ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Στον «αέρα» η δίκη της Siemens - Οδηγείται σε διακοπή ή αναβολή


Δεν έχουν 90.000 ευρώ να μεταφράσουν τα γερμανικά έγγραφα της δικογραφίας για τους Γερμανούς κατηγορουμένους

Για 90.000 ευρώ που δεν δίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να μεταφραστούν τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας αφού υπάρχουν 15 Γερμανοί κατηγορούμενοι , απειλείται να τιναχθεί στον  αέρα η πολύκροτη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Η δίκη για το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, μετά από μια δεκαετία επρόκειται να αρχίσει σήμερα αλλά τα προβλήματα οδηγούν μαθηματικά σε διακοπή της:  
-Η αίθουσα είναι πολύ μικρή για να χωρέσουν οι 64 κατηγορούμενοι, οι συνήγοροι κλπ
-Τα βασικά έγγραφα της τεράστιας δικογραφίας δεν έχουν μεταφραστεί στη Γερμανική γλώσσα που ομιλούν οι 15 κατηγορούμενοι  γεγονός που συνιστά σύμφωνα με το σύνολο του νομικού κόσμου «καραμπινάτη» ακυρότητα της διαδικασίας για δυο λόγους:
Α) Διότι σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο , απαραίτητα θα πρέπει να μεταφράζονται τα βασικά έγγραφα στη γλώσσα του κατηγορουμένου
Β) Διότι σύμφωνα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνιστά αυτοτελή λόγο αναίρεσης ή μη μετάφραση αυτών των εγγράφων στη γλώσσα του κατηγορουμένου.
Οι έλληνες και γερμανοί συνήγοροι των κατηγορουμένων έχουν ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, το οποίο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο Άρειος Πάγος θεωρεί πως αν το βούλευμα δοθεί στον έλληνα συνήγορο εκείνος μπορεί να εξηγήσει προφορικά την κατηγορία στον αλλοδαπό εντολέα του.
Το αίτημα έχει υποβληθεί και στον πρόεδρο του Δικαστηρίου  ο οποίος θα πρέπει να δώσει μια απάντηση πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Πίσω βέβαια από αυτή την «μπακαλίστικη» λογική , που δεν στέκει προφανώς σε κανένα ευρωπαϊκό δικαστήριο και κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα μια ιστορική δίκη για τη χώρα, υπάρχει μια άλλη απάντηση, της Ελλάδας της κρίσης.  
Μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα αριθμεί 4.592 σελίδες και το κόστος μετάφρασης αγγίζει τις 90.000 ευρώ τα οποία – προφανώς- δεν μπορεί να διαθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γι αυτό άλλωστε πολλοί ήταν αυτοί που φώναζαν –εδώ και χρόνια- πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει δικό του μεταφραστικό τμήμα , στο οποίο πέραν των εγγράφων θα υπάρχουν και διερμηνείς για τις επ΄ ακροατηρίω διαδικασίες.
Για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:
- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος
- μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας , των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρήθηκαν σε ισχύ με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Η δίκη για την “8002” έρχεται μετά από εννέα χρόνια δικαστικών ερευνών για την υπόθεση της Siemens και τις “ωφέλιμες πληρωμές” που είχε ξεκινήσει το 2006 από το νυν Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά τα ευρήματα αντίστοιχης εισαγγελικής διερεύνησης στην Γερμανία και ενώ είχε προηγηθεί έρευνα της Αμερικανικής Δικαιοσύνης που κινητοποιήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας (SEC) για τις τακτικές που είχε επιλέξει η μητρική εταιρία προκειμένου να της ανατίθενται μεγάλες δημόσιες συμβάσεις σε διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν “ωφέλιμες πληρωμές” -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις “μίζες”- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Ωστόσο -και αυτό θα είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη όποτε και να ξεκινήσει- η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.
Το “σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens” θεωρείται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και έχει διερευνηθεί σε πολλές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική Δικαιοσύνη εκτιμά ότι από το 2001, οπότε η Siemens εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έως το 2007 πληρώθηκαν 54,5 εκατομμύρια δολάρια για άγνωστους σκοπούς, 341 εκατομμύρια δολάρια σε συμβούλους επιχειρήσεων, για άγνωστους, ή αναιτιολόγητους λόγους, και περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους χωρών, μέσω μηχανισμών πληρωμών, είτε μέσω εταιριών, είτε με χρήματα στο χέρι.
Στο πλαίσιο της έρευνας της Ελληνικής Δικαιοσύνης συνολικά για τον “φάκελο Siemens” που περιλαμβάνει και άλλες δικογραφίες , όπως την σύμβαση για την προμήθεια των PATRIOT, το σύστημα C4I και άλλες έχουν υποβληθεί πάνω από 70 αιτήματα δικαστικής συνδρομής.
Οι χώρες από τις οποίες έχουν ζητηθεί στοιχεία για την υπόθεση, είτε αυτά είναι καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων, είτε άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων, είτε πληροφορίες για εταιρίες, είναι οι Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρουμανία, Λιχτενστάιν, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία (σσ. και προς τις τρεις Εισαγγελίες της χώρας), Μονακό, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Ουρουγουάη και Αζερμπαϊτζάν.
Το αίτημα προς το Αζερμπαϊτζάν αφορούσε την κατάληξη εμβάσματος σε τράπεζα στο Μπακού, προερχόμενο από τροφοδότη λογαριασμό Ελβετικής τράπεζας με ενδιάμεση στάση στη Ρουμανία ενώ αυτό προς την Ουρουγουάη αφορούσε αποκλειστικά τον καταζητούμενο κατηγορούμενο Χρήστο Καραβέλα και περιουσιακά στοιχεία, που φαίνεται να είχε στη νοτιοαμερικανική χώρα.
Γνωρίστε τις επιχειρήσεις της περιοχή σας.......  κάντε έξυπνες αγορές
Με ένα κλίκ στις κάρτες τους 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Στηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ ε την προσπάθεια μας με ένα LIKE! ΣΤΟ 

ΠΗΓΗ


Η Γελοιογραφία της Ημέρας από τον Kyr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια