησαν 77 νέοι Έλληνες εικαστικοί, 77 διακεκριμένοι δημιουργοί. Τα έργα τους, όλα μοναδικά, αντλούν την έμπνευσή τους από εικόνες, στοιχεία, ψήγματα της Σμύρνης, πριν και μετά το 1922, τη Νύμφη του Ερμαίου Κόλπου - το Διαμάντι της Ανατολής - το 'μάτι της Ανατολής' όπως αλλιώς την αποκαλούσαν. Τους ευχαριστούμε για το ταξίδι μνήμης, που μας χαρίζουν τα έργα τους, για τα συναισθήματα που μένουν ζωντανά μέσα από τα δημιουργήματά τους ".    

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, η κα. Ίριδα Κρητικού και ο κ. Ανδρέας Γεωργιάδης μίλησαν στο κοινό τόσο για τις ενότητες στις οποίες χωρίστηκαν τα έργα, όσο και για το περιεχόμενο και τον τρόπο δημιουργίας τους. Μάλιστα, το κοινό είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο της έκθεσης και να συζητήσει με τους ίδιους τους δημιουργούς των έργων, ενώ άκουσε και παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης από τα μέλη της χορωδίας της Ιωνικής Στέγης.

Το απόγευμα της Τρίτης, 12 Μαρτίου, το αφιέρωμα στη Σμύρνη εμπλουτίστηκε με τη βιβλιοπαρουσίαση που πραγματοποίησαν τα μέλη της Ομάδας Βιβλίου του Α΄ ΚΑΠΗ Ηλιούπολης τα οποία και ανέγνωσαν αποσπάσματα από το χειρόγραφο σύγγραμμα του αείμνηστου Μικρασιάτη Δαμνιανού Καλμανίδη. Πρόκειται για προσωπικές μαρτυρίες του συγγραφέα για τα γεγονότα του 1922, που όπως επεσήμανε η κα. Πίκουλα "αποτελούν ακλόνητη γέφυρα μέσα στο χρόνο, αφού μέσα από τις σελίδες του συγγράμματος, ταξιδεύουμε στη γλυκιά πατρίδα που δεν λησμονείται".

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις με την πρώτη να είναι αφιερωμένη στο κόσμημα της Μικράς Ασίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής από την αρχαιότητα έως και το 1922. Στην εκδήλωση με τίτλο "Τέχνη και Κόσμημα", η κα. Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου, Ομότ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιρετική γνώστρια της ιστορίας του κοσμήματος, κατάφερε χάρη στον έξοχα γλαφυρό και αφηγηματικό της τρόπο να ταξιδέψει το κοινό στα κοράλλια της Σαφράμπολης έως τα Κοϊμτζίδικα της Σμύρνης, αλλά και στο θρακικό κόσμημα, στο περίφημο "Αρραβώνας της Θράκης".

Το ταξίδι της μνήμης και των συναισθημάτων ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, με μία σπουδαία επετειακή παράλληλη εκδήλωση - Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου. Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου απουσίας μιας πραγματικά ξεχωριστής Ελληνίδας, που διακρίθηκε όχι μόνο για τη φωτεινή καλλιτεχνική της προσφορά στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και για το ήθος και την αυθεντικότητά της, η κα. Αικατερίνη Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, συνεργάτης και προσωπική φίλη της αξέχαστης Δόμνας Σαμίου, "κέντησε" τη διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας - ερευνήτριας, φώτισε άγνωστες πτυχές της ζωής της και ανέδειξε με λόγο βαθιά συγκινητικό τις πιο σημαντικές στιγμές του μουσικού βίου μιας φωνής, που ταξίδεψε πέρα από τα ελληνικά σύνορα με στόχο τη διαφύλαξη και διάδοση του δημοτικού τραγουδιού. Η βραδιά έκλεισε με τα τραγούδια της Δόμνας Σαμίου, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μουσικοπαιδαγωγού κ. Γιώργου Σιωρά, Διευθυντή του Διεθνούς Ωδείου Αθήνας.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια