ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ενεργοί Μπαμπάδες: θέσπιση Συνεπιμέλειας, Ίσου Χρόνου μεταξύ των δύο γονέων με εναλλασσόμενη κατοικία

 *του Κωνσταντίνου Η. Καρακώστα

 Ο δημόσιος διάλογος για την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και την ανάδειξη της αναγκαιότητας για την θέσπιση της συνεπιμέλειας, ολοένα και κορυφώνεται, και είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς δεν πρόκειται μία «επιφανειακή» διεκδίκηση, μα για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.


Η επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης εκφράζεται ευρέως, από την κοινή γνώμη, η οποία μέχρι σήμερα αγνοούσε, αλήθεια είναι, τις πραγματικές προεκτάσεις του ζητήματος. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ιδιάζον πρόβλημα, το οποίο συνδέεται με ένα απαρχαιωμένο και μη ανταποκρινόμενο στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 υπήρξαν 19.190 διαζύγια που αφορούσαν 16.103 ανήλικα παιδιά. Δηλαδή κάθε μέρα οι γονείς 44 παιδιών χωρίζουν. Στο 98% των περιπτώσεων, η επιμέλεια, δηλαδή η ευθύνη για την ανατροφή τους αποδίδεται στον ένα γονέα, συνηθέστατα στη μητέρα.

Ο Αστικός Κώδικας δεν θεσπίζει ρητά και κατηγορηματικά την αποκλειστική επιμέλεια, αλλά την προβλέπει ως μία δυνατότητα των δικαστηρίων μετά την λύση του γάμου (α. 1513 ΑΚ), ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι μπορεί να κατανεμηθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς. Ωστόσο, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει παγιώσει μέσω νομολογιακού εθίμου την αποκλειστική επιμέλεια, καλλιεργεί και συντηρεί τις αντιδικίες μεταξύ των γονέων και καταλήγει στο να αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως «έπαθλα», ως εργαλεία πίεσης, εκβιασμού, εκδίκησης και φόβου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκφάνσεις ψυχολογικής βίας εις βάρος των παιδιών. Κοινή επιμέλεια σημαίνει ότι και οι δύο γονείς συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους, έχοντας ίσα δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες.

Αποκλειστική επιμέλεια στην πραγματική ζωή σημαίνει αποξένωση του μη έχοντος την επιμέλεια γονέα από το παιδί του, αποκλεισμός της πρόσβασής του στο σύνολο των ζητημάτων που αποτελούν την καθημερινότητά του και έχουν ζωτική σημασία (υγεία, εκπαίδευση, σχολική παρουσία κλπ).

Η θέσπιση της Συνεπιμέλειας, του Ίσου Χρόνου μεταξύ των δύο γονέων και της Εναλλασσόμενης κατοικίας δεν είναι ένα ευχολόγιο. Είναι ατομικό δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν και με τους δύο τους γονείς. Ήδη από το 2015 το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ψηφίσει (Ψήφισμα 21079/2015), για την ισότητα των δυο φύλων και τα δικαιώματα των παιδιών, ίσες γονικές ευθύνες απέναντι στα παιδιά και την εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην χώρα μας, στα περισσότερα κράτη-μέλη, όπως στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία έχουν παρατηρηθεί σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η χρονική συγκυρία δείχνει ως η πλέον κατάλληλη για να αλλάξει επιτέλους το αναχρονιστικό πλαίσιο απόδοσης της επιμέλειας, να συμμορφωθεί η χώρα μας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της και πρώτιστα να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών. Δεν υπάρχει πια καμία απολύτως δικαιολογία για περαιτέρω χρονοκαθυστέρηση: στα χέρια όλων των αρμοδίων βρίσκονται πλήθος επιστημονικών δεδομένων, νομικών επιχειρημάτων, αλλά και τα πορίσματα των ειδημόνων! Δεν νοείται σήμερα παιδί να αποστερείται γονέα του, χωρίς σπουδαίο λόγο!

Στην playlist του youtube που ακολουθεί,  δείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Δράση του συλλόγου 

 


  *Κωνσταντίνος Η. Καρακώστας

Δικηγόρος - Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Παπαδημητρίου – Πιμπλής και Συνεταίροι»

Μέλος της ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού»

www.energoimpampades.gr


  Ανάρτηση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΣΦΥΓΜΟΣ» ΤΕΥΧΟΣ 80 Αύγουστος - Σεπτέμβριος  2020  


 



ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, Ε.Β.Ε ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ #Θερινά_Μαθήματα_2020 στο #Φροντιστήριο_ΚΥΡΙΤΣΗΣ #FUN2LEARN #ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Διαδικτυακό_Φροντιστήριο_ΓκοντέβαςΦροντιστηριο Ξενων Γλωσσων Μπαμπαλης Φροντιστηριο Ξενων Γλωσσων ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ Φροντιστηριο Ξενων Γλωσσων ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ ΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ SO EASY :Κέντρο  Ξένων Γλωσσών – Φροντιστήριο,  Εκπαίδευση Για Παιδιά - Μεγάλους & ΦοιτητέςΓερμανικό  Φροντιστήριο  Γλυφάδας,  Ελένη  Ευστρατιάδου  Κεράνη ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΗΡΙΟ Ξένες Γλώσσες- Υπολογιστές & Κέντρο δια βίου μάθησης 


Carousel,  Καρουσελ,  Παιδότοπος,  Παιδικά  Πάρτυ

ΣΠΙΤΙ ΚΗΠΟΣ 

 ΠΑΝΔΥΝΑΜΙΚΗ # ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ #  ΤΕΝΤΕΣ # ΠΕΡΚΟΛΕΣ # ΜΟΤΕΡ # ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΧΥΤΤΑΣ POT PLANS ΚΟΡΑΚΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΕΝΤΕΣ


ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΚΟΡΙΛΛΗΣ # ΧΡΗΣΤΟΣ # ΤΑΣΟΣ # ΔΗΜΗΤΡΗΣ # KORILLIS # COMPUTING # LAPTOP #TAMPLETS # SMART # SMARTPHONE # SERVICE ARIMAR TRAVEL ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ARIMAR TRAVEL Η&Β ΜΠΟΤΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΛΑΓΟΣ ΠΑΡΚΕΤΑΤΖΑΜΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ CORFU: ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ  RENT A CAR  ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Laptopgenius # service # smartphone # iphone # service # Επισκευή # Υπολογιστών # laptop HAPPY PET - PET  SHOP,  Τροφές,  Κατοικίδιων, Αξεσουάρ, Ενυδρεία, Τροπικά ψάρια 
CAR SERVICE ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ 

ΥΓΕΙΑ: ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΦΙΛΗ 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΟΡΘΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ KLIOMED ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια