ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Καταγγελίες κατά Λιβαθινού για «μισαναπηρισμό»: «Υποστήκαμε λεκτική και ψυχολογική βία»

Τι αναφέρει η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών που προσέφυγε στο ΣΕΗ


Με τον τίτλο «ο φόβος αλλάζει πλευρά» η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών προχώρησε σε καταγγελία κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού.


Στην συγκεκριμένη καταγγελία, η οποία έχει κατατεθεί και εγγράφως στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών καταγγέλλουν τον Στάθη Λιβαθινό, λίγες μέρες μετά την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, για μισαναπηρισμό.

«Εμείς οι ανάπηροι και ανάπηρες καλλιτέχνες αποφασίζουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να μοιραστούμε τη λεκτική και ψυχολογική βία την οποία υποστήκαμε από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινό» αναφέρουν στην αρχή της καταγγελίας τους.

Η Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών αναφέρει στην καταγγελία της πως πριν από περίπου τρία χρόνια, εκπρόσωποι της ήρθαν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τους με τον κ. Λιβαθινό με προσβλητικές και υποτιμητικές συμπεριφορές.

Ο αποκλεισμός κωφού υποψηφίου

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών και του Στάθη Λιβαθινού ήταν ο αποκλεισμός κωφού υποψηφίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής παρά το γεγονός ότι έχει καταργηθεί ο όρος της «αρτιμέλειας», που προβλεπόταν ως τότε με Προεδρικό Διάταγμα.

«Στις 21 Αυγούστου 2017 η γραμματεία της σχολής του Εθνικού θεάτρου απέστειλε απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε υποψήφιο Κωφό αναφέροντας ότι αποκλείει τη συμμετοχή του στις εισαγωγικές εξετάσεις του με τη δικαιολογία ότι η κατάργηση του 370/1983 δεν ισχύει για τις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ όπου και παραμένει ο θεσμικός αποκλεισμός λόγω “αρτιμέλειας”» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

Τότε και έπειτα από μια σειρά κινητοποιήσεων, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός είχε βγάλει ανακοίνωση η οποία ανέφερε σύμφωνα με την καταγγελία πως: «Καθώς το ζήτημα της εισαγωγής των ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, το Εθνικό Θέατρο δεσμεύεται να δεχτεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις του σπουδαστικού έτους 2017-2018 σχετικές αιτήσεις. Επίσης, εκφράζει τη βούλησή του να πρωτοστατήσει στις επικείμενες διαβουλεύσεις μεταξύ της “Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία” και του ΥΠΠΟ, ώστε να συμβάλει, τόσο να διευθετηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο και η επεξεργασία των αναγκαίων λειτουργικών και εκπαιδευτικών προσαρμογών που απαιτούνται για την απρόσκοπτη ένταξη των ΑμεΑ στο πλαίσιο της θεατρικής εκπαίδευσης».

Η επίμαχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, στις 27 Δεκεμβρίου του 2017 στο γραφείο του κ. Λιβαθινού.

«Αυτή η συνάντηση όμως, όχι μόνο δεν εξελίχθηκε όπως ελπίζαμε, αλλά κατέληξε σε ένα ισχυρό σοκ μόλις αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τι είδους απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές είχε ο άνθρωπος που βρέθηκε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, απέναντί μας. Κατά τη διάρκεια της 2ωρης συνάντησης, κάθε φράση και κάθε πράξη του, επιβεβαίωνε το φαινόμενο του μισαναπηρισμού. Στάθηκε βαθιά προσβλητικός και υποτιμητικός απέναντι στους ανάπηρους καλλιτέχνες συνολικά, αλλά και προσωπικά σε εμάς που ήμασταν παρούσες και παρόντες σε εκείνη τη συνάντηση, αμφισβητώντας τόσο τις τυπικές γνώσεις, τις εμπειρίες και την εκπαίδευσή μας όσο και τις ικανότητές μας να υπηρετήσουμε την τέχνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι εκπρόσωποι της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών άκουσαν μεταξύ άλλων από τα χείλη του κ. Στάθη Λιβαθινού τις εξής φράσεις: «Οι απαιτήσεις του θεάτρου είναι μεγάλες και ένας ανάπηρος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει» και «Άλλωστε το θέατρο δεν είναι δημοκρατικό, είναι φασιστικό και επιλέγει τους πιο ικανούς».

Έπειτα συνέχισε λέγοντας «ο ρόλος του ηθοποιού δεν είναι να διεκδικεί δικαιώματα» και πρόσθεσε: «Εμείς στο Εθνικό ψάχνουμε πρωταθλητές», μας είπε «δεν εφαρμόζουμε δικαιώματα, αλλά αναζητούμε ικανότητες».

Η ηθοποιός κ. Ελευθερία Μαντζουράνη, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία ανέφερε μία από τις γραπτές προτάσεις, ότι θα μπορούσε να μπει ποσόστωση στις εξετάσεις και για τους αναπήρους όπως ισχύει στο Εθνικό η ποσόστωση στα φύλλα άνδρας/ γυναίκα, για παράδειγμα να μπαίνει κάθε χρόνο ένα ανάπηρο αγόρι και ένα ανάπηρο κορίτσι. Με σκοπό να διασφαλιστεί η εισαγωγή τους στη σχολή.

«Τι είναι αυτά που λέτε; Θα γεμίσει το Εθνικό ανάπηρους!»

Η αντίδραση του κ. Λιβαθινού ήταν ξαφνική. «Τι είναι αυτά που λέτε; Θα γεμίσει το Εθνικό ανάπηρους!»
Στην συνέχεια της συνάντησης, το θέμα του κωφού που απορρίφθηκε επανήλθε και η Κίνηση επέμεινε, πάντα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία πως θα μπορούσε να σπουδάσει και για να το πετύχει θα έπρεπε απλώς να υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, όπως δικαιούται κάθε κωφός σπουδαστής.

«Και τι; Θα έχουμε στις παραστάσεις όλη την ώρα κάποιον να κουνάει τα χέρια;» φαίνεται να απόρησε ο Στάθης Λιβαθινός ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης τους φέρεται να είπε πως: «δε γίνεται… αν βάλω έναν ανάπηρο πάνω στη σκηνή και δίπλα του έναν ηθοποιό, τον καλύτερα ηθοποιό να βάλεις, όλοι θα κοιτάνε τον ανάπηρο. Πώς είναι όταν βάζεις ένα ζώο στη σκηνή».

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών αναφέρουν πως: «Αποχωρώντας από την αίθουσα, ήμασταν όλες και όλοι μουδιασμένοι. Κατεβήκαμε στο πάρκινγκ και αγκαλιαστήκαμε με δακρυσμένα μάτια. Το μούδιασμα δεν έλεγε να φύγει. Τελικά, το πήραμε μαζί μας και διήρκεσε πολύ πολύ καιρό».

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια