ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» του ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, το κτήριο «ιστορία μου αμαρτία μου» του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΚΚΟΡΗ και η ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ «γεια σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω».


Το «πρασινόσημο» καθιερώθηκε στο Δήμο Γλυφάδας το 1995, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη. Αποκλειστικός σκοπός αυτού του τέλους ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά από των Δήμο οικοπεδικών εκτάσεων για δημιουργία πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, γι αυτό και ο αείμνηστος Δήμαρχος το ονόμασε «πράσινο κουμπαρά».

Όπως προέβλεπε ο νόμος, για
τα κτίρια εισπράττεται  μαζί με τα ανταποδοτικά (δημοτικά) τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα δε χρήματα που πηγαίνουν στον «πράσινο κουμπαρά», είναι το 25% των δημοτικών τελών, που πληρώνουμε όλοι μας.
                                                                
Με το ίδιο τέλος επιβαρύνονται και το αποδίδουν απευθείας  στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που δεν έχουν οικοδομηθεί, όπως και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που έχουν οικοδομηθεί εν μέρει, και δεν έχει εξαντληθεί όλος ο συντελεστής δόμησης σ αυτά. Την πρόταση του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη για την δημιουργία από τον Δήμο του «πράσινου κουμπαρά» την είχε επεξεργαστεί ο διαχρονικά αθόρυβος και ακούραστος «εργάτης του Δήμου», Νικηφόρος Τσαρούχας, Αρχιτέκτων και τότε Αντιδήμαρχος  Ήμουν κι εγώ, ένας από τους τότε Δημοτικούς Συμβούλους, που  υποστήριξα και υπερψήφισα την δημιουργία του «πράσινου κουμπαρά» και είμαι υπερήφανος γι αυτό. Χαρακτηριστικά στην ομιλία μου τότε, είχα πει: «αξίζει να στερηθούμε μια μπριζόλα τον μήνα, για να βρούνε οι επόμενες γενιές κάποιους ελεύθερους χώρους με πράσινο στην πόλη μας».

Που να το φανταζόμασταν όμως τότε,  ότι τα χρήματα  αυτού του τέλους, που συνεχίζει να εισπράττεται και σήμερα από το Δήμο, το ξαναλέω, που να το φανταζόμασταν ότι ο σημερινός Δήμαρχος κ. Κόκκορης,  αυτά τα χρήματα του «πράσινου κουμπαρά», που είναι από το υστέρημα όλων μας, θα τα διαχειριζόταν  με προκλητικό, σπάταλο και άδικο τρόπο, σαν να είναι  δικά του ή τα έφερε από το χωριό του. Έχοντας μια ιδιαίτερη και περίεργη έφεση στο REAL ESTATE, αγόρασε και αγοράζει εκτάσεις, χωρίς καμιά γεωγραφική και χωροταξική δικαιοσύνη, σε συγκεκριμένες γειτονιές, οι οποίες έχουν κι άλλους ελεύθερους χώρους, προκαλώντας και δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά.  Ενώ λοιπόν κόπτεται στα λόγια, για τις ανάγκες των υποβαθμισμένων περιοχών, στην πράξη τις αγνοεί. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η τσιμέντο-ποιημένη Τερψιθέα, που είναι η περιοχή που έχει τις περισσότερες ανάγκες για ελεύθερους χώρους.
Κι όμως επί Δημαρχίας  Κόκκορη,  δεν αγοράστηκε στην Τερψιθέα ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο, παρότι κι εμείς οι Τερψιθιώτες, πληρώνουμε εδώ και 18 χρόνια «πρασινόσημο» κι επομένως θα έπρεπε και εμείς, να έχουμε αναλογική ανταπόδοση των χρημάτων, που έχουμε συνεισφέρει στον «πράσινο κουμπαρά», με την αγορά ελεύθερων χώρων για δημιουργία πρασίνου στην περιοχή μας. 


Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον χάρτη της Γλυφάδας, και τότε θα αγανακτήσει για την άνιση και σπάταλη διαχείριση του «πράσινου κουμπαρά» από την σημερινό Δήμαρχο, που δείχνει εξόφθαλμα μια περίεργη και ύποπτη «συμπάθεια» σε συγκεκριμένη περιοχή. Με την επιλογή του αυτή εκτός  των άλλων, ανεβάζει  μονομερώς και την αξία των εκεί ιδιοκτησιών, αφού με την δημιουργία και νέων ελεύθερων χώρων αναβαθμίζει μονομερώς μια συγκεκριμένη περιοχή, σε βάρος των υπόλοιπων περιοχών της Γλυφάδας. Το πιο προκλητικό είναι  ότι  αυτό γίνεται με τα χρήματα που έχουν καταβάλει και οι υπόλοιποι κάτοικοι από τις υπόλοιπες συνοικίες της Γλυφάδας, στους οποίους ο κ. Κόκκορης  αντί για ίση μεταχείριση της γειτονιά τους, τους προσφέρει «αέρα κοπανιστό», κι ενίοτε «αέρα εφοπλιστικό».

Περαιτέρω, ο Δήμαρχος  με το να παρακάμπτει την νόμιμη διαδικασία, της απαλλοτρίωσης και του καθορισμού της αξίας των ακινήτων από τα αρμόδια δικαστήρια και να προχωράει σε «βιαστικές και αγχωτικές απ ευθείας αγορές»,  καταστρατηγεί και τη σχετική νομοθεσία δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημοτικό χρήμα.

 Ο Δήμαρχος πρέπει να απαντήσει γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο 4067/2012  άρθρο 33 παρ. 2. «α. Από την κατά τα ανωτέρω αποζημίωση ποσοστό ίσο προς το  30% της  αξίας  των προς απαλλοτρίωση ή απόκτηση  ακινήτων βαρύνει τον προϋπολογισμό  του δήμου, ενώ το υπόλοιπο 70% κατανέμεται και βαρύνει, ως ειδική  εισφορά,  ανάλογα με το  εμβαδό  του οικοπέδουτους  κύριους  ή νομείς όλων  των  άρτιων  και οικοδομήσιμων  οικοπέδων, των Οικοδομικών Τετραγώνων πού έχουν  πλευρά έστω  και σημειακά  στον  προς αποζημίωση  κοινόχρηστο χώρο, καθώς και των ακινήτων που βρίσκονται εντός  ή τέμνονται από τον τομέα που προσδιορίζεται από κλειστή  τεθλασμένη γραμμή, η οποία χαράσσεται σε απόσταση διακόσια πενήντα (250) μέτρα  από τα όρια του  προς  διάνοιξη κοινόχρηστου χώρου…..»

Η συμπεριφορά του κ. Κόκκορη μόνο σεβασμό δεν δείχνει στα χρήματα που προέρχονται από το υστέρημα όλων των κατοίκων της πόλης μας. Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως μπορεί  και κοιτάζει τους δημότες στα μάτια, αφού είναι υπόδικος για «ιδιαιτέρως προξενηθείσα ζημία εναντίον του Δήμου», και - αποδεδειγμένα πλέον - αρχικά ως ιδιώτης, μετά ως Δημοτικός Σύμβουλος και στη συνέχεια ως Δήμαρχος, η ιδιοκτησία του δεν πλήρωνε δημοτικά τέλη, άρα εκτός από την μη καταβολή των τελών καθαριότητας, δεν συνεισέφερε ούτε κι ένα ευρώ στον «πράσινο κουμπαρά».

Το ότι επί 12 χρόνια, με δική του ευθύνη, η ιδιοκτησία του δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ δημοτικά τέλη και ως εκ τούτου, δεν συνέβαλε και στο μάζεμα των χρημάτων, του  «πράσινου κουμπαρά», για τον κ. Κόκκορη  «δεν τρέχει και τίποτα». Γι αυτό και τα όσα είπε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ερώτηση της κ. Λυγνού για το θέμα, θυμίζουν την  παροιμία «γεια σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω», άσε που διαθέτοντας περίσσιο θράσος, δε είχε ούτε κι έχει κανέναν ενδοιασμό να σπαταλά απλόχερα τα χρήματα, αυτού του «πράσινου κουμπαρά» των Γλυφαδιωτών, για ετσιθελικές και επιλεκτικές αγορές ….



Μετά και την εμπλοκή της Δικαιοσύνης για:
- το σκάνδαλο  του παλαιού Δημαρχείου,
- την μη καταβολή δημοτικών τελών στο Δήμο από κτίριο επιφανείας  954 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δημάρχου,
- την  ζημιά στο Δημοτικό ταμείο πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την αγορά οικοπεδικών εκτάσεων,
- τις καταγγελίες που γίνονται καθημερινά για ασύστολες σπατάλες σε όλες κυριολεκτικά τις δραστηριότητες του Δήμου,
τα προεκλογικό του σλόγκαν του κ. Κόκκορη  ότι «το πάρτυ τελείωσε» κι ότι «θα σέβεται και το τελευταίο ευρώ του δημότη», ακούγονται πλέον σαν κακόγουστα ανέκδοτα. Μόνο που δεν έχει διάθεση να γελάσει κανείς.

Όσο αφορά το περίφημο κτήριο που στεγάζεται η ΕΥΔΑΠ, αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να ονομασθεί «ιστορία μου αμαρτία μου». Το πρώτο του κατόρθωμα είναι που βρέθηκε να έχει εμβαδόν, τριπλάσιο σε τ. μ. από την οικοδομική του άδεια.  Είναι το ίδιο κτίριο που το 1999 ο τότε Δήμαρχος κ. Λανδράκης «με φωτογραφικό τρόπο» και με εξωπραγματικό μίσθωμα το είχε νοικιάσει από τον κ. Κόκκορη για το Δήμο.
Μετά όμως από τις καταγγελίες του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη και την συνεπακόλουθη εμπλοκή της Δικαιοσύνης, οι κύριοι Κόκκορης και Λανδράκης (οι σημερινοί συν-διοικούντες τον Δήμο), για να αποφύγουν τότε τα χειρότερα, ακύρωσαν άρον άρον τη μίσθωση του κτιρίου στο Δήμο. Βέβαια μετά από λίγο καιρό ο τότε διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ΕΘΕΛ κ. Κόκκορης παρά τις καραμπινάτες παρανομίες του κτηρίου του, βρήκε εύκολα νέο ενοικιαστή την επίσης κρατική ΕΥΔΑΠ (ας είναι καλά το τότε «βαθύ ΠΑΣΟΚ»), με καλό μίσθωμα και σίγουρο δημόσιο χρήμα.

Όσοι λοιπόν από εσάς, θέλετε να πολλαπλασιάσετε χωρίς συνέπειες, την νόμιμη επιφάνεια του κτιρίου σας και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνεστε καθόλου με δημοτικά τέλη, να πάτε να συμβουλευτείτε τον κ. Κόκκορη, όχι όμως τώρα γιατί έχει πολλά τρεχάματα, αλλά μετά τις εκλογές που θα ιδιωτεύει, εκτός κι αν ξανα-εκτιμήσετε πάλι, τις πολυμήχανες ικανότητές του και τον ξαναψηφίσετε για Δήμαρχο. Εγώ πάντως που το 2010, τον στήριξα και τον ψήφισα και αγωνίστηκα όσο λίγοι, για να εκλεγεί Δήμαρχος δεν θα το ξανακάνω, γιατί πολύ απλά, δεν του εμπιστεύομαι «ούτε διαβασμένη εφημερίδα»
Ο κ. Κόκκορης ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε ελλιπής ή μάλλον βρέθηκε υπέρβαρος, και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ το σωματικό του βάρος, αλλά αναφέρομαι στις «υπέρβαρες» συμπεριφορές του, αφού εκτός από τις ζημίες του Δήμου, ο κ. Κόκκορης με την πολιτεία του, προσέβαλε βάναυσα όλους τους δημότες. Και πιο πολύ όσους από εμάς που τον στηρίξαμε, διαθέτουμε αξιοπρέπεια, φιλότιμο και «τσίπα».
Καλή νύχτα κ. Κόκκορη….

             
Παναγιώτης Γ. Γιάχος
          τέως Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ
  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


Για τις αγορές σας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 πηγη πηγη πηγη

ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια