ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ 20% ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.

Την απαλλαγή από την καταβολή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των πολύτεκνων οικογενειών (με 4 παιδιά) και των ΑμεΑ (με πάνω από 67% αναπηρία) και εισόδημα μέχρι 60.000€, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16/10/14, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Σαφέστατα και πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, γι’ αυτό και το ψήφισαν οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Θα μπορούσε όμως να προβλέπει μικρότερο εισοδηματικό όριο ώστε να καλύψει και τους μακροχρόνια άνεργους, ενώ απέχει πολύ από την προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για μείωση των τελών κατά 10% σε όλους.


Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Δήμαρχο γιατί δεν τηρείται αυτή η δέσμευση, απάντησε ότι θέλει πρώτα να δει πως πάνε τα οικονομικά του Δήμου. Μα καλά, όταν περιελάμβανε στο προεκλογικό του πρόγραμμα αυτό και άλλα μέτρα δεν είχε λάβει υπόψη του τα οικονομικά του Δήμου;
Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι ανταποδοτικά. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε Δημοτική Αρχή πρέπει, με πλήρη στοιχεία, να κοινοποιεί τι εισπράττει και τι ξοδεύει στον τομέα αυτό και ανάλογα να αποφασίζει. Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, εδώ και χρόνια, έχουν θέσει το ζήτημα ότι, ενώ το κόστος της καθαριότητας έχει μειωθεί, κυρίως από την μείωση του εργατικού κόστους (μείωση μισθών κατά 50%), εντούτοις η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αν και ήταν υποχρεωμένη, δεν μετακύλησε το όφελος αυτό στους δημότες, δικαιολογώντας τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό με έργα που δεν έγιναν. Η θέση μας επομένως για μείωση των τελών κατά 20% είναι τεκμηριωμένη και επίκαιρη.
Στην επικαιρότητα επίσης είναι και το μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που σχετίζεται άμεσα με το κόστος και τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες. Με επιστολή της Περιφερειάρχου Αττικής, καλούνται οι Δήμοι να εκπονήσουν τοπικά σχέδια για αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ, όσα και οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ έχουν στο πρόγραμμά τους και πολλές φορές πρότειναν ως λύση.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τη Δημοτική Αρχή, σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να θέσει το θέμα σε μια ολοκληρωμένη βάση και να παρουσιάσει:
·      Πλήρως τεκμηριωμένη εικόνα για το κόστος της καθαριότητας, σε όλα της τα στάδια (περισυλλογή, ανακύκλωση, χωματερή κλπ)
·      Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Γι’ αυτό το σημαντικό θέμα, καλούμαστε όλοι να τοποθετηθούμε υπεύθυνα ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το καλό της πόλης και το συμφέρον των δημοτών.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια