ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ποιες αλλαγές στη φορολογία ενσωματώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020

Όλο το πακέτο με τις μειώσεις φόρων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας που θα ενεργοποιηθούν το 2020, θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και θα εξειδικευτεί στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.


Με το κόστος των ελαφρύνσεων να υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος και τους θεσμούς να εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό το 2020, στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε έξυπνες παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και τις δαπάνες που το εξασφαλίζουν προκειμένου να πετύχουν αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αφορούν:

  • Κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολογήτου και επιβολή συντελεστή 20% ή 30% οριζόντια στο εισόδημα των φορολογουμένων. Σήμερα για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Με τη νέα πρόταση επιβάλλεται συντελεστής 20% ή 30% οριζόντια στα εισοδήματα των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου.

  • «Κλειδωμένο» αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ το οποίο θα φθάνει στις 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην Εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Νέα, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ το οποίο θα κατοχυρώνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών ενός χαμηλού ορίου. Το αφορολόγητο αυτό όμως θα διευρύνεται στο ισχύον 8.636 ευρώ με πρόσθετες ηλεκτρονικές πληρωμές. Για να κερδίσει δηλαδή ο φορολογούμενος το μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα πέραν αυτών που προβλέπονται για το αφορολόγητο των 6.500 ευρώ.

  • Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για τις αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η νέα προοδευτική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:15% ή 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα). 25% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα). 30% για εισόδημα από 30.000 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20% σήμερα).
  • Επιβολή κόφτη στις συναλλαγές με μετρητά. Το όριο των 500 ευρώ μέχρι του οποίου επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 300 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια